Změny by měly zásadní dopad na potravinářský průmysl, který by musel přizpůsobit své recepty a způsoby vaření, aby snížil obsah kalorií a vyhověl předpisům.
„Děti a dospělí běžně konzumují příliš mnoho kalorií a těžká obezita u dětí ve věku deseti až jedenácti let dosáhla zatím nejvyšší úrovně,“ konstatovala ředitelka PHE pro oblast výživy a obezity Alison Tedstoneová.
PHE ročně vydá na léčbu nemocí s nadváhou a obezitou 6,1 miliardy liber (přes 175 miliard korun).
Londýn bojuje s dětskou obezitou, z MHD zmizí reklama na nezdravé jídlo |
Program snižování energetické hodnoty je v počátcích, směrnice se očekává na jaře příštího roku. Například kalorická hodnota hlavních chodů v restauracích by neměla přesáhnout 951 kalorií, sendviče nebo salátu jako hlavního jídla 550 a porce hranolek v restauracích 416 a v supermarketech 302 kalorií.
Chris Snowdon z Institutu pro ekonomické záležitosti označil plány PHE za „svévolné, nevědecké a nerealistické“. „Je smysluplné nabídnout poradenství ohledně denní spotřeby kalorií, ale nastavovat limit na jednotlivá jídla je šílené,“ řekl Snowdon.