Začal jako osmnáctiletý v garáži, dnes dováží koření z celého světa

  11:30
Jiří Červenka podniká od 18 let jako fyzická osoba. Nemá žádnou společnost s ručením omezeným. "Je to velmi riskantní. Ale já nemám korunu dluhu," říká Červenka. Začínal s balením potravin, nyní dováží koření a vytváří různé směsi, kterých nabízí 350.

Jiří Červenka a Helena Event řídí firmu, která dováží koření a mixuje z nich různé směsi. | foto: František Panec, MAFRA

Pošlete tip

Znáte zajímavého a úspěšného podnikatele? Nominujte ho do soutěže Podnikatel roku ZDE

Když vstoupíte do sídla firmy Jiřího Červenky, po čichu jasně poznáte, čemu se věnuje. Koření je tu cítit tak výrazně, že vám jeho vůně zůstane i v oblečení. Najdete tu snad všechny druhy z celého světa.

Jiří Červenka začal podnikat v 18 letech v garáži, dnes má 20 zaměstnanců a měsíčně produkuje 80 tun koření. Vytváří vlastní směsi, kterých nabízí 350. Letos rozjel i prodej pražené kávy, kterou dováží z Jižní Ameriky.

Firmu vede společně s ředitelkou Helenou Event a v plánu má výrazně zvýšit výrobu a také prorazit na východní trhy.

Kdysi dávno se koření vyvažovalo zlatem, dnes je obchodování s ním asi těžší, že?
Jiří Červenka: To rozhodně. Prvních deset let jsme v podstatě podnikali v garáži. Začal jsem v roce 1995, bylo mi osmnáct. Nejdřív jsem se věnoval pouze balení potravinářského zboží. Postupně se zákazníci ptali po koření a my jsme se rozhodli, že s ním rozjedeme obchod. Zpočátku jsme ho kupovali od firem. Postupně jsme začali míchat a vytvářet vlastní směsi koření. Nakonec jsme začali některé druhy dovážet.

Jak vznikají směsi koření?
Helena Event: Dovážíme přírodní koření a z něj mícháme různé mixy, které si sami vymýšlíme. Základní koření je třeba pepř, majoránka, kmín. Z toho se dá umíchat nějaká směs, jež dostane jméno Adamovo žebro. Vymýšlíme si své věci nebo reagujeme na poptávku zákazníků. Ti přijdou a řeknou, že viděli něco, co jim chutná, a jestli umíme udělat něco podobného.

To trochu zní jako chuťová alchymie...
HE: Svým způsobem ano. Funguje to systémem pokus - omyl. Člověk má již nějakou zkušenost a ví, co by mohlo fungovat, jaká chuť zhruba vznikne. Ale jsou to desítky ochutnávek a zdokonalování.

Jiří Červenka
Narodil se 23. března 1976 v ­Českých Budějovicích. Nyní bydlí v ­Táboře. Podnikat začal v roce 1995, kdy mu bylo 18 let. Stále podniká jako fyzická osoba a je na to hrdý. Jeho koníčkem je sport, zvláště pak lyžování a běhání.

Helena Event
Narodila se 25. srpna 1976 v Hradci Králové, kde dodnes bydlí. Zde vystudovala ruštinu na vysoké škole. Od roku 2010 pracuje jako ředitelka ve firmě Jiřího Červenky. Týden pracuje z domova, týden pobývá v Táboře. Věnuje se hlavně obchodu. Jejím koníčkem je devítiletý syn, sport a četba.

To tu máte nějakého vrchního ochutnávače, který už má vytříbený jazyk na koření?
HE: To je taková hromadná funkce. Kdyby to dělal jeden člověk, tak to nebude úplně dobré. Sto lidí, sto chutí. Na začátku máme třeba čtyři příchutě, ke kterým bychom se chtěli dopracovat. Pak se to zkouší, ve finále z toho může vzniknout něco úplně jiného.

A to ochutnáváte koření samotné?
HE: Máme tu kuchyň, kde děláme maso, polévky.
JČ: My už dnes máme 350 směsí a rozšiřujeme je minimálně. Občas samozřejmě uvedeme novou věc, protože trh si to žádá. Těch variant je nekonečné množství, v jedné směsi je třeba 15 druhů koření.

Kolik vůbec je těch základních druhů přírodního koření?
HE: Zhruba kolem stovky. Nejvíce se používá tak třicet.

Mění se nějak chutě českých zákazníků?
HE: Lidé chtějí stále více koření, kde je méně soli, bez glutamátů, bez barviv. Jednoznačně cítíme trend k zdravému životnímu stylu. Na základě toho jsme uvedli na trh ve spolupráci se studiem Kulinář Petra Stupky už 19 druhů směsí. Je tam maximálně jen 15 procent mořské soli, zbytek jsou sušené byliny, zelenina a přírodní koření. Odezva je pozitivní, lidé to kupují, ačkoli to není nejlevnější.

Dneska si lidé hodně pěstují svoje koření na zahrádce. Máte také nějakou vlastní pěstírnu?
JČ: Ne, všechno kupujeme, většina je z dovozu.
HE: Je to z celého světa. Indie, Egypt, Čína, Vietnam, Španělsko, Jižní Amerika. Část se nakupuje v přístavu v Hamburku. Těch druhů je hrozně moc.

To se musí všude jezdit a kontrakty dojednávat?
HE: To už proběhlo. Tím, že obchodujeme už dlouho, posílají dodavatelé vlastní nabídky. V podstatě máme pořád stejné obchodní partnery.
JČ: Cestovat dnes už člověk v podstatě vůbec nemusí. Všechno jde po e-mailech. Vyžádáte si vzorek, oni vám ho pošlou, pak dořešíte ceny a už to jede. Mám třeba partnery v Číně, se kterými obchodujeme, a nikdy jsem je neviděl. Jinak bych nedělal nic jiného, než že bych cestoval.

Máte ambice prosadit se i do zahraničí?
JČ: Teď na tom intenzivně pracujeme. Prioritní pro nás je východ. Rusky mluvící země - Rusko, Bělorusko, Ukrajina.
HE: Chceme vyzkoušet i pobaltské státy. V současné době vyvážíme něco do Polska a na Slovensko.

Vaší novinkou je pražená káva. Odkud ji dovážíte?
JČ: Máme zdroje přímo na plantážích, takže to vozíme napřímo. Je to Jižní Amerika - Honduras, Guatemala, Peru, Brazílie, Kolumbie. V prosinci jsme dovezli první kontejner zelené kávy. Tady ji upražíme a distribuujeme. Specializujeme se na firmy a na koncové zákazníky. Dostanou čerstvou kávu třeba týden po upražení.
HE: Máme i vlastní e-shop, kde si lidé mohou objednat různé druhy kávy. Protože jsme v Sezimově Ústí, pojmenovali jsme ji Sezimanka.

Podnikáte 18 let. Přesto stále jako fyzická osoba, nemáte žádnou společnost s ručením omezeným. Není to riskantní?
JČ: Je to velmi riskantní. Ale já nemám korunu dluhu. Jsem hrdý na to, že podnikám jako fyzická osoba. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc jsem přesvědčen, že je to tak správné. Když bude průšvih, zničím sám sebe.

Co je vaším kořením života?
JČ: No, tak to je zajímavá otázka. Teď zrovna procházím určitým obdobím, kdy úplně nevím. Dříve jsem propadl práci, nedělal jsem nic jiného. Teď se snažím svůj život změnit. Polovinu života jsem kompletně obětoval práci.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

Kdo má v Evropě nejlepší vlaky, odhalil žebříček. Česko se stydět nemusí

29. března 2024

Přestože je vlaková doprava stále dražší než letecká, vlaky v Evropě nejenom vzhledem ke své...

Deset tisíc eur za kabelku Chanel. Ikona luxusu se o zákazníky neobává

29. března 2024

Ačkoli velká část zákazníků po celé Evropě pod vlivem inflace omezila nákupy některých...

Z Prahy do Bulharska a Rumunska z druhého terminálu. Země vstupují do Schengenu

29. března 2024  8:56

Od neděle 31. března se bude do Bulharska a Rumunska létat z druhého terminálu pražského Letiště...

Obchody: Předpověď na Velikonoce láká ke grilování, stouply i nákupy zmrzliny

29. března 2024  8:35

Příznivá předpověď počasí na Velikonoce zvedá poptávku po surovinách na grilování, jako jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...