Proč? Počasí přece révě teď přeje?
To ano, ale já mám v úmyslu vyrobit letos z odrůdy Müller Thurgau nízkoalkoholické víno. Myslím si, že v této oblasti je díra na trhu. Pokud chci, aby víno mělo takový charakter, jaký si představuji, tedy až broskvové tóny, nastává nyní pravý čas pro začátek procesu jeho tvorby.
Možná také máte dojem, že je teď u nás k mání spousta výběrů, ale chybí lehčí dobré víno třeba pro celovečerní popíjení s přáteli…
Ano, pitelnost vín je na prvním místě. Proto letos plánuji více kabinetních vín a pozdní sběry v cukernatosti mezi 22 až 23°NM.
Vy jste znám jako propagátor růžových vín. Ta jsou označována ale hlavně jako dámské pití. Vy sám je pijete a chutnají vám?
Piji růžová vína rád od jara do podzimu.Jsou to vína,která se hodí nejvíce na poledne k lehké italské kuchyni.Mám rád růžová vína se světlejší barvou,svěží kyselinou a příjemnou ovocitou vůní i chutí.
Morava má skvělé podmínky pro výrobu růžových vín a mohla by to být do budoucna i naše velká síla v exportu na zahraniční trh.
Také vyrábíte a prodáváte hodně cuvée, tedy směsí, dokonce i mezinárodních. Jak jste na to přišel?
První vzniklo vlastně náhodou, když nepřišel včas inspektor na zatřídění hroznů a já jsem pak výsledné víno nazval André - Natura. To označení se pak vžilo. Pak přišla třeba Franceska (Frankovka z Česka - pozn. aut), což je směs Frankovek ze stejné vinice, ale z hroznů sbíraných v jiných termínech a zpracovávaných odlišnou technologií, či v poslední době mnohokrát mediálně propraná Charlotta (chardonnay + rulandské bílé).
Když jsme u toho, ten spor s Gottlandem o práva na název je již vyřešen?
Zatím není.
Prodáváte i tři vína pod označením monarchie, což je směs vín z Čech, Maďarska a Rakouska. Jak vznikají?
Vína na cuveé děláme společně s rakouským vinařem Francem Kleinem z Burgenlandu.Jelikož je blízko Maďarska, koupenou část hroznů zpracuje u sebe a výsledná vína třech zemí po-té společně dáváme dohromady. Právě v Rakousku, kde se nostalgicky vzpomíná na Rakousko-Uhersko, lidé taková vína chtějí. Je to velmi kvalitní cuvée ze špičkových surovin, ale z hlediska legislativy EU to může být pouze stolní víno. Proto říkám, že to je asi nejdražší stolní víno na světě.
Letos snad všechny příznivce bílých vín zaujal rýnským ryzlinkem, výběr z hroznů, ročník 2005. Vyhrál například na Valtických trzích. S ročníkem 2003 jste v Bzenci vyhrál soutěž ryzlinků. Budete se na tuto odrůdu více specializovat?
Ryzlinky dělám rád a mám na ně smluvně na řadu let dopředu zajištěnu kvalitní surovinu, ale doufám, že už jsem dokázal a ještě dokážu, že na Znojemsku můžou vzniknout třeba špičková chardonnay nebo sauvignony…