„Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě, který si vysloužil 27 (michelinských) hvězd, odložil svou zástěru. Joël Robuchon už není a planeta gurmetů je ve smutku,“ napsal v pondělí deník Le Figaro. Robuchon podle něj podlehl rakovině, nemoc si však držel od těla a příznaky zakrýval „s odvahou a vzácnou elegancí“.
Michelinskou hvězdu obhájily pražské restaurace La Degustation a Field |
Joël Robuchon byl ve světě gastronomie přirovnáván k tomu, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou. Televizní pořad měl již před lety a ocenění „šéfkuchař století“ bylo jen jedním z mnoha, které získal.
Světový věhlas mu vynesla kombinace respektu k ingrediencím a schopnosti je dokonale upravit. Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na sekundy, Robuchona odlišovaly od jiných šéfkuchařů.
Skromná hvězda gastronomie
Navzdory své popularitě působil Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k surovinám.
Hedvábná bramborová kaše Joëla RobuchonaKilo brambor oloupat až po uvaření v osolené vodě, vlažné je co nejjemněji propasírovat, a za opětovného mírného ohřívání postupně vmíchat skoro půl kilogramu másla a trochu mléka. Pro docílení dokonalé jemnosti si lze pasírování nakonec ještě zopakovat. |
Robuchon se narodil 7. dubna 1945 do chudé rodiny se čtyřmi dětmi ve francouzském Poitiers. V kuchyni pracoval od patnácti let. Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svou první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy jako prásknutí bičem: úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou. Síť restaurací diskrétně prodal investičním fondům se sídlem v Anglii a Lucembursku, přičemž smlouva zavazuje nové majitele udržet vysokou úroveň.
Robuchon vydal několik kuchařek a účinkoval v gastronomických pořadech francouzských televizních kanálů. Touha dotáhnout jídlo k dokonalosti jej hnala neustále kupředu. Těšil se pověsti náročného šéfa, avšak byl stejně tak tvrdý na sebe jako na druhé a jeho společníci v kuchyni mu byli oddáni tělem a duší, a to po desítky let.