Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jogurt a spol. Co mají společného?

  9:58aktualizováno  11:32
Jogurt, jogurtové mléko, acidofilní mléko, kefír, smetanový zákys, kysaná smetana, podmáslí, kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou... Co mají společného? Všechno jsou to zakysané mléčné výrobky, liší se jen druhem použitých mikroorganismů, konzistencí a tučností.
Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto

Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY TESTU NAJDETE ZDE

Jejich základem je vždy mléko, smetana nebo podmáslí, případně jejich kombinace, a živé bakterie mléčného kysání, které se přidávají do zahřáté suroviny. Ty způsobí, že mléko zkysne, a zároveň se podílejí na senzorických vlastnostech. Po zakysání se už výrobky nesmějí tepelně ošetřit, mohou se však doplnit stabilizátory i barvivy - ale pouze ty ochucené, do "bílých" neochucených se přidávat nesmějí.

Probiotické bakterie jsou zastoupeny přirozeně v lidském zažívacím traktu, ty, které se používají ke kysání mléčných výrobků, se speciálně připravují pro tento účel. Dříve používali v mlékárnách kultury, které si sami připravovali z předchozí várky a druhý den přidávali do mléka, podobně jako kvásek ke chlebu.

"Dnes už se to tak nedělá, každá mlékárna nakupuje speciální mléčné kultury, aby všechny výrobky byly každý den standardní. Kultury se totiž po čase geneticky mění a výrobek by měnil charakterové vlastnosti," vysvětluje Lydie Ryšavá ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Jogurt Získává se kysáním mléka jogurtovou kulturou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Podle tučnosti mléka vzniknou jogurty nízkotučné (do 0,5 %), se sníženým obsahem tuku (do 3 %) a smetanové (nad 10 %).

Pokud mají mezi třemi a deseti procenty tuku, nenesou žádné označení. Smějí se do nich přidávat i jiné než jogurtové kultury. Předpisy přímo nezakazují používat stabilizátory, říkají pouze, že musí být zachován předepsaný počet živých mikroorganismů. Těch musí být v jednom gramu nejméně deset milionů.

Kysané podmáslí
Zakysaný mléčný výrobek, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla.

Acidofilní mléko
"Acidofilní" znamená doslova žijící v kyselém prostředí; takže je to mléko zkvašekysaná né bakteriemi mléčného kvašení Lactobacillus acidophilus, kterých musí být v jednom gramu jeden milion.

Kefír
V podstatě zkvašené kravské mléko (odtučněné, polo- nebo plnotučné) s pikantní, trochu nahořklou chutí. Pochází z Kavkazu, je velmi populární ve východní Evropě, v Rusku a na Středním východě. Kromě pití je výborný i k přípravě pokrmů - vynikající je podávaný vychlazený s listy máty nebo v kombinaci s ovocem. V jednom gramu kefíru musí být nejméně milion bakterií a deset tisíc kvasinek.

Kefírové mléko
Zákys skládající se z kvasinkových kultur a z kultur bakterií mléčného kvašení; proti kefíru má méně kvasinek.

Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou
K jogurtovým kulturám se přidávají ještě bakterie střevního původu, takzvané bifidobakterie (Bifidobacterium, Lactobacillus), které mají kromě tradičních výživových účinků ještě příznivé účinky na zdraví a zároveň lehce mění chuť jogurtů. Stejně jako jogurty nesmějí být tepelně upravovány. Aby se výrobek mohl takto nazývat, musí obsahovat minimálně deset milionů bifidokterií v jednom gramu.

Kyselé mléko
Není totéž co zakysané mléko a nepatří mezi kysané mléčné výrobky. Zkyslo takříkajíc samo od sebe, jen působením přirozeně se vyskytujících bakterií a tepla. Dnes už je ale téměř vzácností, zkysnout totiž může jen mléko syrové, nepasterované.

Jogurtový drink, nápoj, koktejl
Jsou to komerční pojmy, které vyhláška nedefinuje, a nevztahují se na ně tedy požadavky na mléčné výrobky. Většinou to jsou jakési naředěné jogurty.

Kolik tuku má
Smetana nad 10 %
kysané mléko nad 0,5 %
kysané mléko odtučněné do 0,5 %
podmáslí do 1,5 %
jogurt bílý smetanový nad 10 %
jogurt bílý nad 3 %

jogurt bílý se sníženým obsahem tuku

do 3 %

jogurt bílý nízkotučný nebo odtučněný

do 0,5 %

Poznámka: podle vyhlášky o mléčných výrobcích

 

Autoři: ,



Nejčtenější

Nová dálnice obkrouží Česko po obvodu a spojí krajská města, plánuje stát

Propojení krajských měst dálnicemi, rychlostními silnicemi, a silnicemi I.tříd

Stovky kilometrů nových dálnic mají spojit krajská města. Na rozdíl od dnešní sítě, která často končí nebo začíná v...

Skupina J&T odvolala představenstvo CEFC Europe, Číňané nezaplatili dluhy

Jaroslav Tvrdík na stadionu v Edenu

Československá finanční skupina J&T ztratila trpělivost s čínskou společností CEFC Group (Europe). Do firmy, kterou v...



Řetězec nabízel v akci falšované uzené. Maso vidělo sotva z půlky

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří nedaleko Brna.

Česko má další případ falšování masných výrobků, inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili...

Tvrdík lže, místo peněz dává předběžná opatření, vzkázal Tkáč z J&T

Generální ředitel finanční skupiny J&T Patrik Tkáč

Spolumajitel J&T banky Patrik Tkáč veřejně uvedl, že někdejší člen představenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík „klame.“...

Místo peněz rum? Američané si utahují z Česka kvůli splátce komunistického dluhu

Kubánský rum Ron.

Američtí filmaři si vystřelili z České republiky ohledně vyjednávání ministerstva financí o možném splácení kubánského...

Další z rubriky

Pralinky s likérem v Lidlu koupíte už jen s občanským průkazem

Jedenadvacetiletá žena si koupila v Lidlu višňové pralinky s likérem....

Na první pohled nemá čtyřicetiprocentní rum a pralinky s višňovým likérem vůbec nic společného. Prodavačka Lidlu v...

Tuzemák tradiční rumovou chuť neztratí, Česko dostalo v Bruselu výjimku

Do Prahy se sjelo zhruba sto tisíc lidí, aby protestovali proti vládním...

Česko a Slovensko dostaly od Evropské komise výjimku a budou moci při výrobě alkoholického nápoje tuzemák dalších pět...

Každý druhý gothaj v testu kvality propadl, obsahovaly i zakázaný separát

Gothajský salám

Kvalita gothajských salámů je podle nezávislého testu žalostná. Více než polovina z dvanácti testovaných vzorků...

Najdete na iDNES.cz