Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jogurt a spol. Co mají společného?

  9:58aktualizováno  11:32
Jogurt, jogurtové mléko, acidofilní mléko, kefír, smetanový zákys, kysaná smetana, podmáslí, kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou... Co mají společného? Všechno jsou to zakysané mléčné výrobky, liší se jen druhem použitých mikroorganismů, konzistencí a tučností.
Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto

Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY TESTU NAJDETE ZDE

Jejich základem je vždy mléko, smetana nebo podmáslí, případně jejich kombinace, a živé bakterie mléčného kysání, které se přidávají do zahřáté suroviny. Ty způsobí, že mléko zkysne, a zároveň se podílejí na senzorických vlastnostech. Po zakysání se už výrobky nesmějí tepelně ošetřit, mohou se však doplnit stabilizátory i barvivy - ale pouze ty ochucené, do "bílých" neochucených se přidávat nesmějí.

Probiotické bakterie jsou zastoupeny přirozeně v lidském zažívacím traktu, ty, které se používají ke kysání mléčných výrobků, se speciálně připravují pro tento účel. Dříve používali v mlékárnách kultury, které si sami připravovali z předchozí várky a druhý den přidávali do mléka, podobně jako kvásek ke chlebu.

"Dnes už se to tak nedělá, každá mlékárna nakupuje speciální mléčné kultury, aby všechny výrobky byly každý den standardní. Kultury se totiž po čase geneticky mění a výrobek by měnil charakterové vlastnosti," vysvětluje Lydie Ryšavá ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Jogurt Získává se kysáním mléka jogurtovou kulturou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Podle tučnosti mléka vzniknou jogurty nízkotučné (do 0,5 %), se sníženým obsahem tuku (do 3 %) a smetanové (nad 10 %).

Pokud mají mezi třemi a deseti procenty tuku, nenesou žádné označení. Smějí se do nich přidávat i jiné než jogurtové kultury. Předpisy přímo nezakazují používat stabilizátory, říkají pouze, že musí být zachován předepsaný počet živých mikroorganismů. Těch musí být v jednom gramu nejméně deset milionů.

Kysané podmáslí
Zakysaný mléčný výrobek, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla.

Acidofilní mléko
"Acidofilní" znamená doslova žijící v kyselém prostředí; takže je to mléko zkvašekysaná né bakteriemi mléčného kvašení Lactobacillus acidophilus, kterých musí být v jednom gramu jeden milion.

Kefír
V podstatě zkvašené kravské mléko (odtučněné, polo- nebo plnotučné) s pikantní, trochu nahořklou chutí. Pochází z Kavkazu, je velmi populární ve východní Evropě, v Rusku a na Středním východě. Kromě pití je výborný i k přípravě pokrmů - vynikající je podávaný vychlazený s listy máty nebo v kombinaci s ovocem. V jednom gramu kefíru musí být nejméně milion bakterií a deset tisíc kvasinek.

Kefírové mléko
Zákys skládající se z kvasinkových kultur a z kultur bakterií mléčného kvašení; proti kefíru má méně kvasinek.

Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou
K jogurtovým kulturám se přidávají ještě bakterie střevního původu, takzvané bifidobakterie (Bifidobacterium, Lactobacillus), které mají kromě tradičních výživových účinků ještě příznivé účinky na zdraví a zároveň lehce mění chuť jogurtů. Stejně jako jogurty nesmějí být tepelně upravovány. Aby se výrobek mohl takto nazývat, musí obsahovat minimálně deset milionů bifidokterií v jednom gramu.

Kyselé mléko
Není totéž co zakysané mléko a nepatří mezi kysané mléčné výrobky. Zkyslo takříkajíc samo od sebe, jen působením přirozeně se vyskytujících bakterií a tepla. Dnes už je ale téměř vzácností, zkysnout totiž může jen mléko syrové, nepasterované.

Jogurtový drink, nápoj, koktejl
Jsou to komerční pojmy, které vyhláška nedefinuje, a nevztahují se na ně tedy požadavky na mléčné výrobky. Většinou to jsou jakési naředěné jogurty.

Kolik tuku má
Smetana nad 10 %
kysané mléko nad 0,5 %
kysané mléko odtučněné do 0,5 %
podmáslí do 1,5 %
jogurt bílý smetanový nad 10 %
jogurt bílý nad 3 %

jogurt bílý se sníženým obsahem tuku

do 3 %

jogurt bílý nízkotučný nebo odtučněný

do 0,5 %

Poznámka: podle vyhlášky o mléčných výrobcích

 

Autoři: ,


Nejčtenější

Pražská noční můra se zhmotní za dva roky, až se uzavře Barrandovský most

Barandovský most v Praze.

Barrandovský most připadá Pražanům jako relativně nová stavba. Jenže letos oslavil třicáté výročí od otevření a...

Putinův poradce připravil nejbohatší Rusy během dne o miliardy dolarů

Ilustrační snímek

Nejzámožnější Rusové ztratili v jednom jediném dni přes tři miliardy dolarů. Může za to návrh ekonomického poradce...



Turecká krize se přelévá do Evropy, stahuje s sebou i českou korunu

Současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se prohlásil za vítěze...

Evropské akcie i euro zůstávají pod tlakem kvůli obavám z ekonomické krize v Turecku. Jednotná evropská měna během...

KOMENTÁŘ: Hrozí další krize? Už na ni může být zaděláno

Zaměstnanci Lehman Brothers

Současné dění na akciových trzích vyvolává vzpomínky na velké krize v letech 2000 a 2008. A je třeba si připomenout, že...

Uhýbejte vpravo. Pravidla pro průjezd sanitek se změní od října

Nový způsob řazení v jízdních pruzích při průjezdu policie, hasičů a záchranářů.

Řidiči v kolonách budou muset nově uvolnit vozům policie, hasičů a záchranářů prostor mezi levým a přiléhajícím jízdním...

Další z rubriky

Číňané skupují tuny másla. Nedostatek kostek na trhu šroubuje cenu nahoru

Ilustrační snímek

Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, registruje převis poptávky po másle kolem 25 procent. Na to, že...

Nula na smrt, všechno na spoření. Životní pojištění, které nevydělá

Ilustrační snímek

Mnoho lidí s vidinou zhodnocení uzavřelo smlouvu o investičním životním pojištění. Pokud má produkt sloužit jen k...

Zlevněné zboží prodávala téměř polovina prodejců bez slevy, zjistila ČOI

Akce, sleva

To, že je zboží nabízeno ve slevě, nemusí vždy znamenat, že jej se slevou i koupíte. Česká obchodní inspekce (ČOI)...

Najdete na iDNES.cz