Jogurt a spol. Co mají společného?

  9:58aktualizováno  11:32
Jogurt, jogurtové mléko, acidofilní mléko, kefír, smetanový zákys, kysaná smetana, podmáslí, kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou... Co mají společného? Všechno jsou to zakysané mléčné výrobky, liší se jen druhem použitých mikroorganismů, konzistencí a tučností.
Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto

Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY TESTU NAJDETE ZDE

Jejich základem je vždy mléko, smetana nebo podmáslí, případně jejich kombinace, a živé bakterie mléčného kysání, které se přidávají do zahřáté suroviny. Ty způsobí, že mléko zkysne, a zároveň se podílejí na senzorických vlastnostech. Po zakysání se už výrobky nesmějí tepelně ošetřit, mohou se však doplnit stabilizátory i barvivy - ale pouze ty ochucené, do "bílých" neochucených se přidávat nesmějí.

Probiotické bakterie jsou zastoupeny přirozeně v lidském zažívacím traktu, ty, které se používají ke kysání mléčných výrobků, se speciálně připravují pro tento účel. Dříve používali v mlékárnách kultury, které si sami připravovali z předchozí várky a druhý den přidávali do mléka, podobně jako kvásek ke chlebu.

"Dnes už se to tak nedělá, každá mlékárna nakupuje speciální mléčné kultury, aby všechny výrobky byly každý den standardní. Kultury se totiž po čase geneticky mění a výrobek by měnil charakterové vlastnosti," vysvětluje Lydie Ryšavá ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Jogurt Získává se kysáním mléka jogurtovou kulturou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Podle tučnosti mléka vzniknou jogurty nízkotučné (do 0,5 %), se sníženým obsahem tuku (do 3 %) a smetanové (nad 10 %).

Pokud mají mezi třemi a deseti procenty tuku, nenesou žádné označení. Smějí se do nich přidávat i jiné než jogurtové kultury. Předpisy přímo nezakazují používat stabilizátory, říkají pouze, že musí být zachován předepsaný počet živých mikroorganismů. Těch musí být v jednom gramu nejméně deset milionů.

Kysané podmáslí
Zakysaný mléčný výrobek, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla.

Acidofilní mléko
"Acidofilní" znamená doslova žijící v kyselém prostředí; takže je to mléko zkvašekysaná né bakteriemi mléčného kvašení Lactobacillus acidophilus, kterých musí být v jednom gramu jeden milion.

Kefír
V podstatě zkvašené kravské mléko (odtučněné, polo- nebo plnotučné) s pikantní, trochu nahořklou chutí. Pochází z Kavkazu, je velmi populární ve východní Evropě, v Rusku a na Středním východě. Kromě pití je výborný i k přípravě pokrmů - vynikající je podávaný vychlazený s listy máty nebo v kombinaci s ovocem. V jednom gramu kefíru musí být nejméně milion bakterií a deset tisíc kvasinek.

Kefírové mléko
Zákys skládající se z kvasinkových kultur a z kultur bakterií mléčného kvašení; proti kefíru má méně kvasinek.

Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou
K jogurtovým kulturám se přidávají ještě bakterie střevního původu, takzvané bifidobakterie (Bifidobacterium, Lactobacillus), které mají kromě tradičních výživových účinků ještě příznivé účinky na zdraví a zároveň lehce mění chuť jogurtů. Stejně jako jogurty nesmějí být tepelně upravovány. Aby se výrobek mohl takto nazývat, musí obsahovat minimálně deset milionů bifidokterií v jednom gramu.

Kyselé mléko
Není totéž co zakysané mléko a nepatří mezi kysané mléčné výrobky. Zkyslo takříkajíc samo od sebe, jen působením přirozeně se vyskytujících bakterií a tepla. Dnes už je ale téměř vzácností, zkysnout totiž může jen mléko syrové, nepasterované.

Jogurtový drink, nápoj, koktejl
Jsou to komerční pojmy, které vyhláška nedefinuje, a nevztahují se na ně tedy požadavky na mléčné výrobky. Většinou to jsou jakési naředěné jogurty.

Kolik tuku má
Smetana nad 10 %
kysané mléko nad 0,5 %
kysané mléko odtučněné do 0,5 %
podmáslí do 1,5 %
jogurt bílý smetanový nad 10 %
jogurt bílý nad 3 %

jogurt bílý se sníženým obsahem tuku

do 3 %

jogurt bílý nízkotučný nebo odtučněný

do 0,5 %

Poznámka: podle vyhlášky o mléčných výrobcích

 

Autoři: ,


Nejčtenější

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...



Z prošlého jídla a miliard much udělali dva Britové v Jižní Africe byznys

Od roku 2008, kdy firma vznikla a přijala první zaměstnance, se jejich počet...

Miliardy much a hnijící jídlo jsou pro bratry Jasona a Davida Drewovy z Velké Británie jádrem podnikání. V Jižní Africe...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

KVÍZ: Proč chyběl v Československu toaletní papír a kde byste našli Baťov?

Peníze

České a slovenské hospodářství prošlo za posledních sto let etapami bouřlivého rozvoje i zaostávání. Děti dnes už...

Další z rubriky

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí

Proteinové tyčinky

Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné...

TEST DNES: Neutrácejte zbytečně, školákům stačí pero za pár korun

Ilustrační snímek

Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun....



Najdete na iDNES.cz