Tradiční štědrovečerní kapr

Tradiční štědrovečerní kapr | foto: Profimedia.cz

Kapr vládne moravským štědrovečerním tabulím, u Čechů se prosazuje řízek

  • 295
Tradiční vánoční tabule postavená na rybí polévce, bramborovém salátu a smaženém kapru by se mohla za pár let změnit. Své místo na talíři má totiž u Čechů jistý jen salát, který si jako přílohu dává přes 80 procent lidí. Rybí polévku jí už jen třetina obyvatel a o většinovou přízeň by mohl přijít i kapr. Jí ho sice skoro tři čtvrtiny lidí, v Čechách mu ale začíná na paty šlapat řízek.

Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank, podle kterého si kapra na stůl servíruje téměř 80 procent moravských domácností, v českých rodinách se ale tradiční ryba objevuje méně, na talíř si ji položí zhruba dvě třetiny českých rodin.

Slabší chuť k rybímu masu vyvažují Češi vyšším apetitem po vepřovém a drůbežím mase. Řízek si totiž podle průzkumu dá více něž polovina českých domácností, kdežto na Moravě si na řízku pochutnává zhruba jen každá čtvrtá rodina.

"Kapr se paradoxně nejvíce nekonzumuje v jižních Čechách, jak by se vzhledem k velkému množství chovných rybníků v této oblasti mohlo zdát, ale v Moravskoslezském kraji," podotýká k výzkumu tisková mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková.

Obyvatelé severovýchodních Čech ale jedí s velkou chutí také klobásy či jiné uzeniny, což je jinak velmi oblíbeným pokrmem Němců.

Jiný druh ryby než kapra o Vánocích povečeří jen necelá pětina lidí a dřívější tradici - vánočního kubu jí už jen šest procent obyvatel.

Kdo nemá rád rybí polévku, nalévá si nejčastěji zelňačku, houbovou anebo čočkovou polévku, vyplývá z průzkumu.

Cizinci si pochutnávají na drůbežím a moučnících

Sváteční tabule cizinců se podle průzkumu banky často inspirují tradicemi pocházejícími ze Spojených států, kdy je během večeře servírován pečený krocan. Ve Velké Británii je krocan sice rovněž oblíbený, avšak Angličané ho milují především s nádivkou, pečenými bramborami a kapustou a po něm si musejí dát charakteristický "Christmas pudding".

Vedle anglofonních zemí je krocan populární i v Libanonu nebo v Japonsku, kde tento hlavní chod většinou doprovází plný stůl lokálních specialit jako příloha.

V poslední době nabírá na popularitě krocan i ve Španělsku, kde neexistuje žádný typický pokrm, který by byl tradiční napříč celou zemí. Právě proto si Španělé pod vlivem globalizace začali stále častěji kupovat na vánoční stůl rovněž krocana. Jedinou typickou regionální specialitou jsou ale například v Katalánsku velmi oblíbené rolky plněné masem a přelité bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.

Drůbeží maso je podle ankety GE Money na světě nejrozšířenějším typem pokrmu, který lidé o Vánocích společně večeří. Ne vždy to však musí být přímo krocan. Němci nejčastěji preferují pečenou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Spousta Němců si ale také v tento večer ráda pochutná na tradičních klobásách s bramborovým salátem.

Francouzi se při štědrovečerním hodování rozdělují na dva tábory. Tradicionalisté večeří pečené kuře, nebo šunku se salátem, dort a ovoce. Ostatní ani o svátcích neopouští gurmánské nadšení pro Francii tak typické, takže se servírují husí játra (foie-gras), losos nebo mušle. Víno si dopřávají zastánci obou táborů.

co jedí cizinci

Německo
Pečená husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Tradiční klobásy s bramborovým salátem.

Polsko
Boršč nebo houbová polévka, pirohy s houbami a se zelím, smažený kapr, sledě, kompot ze sušeného ovoce. Na svátečním stole je tradičně 12 rozdílných pokrmů.

Rakousko
Kuřecí, telecí nebo hovězí maso - zvěřina a ryby jsou spíše výjimkou - a nádivka.

Španělsko
Krocan, rolky plněné masem s bešamelovou omáčkou, tzv. canelones. 

Francie
Kuře nebo šunka se salátem, dort a ovoce, husí játra (foie-gras), losos nebo mušle, víno.

Velká Británie
Krocan s nádivkou, pečené brambory a kapusta, christmas pudding, koláč s mletým masem.

Libanon
Krocan nebo kuře s dalšími libanonskými specialitami.

USA
Hovězí maso nebo krocan, brambory a zelené fazole dezert (většinou koláč) a víno.

Rusko
Kutja - zavařené cereálie s ořechy a kandovaným ovocem zalité medem. Jinak žádné tradiční jídlo.

Kazachstán
Pečené kuře, ledový (i tzv. ruský) salát a plněné papriky, veliké množství koláčů a dalších cukrovinek.

Japonsko
Pečený krocan nebo hovězí maso a velká spousta různých příloh.

Vietnam
Vepřové maso, většinou selátko s různými druhy příloh.

Pramen: GE Money Bank

Co budete jíst na Štědrý večer?

celkem hlasů: 15136

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:00 čtvrtek 24. prosince 2009. Anketa je uzavřena.

Smaženého kapra
Smaženého kapra 8133
Rybu, ale ne kapra
Rybu, ale ne kapra 2619
Kuřecí řízek
Kuřecí řízek 1666
Vepřový řízek
Vepřový řízek 1478
Žádnou z uvedených variant
Žádnou z uvedených variant 728
Klobásy či jiné uzeniny
Klobásy či jiné uzeniny 512