Vánoční kapr je chován pro spotřebu, nikoli pro zábavu.
"Každá změna teploty je pro rybu stresující. Proto není vhodné dávat ji doma do vany, oproti venkovnímu prostředí do teplejší, chlorované vody, nebo ji dokonce vracet do volné přírody," upozorňuje tiskový mluvčí Státní veterinární inspekce Josef Duben.
Kapr tam totiž nejspíše uhyne. "Naposledy přede dvěma lety jsme přišli na to, že prodejci vánoční kapry, které neprodali, nerozdali, ale místo toho je vypustili do řeky. Našli jsme je břichem nahoru," říká Duben.
Jak poznat čerstvou "porci"
Mnoholetá osvěta naštěstí dělá své. "Takových prohřešků je stále méně. Lidé pochopili, že vánoční kapr není domácí ani divoké zvíře," vysvětluje mluvčí.
ČTĚTE TAKÉ: |
Jak nakupovat kapra |
Cukroví: Koupit, nebo upéct? |
Podstatné je také, abyste si na stánku vybrali čerstvou "porci". Ryba nemá plavat na boku, či dokonce břichem nahoru, nesmí být poraněná ani mít narušenou vrstvu slizu.
Na rybu s paličkou
Pokud se rozhodnete kapra vykuchat sami doma, snažte se maximálně snížit dobu jeho pobytu ve vaně. Bílé, sterilní prostředí mu přináší jen další šoky.
"Omračte ho silným úderem tupým předmětem do temene hlavy. Přetněte míchu a cévy řezem bezprostředně za hlavou nebo přetněte žaberní oblouky. Pak nechte kapra v klidu vykrvácet," popisuje postup Duben.
V žádném případě nenabodávejte ocasní cévy ve snaze rybu vykrvit, způsobíte jí pouze utrpení. A hlavně pamatujte na to, že kapr není hračka pro děti - nedržte ryby ve vaně dlouho a nenechte děti, aby si s nimi hrály.