Plody kávovníku se řadí mezi ovoce a říká se jim kávové třešně – kvůli podobnosti s klasickou třešní. Pražením pecek těchto plodů vznikají tmavě hnědá zrna, jež jsou základem pro přípravu kávy. V posledních letech se ale kromě pecek využívají i slupky a dužina, které se označují jako cascara.
Louhováním sušené cascary se připravuje takzvaný kávový čaj, surovina se používá také k výrobě sirupů. V České republice ji dva mladí podnikatelé využívají k výrobě zdravých tyčinek s povzbuzujícími účinky (psali jsme zde). Cascara je charakteristická ovocným aromatem, připomínajícím ibišek nebo šípky, a uchovává si také povzbudivé vlastnosti kávovníku.
Agentura Bloomberg uvádí, že popularita cascary je na vzestupu. Americké a kanadské pobočky řetězce Starbucks nedávno zařadily do své nabídky produkty z této suroviny. Podobný postup zvolila i jejich konkurence na kavárenském trhu.
Díky poptávce rostou také ceny lusků z kávovníku a často značně převyšují hodnotu kávových zrn. Bloomberg cituje pěstitelku kávy ze Salvadoru Aidu Battleovou, která prodává půl kilogramu cascary za sedm dolarů (150 korun), přičemž za stejné množství zrn utrží v průměru 1,2 dolaru (26 korun). Nízká cena je způsobena především přebytkem plodů kávovníku arabského na trhu.
Cascara se zatím na světových trzích obchoduje v relativně malém množství, které je obtížné měřit. I když poptávka po tomto zboží roste, pěstitelé jsou zatím skeptičtí a nechtějí riskovat, že trend postupem času odezní.