Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pokrok, nebo hřích? Káva do kelímku budí vášně mezi italskými staromilci

  11:53aktualizováno  11:53
Pití kávy se v Itálii řídí téměř náboženským rituálem. Ale i v zemi, kde se zrodila kultura espressa, si stále více lidí bere kávu s sebou. Konzervativní pijáci tradičního nápoje se však na usrkávání kávy z kelímku dívají skrz prsty, píše agentura DPA.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Šálky rachotí, automat na espresso syčí. U pultu kavárny Sant’Eustachio v centru Říma čeká na nápoj muž v obleku s kufříkem i žena v děravých džínech. Již bezmála sto let postávají u baru s šálkem espressa před sebou místní i turisté. Nové je však to, že mladý barista ve změti hlasů slyší stále častěji frázi „da asporto“, tedy „s sebou“.

Místo malého šálku velký kelímek. Italové se učí pít kávu od Američanů

„Zhruba rok nabízíme kávu s sebou,“ říká Federica Ricciová, která má v kavárně blízko Pantheonu na starosti prodej. Také Italové mají stále méně času dát si kávu u baru, říká. Proto podle ní bude zájem o kávu s sebou stále vyšší.

Totéž platí pro tradiční kavárnu La Casa del Caffé Tazza d’Oro na druhé straně Pantheonu. Již od založení zde nabízejí kávu s sebou. Podle Laury Birroziové, která zde pracuje, se však káva v kelímku na jedno použití nehodí do italské kávové kultury. „Káva s sebou je rychlejší káva, ale není italská,“ říká.

Přísný kávový rituál

Ve vlasti espressa se pití kávy řídí přísnými pravidly. Malý šálek musí být předehřátý zhruba na čtyřicet stupňů a dává se k němu zdarma sklenička vody. Pražírna Vergnano zjistila, že většina Italů vykoná svůj malý rituál čtyřikrát denně a nejposvátnější je pro ně „malá černá“. Při zalévání se na povrchu vytváří na krátkou dobu lehká krémová pěna a espresso se musí také rychle vypít.

To je také důvod, proč se pro kávu s sebou hodí jiné typy přípravy, jako americano, řekl agentuře DPA ředitel italského kávového koncernu Illy Massimiliano Pogliani. V Itálii rozšířené espresso si zachovává svoji typickou chuť jen po určitou dobu.

Káva jako příjmový barometr. Chudší Češi pijí instantní, bohatší zrnkovou

Aby bylo espresso perfektní, musí se sladit několik věcí – kvalita kávových zrn, umění baristy a nádoba na servírování. Je velký rozdíl, zda se rty položí na „hedvábně hladký porcelán“ nebo na „hrubý škrábající materiál“, dodává Pogliani. Nepochybuje ale o tom, že káva s sebou se stává v různých variantách v Itálii stále oblíbenější. „V budoucnosti čekáme rostoucí poptávku.“

Dalším projevem měnící se kultury kávy v Itálii je také angažovanost amerického řetězce kaváren Starbucks. V příštím roce bude v Miláně vybudována první pražírna řetězce na evropské půdě a první pobočka v Itálii. Aktivisté to považují za útok na místní kávovou tradici.

Zbytečné kelímky

V Německu jsou, na rozdíl od Itálie, jak Starbucks tak káva s sebou již dlouho běžné. Za tu dobu si však již místní začali také uvědomovat dopady na životní prostředí, protože podle studie zveřejněné v roce 2015 německou organizací na pomoc životnímu prostředí je denní spotřeba zhruba 7,6 milionu kelímků na kávu s sebou pro Německo velký problém. Města jako Freiburg již zavedla systém záloh na jednorázové kelímky.

V Itálii si to zatím neuvědomují. „Pro mnoho Italů jsou jednorázové kelímky součástí každodenního života – například na pikniku,“ říká Serena Masová z italské pobočky Greenpeace. Kelímky z lepenky by byly lepší, ale cílem podle ní je tyto věci na jedno použití vymýtit. A jsou zde také námitky proti rychlému usrkávání kávy s sebou. „Vypití espressa trvá třicet vteřin,“ říká student Dario Ambrosio. „Prodávat ho v kelímku s sebou je stejně zbytečné, jako snažit se vyrábět led na severním pólu,“ dodává.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

OBRAZEM: Skulinu v Trumpově celní bariéře našly lidské vlasy i ibuprofen

Léky

Trumpova nejnovější cla na čínské výrobky, která vejdou v platnost příští pondělí, se původně měla dotknout asi 6 000...

PŘEHLED: Další cla postihnou kabelky i stroje. Spor může trvat 20 let

Ilustrační snímek

Obchodní válka mezi USA a Čínou se den ode dne týká více zboží, odvětví a podniků. Nově mezi ně patří k dovozci...

Jak dostat zvíře do letadla? Stačí tvrdit, že poskytuje emocionální podporu

Štěňata, lvíčata, tygříci a mláďata hyen pohromadě v čínské ZOO

Ve Spojených státech se rozmáhá jednoduchý trik, jak obejít zákazy aerolinek a převézt svého domácího mazlíčka zadarmo...

Najdete na iDNES.cz