Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pokrok, nebo hřích? Káva do kelímku budí vášně mezi italskými staromilci

  11:53aktualizováno  11:53
Pití kávy se v Itálii řídí téměř náboženským rituálem. Ale i v zemi, kde se zrodila kultura espressa, si stále více lidí bere kávu s sebou. Konzervativní pijáci tradičního nápoje se však na usrkávání kávy z kelímku dívají skrz prsty, píše agentura DPA.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Šálky rachotí, automat na espresso syčí. U pultu kavárny Sant’Eustachio v centru Říma čeká na nápoj muž v obleku s kufříkem i žena v děravých džínech. Již bezmála sto let postávají u baru s šálkem espressa před sebou místní i turisté. Nové je však to, že mladý barista ve změti hlasů slyší stále častěji frázi „da asporto“, tedy „s sebou“.

Místo malého šálku velký kelímek. Italové se učí pít kávu od Američanů

„Zhruba rok nabízíme kávu s sebou,“ říká Federica Ricciová, která má v kavárně blízko Pantheonu na starosti prodej. Také Italové mají stále méně času dát si kávu u baru, říká. Proto podle ní bude zájem o kávu s sebou stále vyšší.

Totéž platí pro tradiční kavárnu La Casa del Caffé Tazza d’Oro na druhé straně Pantheonu. Již od založení zde nabízejí kávu s sebou. Podle Laury Birroziové, která zde pracuje, se však káva v kelímku na jedno použití nehodí do italské kávové kultury. „Káva s sebou je rychlejší káva, ale není italská,“ říká.

Přísný kávový rituál

Ve vlasti espressa se pití kávy řídí přísnými pravidly. Malý šálek musí být předehřátý zhruba na čtyřicet stupňů a dává se k němu zdarma sklenička vody. Pražírna Vergnano zjistila, že většina Italů vykoná svůj malý rituál čtyřikrát denně a nejposvátnější je pro ně „malá černá“. Při zalévání se na povrchu vytváří na krátkou dobu lehká krémová pěna a espresso se musí také rychle vypít.

To je také důvod, proč se pro kávu s sebou hodí jiné typy přípravy, jako americano, řekl agentuře DPA ředitel italského kávového koncernu Illy Massimiliano Pogliani. V Itálii rozšířené espresso si zachovává svoji typickou chuť jen po určitou dobu.

Káva jako příjmový barometr. Chudší Češi pijí instantní, bohatší zrnkovou

Aby bylo espresso perfektní, musí se sladit několik věcí – kvalita kávových zrn, umění baristy a nádoba na servírování. Je velký rozdíl, zda se rty položí na „hedvábně hladký porcelán“ nebo na „hrubý škrábající materiál“, dodává Pogliani. Nepochybuje ale o tom, že káva s sebou se stává v různých variantách v Itálii stále oblíbenější. „V budoucnosti čekáme rostoucí poptávku.“

Dalším projevem měnící se kultury kávy v Itálii je také angažovanost amerického řetězce kaváren Starbucks. V příštím roce bude v Miláně vybudována první pražírna řetězce na evropské půdě a první pobočka v Itálii. Aktivisté to považují za útok na místní kávovou tradici.

Zbytečné kelímky

V Německu jsou, na rozdíl od Itálie, jak Starbucks tak káva s sebou již dlouho běžné. Za tu dobu si však již místní začali také uvědomovat dopady na životní prostředí, protože podle studie zveřejněné v roce 2015 německou organizací na pomoc životnímu prostředí je denní spotřeba zhruba 7,6 milionu kelímků na kávu s sebou pro Německo velký problém. Města jako Freiburg již zavedla systém záloh na jednorázové kelímky.

V Itálii si to zatím neuvědomují. „Pro mnoho Italů jsou jednorázové kelímky součástí každodenního života – například na pikniku,“ říká Serena Masová z italské pobočky Greenpeace. Kelímky z lepenky by byly lepší, ale cílem podle ní je tyto věci na jedno použití vymýtit. A jsou zde také námitky proti rychlému usrkávání kávy s sebou. „Vypití espressa trvá třicet vteřin,“ říká student Dario Ambrosio. „Prodávat ho v kelímku s sebou je stejně zbytečné, jako snažit se vyrábět led na severním pólu,“ dodává.

Autor:


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

Další z rubriky

Ve dvou třetinách mořských plodů a soli byly mikroplasty, odhalil test

Mořské plody

Mořské plody a sůl jsou plné mikroplastů. Analýza časopisu dTest je objevila ve dvou třetinách ze 103 zkoumaných vzorků...

OPEC se dohodl na zvýšení těžby ropy o milion barelů denně

Ropné pole Sachir v Bahrajnu. Ilustrační foto

Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu se dohodli, že od července zvýší těžbu asi o jeden milion barelů denně,...

Slovenský podnikatel roku předpovídá počasí pro armádu USA i aerolinky

Michal Weis získal titul slovenského EY Podnikatele roku.

Softwarový geek, který pracuje s náladou lidí a ekonomickým rozhodováním firem. I tak se dá popsat slovenský EY...

Najdete na iDNES.cz