Každý druh čaje se připravuje jinak

  11:30
Připravit čaj umí asi každý. Jak by to ale mělo být správně? Praví milovníci čaje tvrdí, že se má pít takový, jaký je, tedy bez přislazování. Kdo chce, může do něj přidat cukr nebo med. Angličané rádi přilijí i trochu mléka. Mnohé z toho, jak čaj připravit a vychutnat, pochytíte při návštěvě čajovny.
Majitelé čajoven většinou nakupují čaj přímo na plantážích.

Majitelé čajoven většinou nakupují čaj přímo na plantážích. | foto: Profimedia.cz

Žádná jednotná a zaručeně správná metoda přípravy čaje však neexistuje. Každý druh se připravuje trochu jinak a pro jeho podávání je i charakteristické nádobí.

"Například pro čínské čaje je typická miska s pokličkou zvaná gaiwan, i když nejpopulárnější je v Číně obyčejná zavařovací sklenice, do které si ráno Číňané nasypou trochu čaje, vezmou práce a během dne ho potom jen přelévají všude dostupnou horkou vodou," říká Aleš Juřina, jeden z majitelů sítě Dobrých čajoven.

Kvalitní sypané zelené čaje mají totiž tu výhodu, že se z několika lístků dá připravit více nálevů.

Jaké nádobí použít?
Louhování je proces, při kterém se uvolňují chemické látky a ty by s povrchem konvice nebo hrnečku neměly nijak reagovat. Ideální je porcelán či keramika, sklo je také dobré, ale nemá takové izolační schopnosti. Nevhodný je kov.

Tvar konvičky i šálku by měl být baňatý, aby měl čaj kolem sebe dost prostoru a jeho vonné látky se mohly co nejlépe uvolnit. Milovníci čaje se shodují v tom, že nejlepší je nechat lístky čaje ve vodě volně plavat.

Čajítka určená přímo do hrnečků moc nedoporučují, protože v nich lístky nemají dost prostoru a nemohou se tak dobře vylouhovat. Je možné také použít konvičku se spařovačem: sítko uvnitř konvice, do kterého se vloží lístky čaje a po vylouhování se vyndá. K dostání jsou také papírové filtry, které se po použití vyhodí.

Kolik a jak dlouho?
Obecně platí, že na šálek o velikosti přibližně 1,5 decilitru stačí jedna lžička čaje (sáček), do konvice se dává tolik lžiček, na kolik šálků je voda, plus jedna lžička navíc.

Zelený čaj se připravuje jinak než černý. Přelévá se vodou o teplotě asi 80 °C, která by ale měla vždy nejdřív přejít varem. "Pokud by se zalil moc horkou, byl by první nálev příliš silný a další už by byly bez chuti," radí Juřina. Louhuje se většinou jednu až dvě minuty, čím menší lístky, tím kratší dobu.

Při přípravě černých čajů je dobré konvici vypláchnout horkou vodou, voda na spaření čaje se potom neochladí o stěny nádoby. Černý čaj se zalévá vroucí vodou a lohuje se tři až pět minut.

Pokud se nepodaří veškerý čaj rozlít do šálků, je nutné lístky z vody vyjmout. Delším louhováním nápoj nepříjemně zhořkne.

Popularita čajoven roste
Ještě před dvaceti lety nebylo v českých zemích pití čaje příliš populární. Není divu, v obchodech velký výběr nebyl a do zahraničí se dostal málokdo. Dnes je to jiné.

"Česko je zemí s největší koncentrací čajoven na světě," tvrdí Aleš Juřina. "Když jsme po revoluci otevřeli první čajovnu, mnozí nás měli za blázny." Nápad však slavil úspěch a dnes je v celé republice téměř 300 čajoven.

Návštěvníci čajoven si mohou nejen v klidu posedět, ochutnat velké množství čajů, ale dokonce si některý odnést domů. Přitom se naučí i jeho správnou přípravu a servírování. "Čajů jsou tisíce druhů, každému chutná něco jiného, a aby si vybral ten pravý, musí se čajem doslova propít," radí Aleš Juřina.

Majitelé čajoven většinou nakupují čaj přímo na plantážích, je podle nich zaručeně čerstvý a jeho cena není tak vysoká, jako by byla od překupníků.

Více o čaji: šest otázek a odpovědí

Vybrat si a správně připravit dobrý čaj vůbec není jednoduché. Přečtěte si odpovědi na otázky, které by třeba napadly i vás.

1. Kolik je v čaji kofeinu a jak působí?
Čaj skutečně obsahuje kofein, dříve zvaný tein: jeden šálek přibližně 40 miligramů, což je asi polovina toho, co obsahuje stejné množství kávy. Díky látkovému složení čaje působí kofein v tomto nápoji na lidský organismus jemněji a delší dobu než v kávě, kde rychle rozbuší srdce a poměrně brzy odezní. Kofein povzbuzuje organismus, proto zvláště zelený čaj není dobré pít večer před spaním.

2. Budu mít silnější čaj, když ho déle louhuji?
V žádném případě. Síla nápoje se řídí jednoznačně množstvím čajových lístků, nikoli dobou louhování.

3. Může si člověk pitím čaje ublížit?
Je to jako s kávou: pokud je někdo citlivý na množství kofeinu, může si i uškodit. Deset šálků zeleného čaje denně nevadí, černého by se mělo vypít méně. U ovocných a bylinných je to hlavně otázka alergií na určité rostliny. Ale jednoznačně má pití čaje daleko více pozitivních účinků než negativních.

4. Jaká voda je pro přípravu čaje nejlepší?
Nejvhodnější je používat vodu co nejměkčí, ta dovolí, aby se z čaje uvolňovaly typické vonné látky. Příliš tvrdá voda už tak dobrá není, protože soli, které obsahuje, nepříznivě ovlivňují chuť čaje. V tomto případě je vhodné buď použít vodní filtr, nebo vodu nechat v otevřeném hrnci několik vteřin povařit. Vodu nalévejte vždy čerstvou a studenou a v každém případě ji nechte přejít varem, i když budete čaj zalévat chladnější.

5. Proč se dává do čaje mléko?
V Evropě s tím začali Britové a neví se, zda to bylo kvůli zmírnění trpké a svíravé chuti silného zeleného čaje, nebo tento zvyk přejali od Mongolů při kupeckých výpravách či od Číňanů, kde bylo zvykem nalít trochu mléka do misek před horkým čajem, aby nepukl křehký porcelán. Pokud si někdo chce mlékem "pokazit" pravou chuť čaje, měl by vědět, že je lepší nejprve dát do šálku mléko a až potom horký čaj. Tak se zchladí první dávka čaje, sníží se riziko sražení tuku v mléce a zabrání se nepříjemné pachuti.

6. Kde vznikl a jak se podává ledový čaj?
Aby černý čaj pronikl na americký trh, museli se jeho výrobci přizpůsobit Američanům, kteří dávali přednost chlazeným nápojům. Pravý ledový čaj se připraví z dvojnásobného množství lístků než normální čaj, po vylouhování se přecedí, osladí a teplým nápojem se zalijí kostky ledu ve sklenici. Nápoj ice tea se průmyslově vyrábí ze sladkých esencí s ovocnými příchutěmi.
Autoři: ,

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...