Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo už teď myslí na Velikonoce? Přece sládci

  11:00aktualizováno  11:00
Velikonoční svátky se v kalendáři objeví až za pět neděl, ale pro sládka Klášterního pivovaru na Strahově je už teď nejvyšší čas, aby si nastudoval nový recept. Na jarní svátky totiž musí být pro zdejší hosty připraveny dvě várky piva zcela nové chuti - 18 hektolitrů uleželého velikonočního speciálu.

Strahovský pivovar - sládek Martin Matuška a majitel pivovaru Aleš Kocvera. | foto: Robert Rambousek

"Bude to výborné pivo a odhaduji, že se bude moct stáčet už za čtyři neděle," hodnotí nad měděným kotlem sládek Martin Matuška. Jaké bude velikonoční překvapení?

"Bude to lehké pivo, méně alkoholické - ale v našich poměrech je to tak třináctka - z jednoho druhu sladu a hodně chmelené," přibližuje znalcům piva majitel pivovaru Aleš Kocvera.

Speciály mají v nabídce minipivovarů své nezastupitelné místo. Právě o vánočních a velikonočních svátcích se se džbánky hrne do pivnic nejvíce hostů. Sváteční piva mají obvykle více alkoholu, často bývají tmavé či polotmavé, navíc přidávají sládci i ingredience, které by ve chmelovém nápoji sotva kdo čekal. Skořici, hřebíček, vanilku, třešňové či mandlové aroma.

"My se držíme tradičních receptur, pivo vaříme ze základních surovin - voda, chmel, slad a kvasnice. Čarujeme pouze s jejich poměrem," zdůrazňuje Kocvera.

Na Strahově však pivní alchymie nekončí velikonočním pondělím. Speciál letos připraví na každé roční období. "Letní pivo bude osvěžující pšeničné. První sud narazíme na svátek svatého Norberta, patrona zdejších premonstrátů, a očekávám, že se bude za léto ještě několikrát dovářet," plánuje Kocvera.

Vůně bramborové natě
Na podzim opět alkoholu přibude -na svatého Václava se roztočí tmavá šestnáctka. "To bude čerstvá úroda chmele, pivo tak bude hodně aromatické," očekává majitel pivovaru.

Na velikonoční menu nakupují přísady i v Pivovarském domě v Ječné ulici. "Letos vaříme dva druhy - várku březňáka, což je polotmavé pivo německého typu, a pro karlínský pivovarský dům bramborové pivo. Ještě sám nevím, jak ho budeme vařit, ale bude ho jen na ochutnávku asi 30 litrů," svěřuje se sládek Martin Vávra.

Jedna pivní várka se připravuje zhruba dvanáct hodin, dalších sedm až osm dní kvasí v kádích a pak pivo putuje do ležáckých tanků, kde zraje zhruba měsíc. Přičemž platí - čím déle si ležák poleží, tím je nápoj čistší a jeho chuť zakulacenější.

"Vánoční pivo jsme přivítali Rybovou mší, týden před Velikonocemi bychom rádi při mši posvětili i velikonoční speciál. Jenže premonstráti mají ještě půst, tak zřejmě s ochutnávkou počkáme až do skutečných velikonočních svátků," rozvažuje majitel strahovského pivovaru.

Autoři: ,



Nejčtenější

Brity pobouřila cibule v plastu z Lidlu. Mayová vyhlásila odpadu válku

Lidl začal prodávat loupané cibule v plastu. Zákazníci krok kritizují.

Britové na sociálních sítích kritizují diskontní řetězec Lidl za to, že začal prodávat loupanou cibuli v plastových...

Diesely nikdo nechce. V britských automobilkách hrozí masivní propouštění

(Ilustrační snímek)

Pracovníci automobilového průmyslu ve Velké Británii mají důvod k obavám. Snaha o ukončení provozu dieselových vozidel...



Ceny bytů rapidně vzrostly. Za cenu jednoho v Praze jich v Ústí koupíte osm

(Ilustrační snímek)

Ceny bytů v Česku za tři roky zdražily o čtvrtinu. Průměrná cena za byt o výměře 65 metrů čtverečních se vyšplhala...

Spodničkáři Jejího Veličenstva přišli o licenci. Kvůli pikanteriím v knize

Britská královna Alžběta II. na garden party v zahradách Buckinghamského paláce...

Společnost Rigby & Peller měla výsadní postavení – dodávala luxusní spodní prádlo přímo do Buckinghamského paláce. S...

Nový rekord. Norwegian Airlines zvládly nejrychlejší let přes Atlantik

Ilustrační snímek

Aerolinky Norwegian Airlines drží rekord v letu přes Atlantik v nejkratším čase uskutečněný podzvukovým komerčním...

Další z rubriky

V Rakousku třívrstvý, v Česku slabší. Dvojí kvalitu má i toaletní papír

Rozdílná kvalita toaletního papíru Billa

Nejen u potravin se liší kvalita výrobků od stejných firem prodávaných v ČR od těch ze zahraničních obchodů. Toaletní...

Investovat může každý. Třeba jen stokorunu měsíčně, říká správce portfolií

Petr Zabža, šéf investičních produktů ING Bank

Češi jsou rok od roku bohatší. Dvojnásob to platí zejména po loňské ekonomické jízdě a dlouho nevídaném růstu mezd. Ke...

Na módě vydělám, věří investor. Z Pietro Filipi chce tygra v inovacích

Silný rok. Investor Michal Mička koupil v roce 2017 českou módní značku Pietro...

Před dvěma lety ho téměř nikdo neznal. Dnes má třicetiletý investor Michal Mička podíly v devíti firmách a šéfuje české...

Najdete na iDNES.cz