Podle výrobců oblíbené turecké pochoutky jsou fosfáty nepostradatelné pro přípravu masa, které se obvykle dodává do stánků s rychlým občerstvením ve formě zmraženého polotovaru. Evropská komise proto přišla s návrhem, aby se používání fosfátů ve zmraženém mase povolilo.
Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) s tímto postupem nesouhlasí. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), která ve výboru pracuje, hlasovala pro námitku vůči tomuto návrhu.
Podle ní Evropská komise v této otázce nejedná podle takzvaného principu předběžné opatrnosti, jímž se vyznačuje většina evropské legislativy. Škodlivé fosfátové přísady podle něj slouží jenom k vázání vody v mase, čímž dochází ve skutečnosti ke klamání spotřebitele. Nemyslí si, že případný zákaz fosfátů povede k faktickému konci kebabu, ale pouze k zlepšení situace pro spotřebitele.
V Německu, kde kebab patří k nejoblíbenějšímu pouličnímu občerstvení, vyvolala hrozba zákazu fosfátů obavy. Zástupci Německé asociace zpracovatelů Döner kebabu uveli pro německý deník Bild, že fosfáty jsou nezbytné k tomu, aby maso bylo šťavnaté a mělo typicky kořeněnou chuť. Podle tamních médií vytváří kebab v Německu přes 100 tisíc pracovních míst. Konečná potvrdila, že Německo spustilo proti námitce výboru pro životní prostředí ostrou kampaň.
Inspirace pro zákaz přišla z Česka
Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád uvedl pro Radiožurnál, že diskuse o používání fosfátů započala po podnětu z České republiky. „My jsme v roce 2015 začali kontrolovat stravovací zařízení a na výrobky jsme se začali dívat stejně jako na jiné producenty živočišného původu. Kebab není uveden na seznamu polotovarů, kde se polyfosfáty mohou používat,“ uvedl Semerád pro server irozhlas.cz.
Fosfáty (fosforečnany) se přidávají do potravin zejména kvůli svým emulgačním a disperzním schopnostem. V masném průmyslu se využívají proto, že zlepšují schopnost masa udržet v sobě vlastní, případně přidanou vodu. Fosfáty ale nesmějí přesáhnout přijatelné množství, aby neměly nežádoucí účinky. Při jejich zvýšeném příjmu může dojít k poruchám zažívání. Někdy se jako důsledek nadměrné konzumace fosfátů uvádí také hyperaktivita dětí.