K incidentu došlo v provozovně Zaisan v mongolské metropoli Ulánbátar a způsobil jej kontaminovaný vodní zdroj, informovala agentura Reuters s odkazem na městské inspektory. „V těchto dnech provedeme také inspekci ostatních poboček KFC a během kontrol jejich provoz pozastavíme,“ dodali inspektoři.
„Ve vodě, kterou používala jedna z restaurací, byla zjištěna přítomnost škodlivých bakterií. Stopy bakterie E-coli byly nalezeny také v přístroji na nápoje a po kontaktu s personálem KFC se nakazili další čtyři lidé,“ uvedla agentura AFP.
Předběžné vyšetřování otravy podle AFP odhalilo 35 zaměstnanců restaurace, kteří neměli potřebnou prověrku pro zacházení s potravinami. Většině z nich navíc chyběla povinná zdravotní prohlídka.
„Hluboce litujeme negativního dopadu, který zasáhl mnoho lidí, zejména hosty naší restaurace Zaisan, a pracujeme na podpoře členů našeho týmu a zákazníků v této obtížné době,“ řekla globální mluvčí KFC. „Mongolská divize KFC plně spolupracuje s vládními vyšetřovateli ve snaze identifikovat zdroj incidentu. To zahrnuje důkladné prošetření všech restaurací KFC v Mongolsku,“ dodala.
KFC otevřelo svou první mongolskou pobočku v roce 2013. Momentálně má v zemi 11 provozoven, podle informací na stránkách jsou všechny v tamním hlavním městě. Franšízy v zemi provozuje místní společnost Tavan Bogd Group, která se za otravy omluvila ve zvláštním prohlášení. „K incidentu došlo kvůli slabým interním kontrolám kvality a nedostatečnému plnění standardů,“ citovala z něj agentura Reuters.