Právě takové praktiky odhalily poslední dvě kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce před koncem loňského roku. Nutno dodat, že „oblafnout“ zákazníky i předpisy se snaží jen někteří výrobci.
Dvacet z 36 vzorků, které inspekce podrobila analýzám, nesplnily požadavky, 55 procent výrobků tedy klamalo zákazníky. Buď tím, že v nich bylo méně masa či nepovolená drůbeží surovina, nebo tím, že odešly do obchodů dřív, než stačily vyzrát.
Zkrátka jedenáct výrobců - jsou mezi nimi i renomované firmy - nedodrželo předepsaná kritéria produkce masných výrobků, jež jim od loňského podzimu předepisuje zákon.
Přehlížená vyhláška
Téměř půldruhého roku platí vyhláška, která předepisuje výrobcům špekáčků, párků, šunky, salámů a některých masných konzerv, aby dodržovali při výrobě určitá pravidla.
Podle prosincové (už několikáté) kontroly potravinářské inspekce ji někteří producenti stále ignorují a používají nepovolené suroviny nebo technologické postupy.
Drůbeží separáty, méně masa
Dvanáct vzorků obsahovalo drůbeží bílkovinu. Znamená to, že výrobce nejspíš použil nechvalně proslulé drůbeží separáty tam, kde jsou zakázány. Mohl také použít místo hovězího masa drůbeží, ale to je málo pravděpodobné.
"Protože vyhláška u těchto masných výrobků nepřipouští vůbec přítomnost drůbeží bílkoviny, ať už jde o separát, nebo o svalovinu, stačil pro naše potřeby důkaz o tom, zda tam drůbeží bílkovina je, nebo není. Obojí znamená nedodržení jakostních podmínek stanovených vyhláškou," vysvětluje tisková mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Šest vzorků mělo nižší obsah čisté svalové bílkoviny. Ten prokazuje, kolik použil výrobce čistého libového masa. Čtyři výrobky vykázaly nižší obsah masa, než předepsal limit.
Vyhláška řeší i to, kolik má být masa v konzervách. Například hovězí nebo vepřové ve vlastní šťávě musí obsahovat nejméně 70 procent masa, hovězí na divoko nebo maďarský guláš může mít jen 30 a chalupářský guláš jen 10 procent masa. Dva vzorky měly neodpovídající aktivitu vody. Znamená to, že trvanlivé salámy nebyly dost trvanlivé.
Aktivita vody je hodnota, která ukazuje, zda je výrobek správně vyuzený, vysušený či vyzrálý. Čím je nižší, tím hůře se mohou mikroorganismy rozmnožovat a salám déle vydrží. Jeden neměl odpovídající množství tuku.
Vyhláška určuje, kolik smí mít konkrétní výrobek nanejvýš tuku. Většina "tvrdých" salámů - paprikáš, herkules, trvanlivý, lovecký, vysočina - může mít až 50 procent, ale šunkový salám například jen 20 procent.
KLAMAVÉ UZENINY |
Krahulík Krahulčí |
salám Junior1), špekáčky1), herkules2), vysočina1, 5) |
Zemko Česká Skalice |
debrecínské párky1), jemné párky1), vysočina1) |
Procházka Roudnice nad Labem |
špekáčky Top1), turistický salám2), vysočina2) |
Milkagro Ostrava |
gothajský salám1), paprikáš4) |
Chebský masokombinát Cheb |
turistický salám2, 5) |
Masný průmysl Zákupy |
vysočina1, 2) |
Schneider masokombinát Plzeň |
gothajský salám |
Veseko Velký Šenov |
vepřové maso ve vlastní šťávě (konzerva)1, 3) |
Hamé Babice |
vepřové ve vlastní šťávě (konzerva)1, 3) |
Váhala a spol. Hustopeče nad Bečvou |
vysočina2) |
Maso uzeniny Vamberk |
TESCO hovězí maso ve vlastní šťávě (konzerva)3) |
Poznámka: 1) nepovolená drůbeží bílkovina 2) nižší podíl čisté svalové bílkoviny 3) nižší podíl masa 4) více tuku 5) vyšší aktivita vody |
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce |
VYHOVUJÍCÍ UZENINY |
Zemko Česká Skalice (lovecký salám) * Milkagro Ostrava (poličan) * Krahulík Krahulčí (poličan) * Euroex Most - Velebudice (salám šunkový speciál) * Chebský masokombinát Cheb (selský salám) * J. Steinhauser Brno (selský salám, vysočina) * Zřud-masokombinát Polička (herkules poličský) * Globus Brno (ostravská klobása) * Prima Karlovy Vary (spišské párky) * Beskydské uzeniny Frýdek-Místek (vídeňský párek ve skopovém střívku) * Kmotr Masna Kroměříž (vysočina) * Šumavský masokombinát Klatovy (vysočina) * Masna Studená (vepřové maso ve vl. šťávě) * PT servis konzervárna Tábor (vepřové maso ve vl. šťávě) |