Deset vzorků neodpovídalo senzoricky, protože vykazovaly choroby a vady zhoršující jakost vína, sedm vín bylo klamavě označeno, protože vína byla vyrobena nepovolenými technologickými postupy, u sedmi vzorků inspektoři zjistili falešné označení země původu a v šesti případech nebylo víno vyrobeno z hroznů vinné révy.
U většiny vzorků inspekce odhalila souběžně více nedostatků, žádné z vín však nebylo zdravotně závadné. Inspekce poprvé použila ke kontrole ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel metodu nukleární magnetické rezonance, která umožňuje prokázat botanický původ lihu obsaženého ve víně.
Podle zákona může totiž stolní víno pocházející z určité vinařské zóny obsahovat jen konkrétní nejvyšší obsah alkoholu vyrobeného z řepného cukru. Pokud je tato maximální hranice překročena, znamená to, že víno nebylo vyrobeno v souladu s výrobními postupy.
CO JE CO |
Druhák: Na vylisované zbytky hroznů, takzvané matoliny, se nalije vlažná voda, nechají se několik hodin vyluhovat a pak se znovu vylisují. Přidá se cukr a nechá se kvasit. Matolinové víno mohou vinaři vyrábět jen pro vlastní potřebu. |
Kvasničák: Vznikne tím, že se kaly, jež vznikají při výrobě vína, zředí vodou, přicukrují, přikyselí. |
"Buď byla použita málo zralá surovina a víno se doslazovalo řepným cukrem, nebo byl do hotového vína přidán čistý líh, což je u tichých vín zakázáno, nebo bylo víno zmnoženo tím, že do něj přidali druhák či kvasničák," vysvětluje vrchní inspektor vína Bronislav Pavelka.
"Všechny tyto praktiky jsou nepovolené a takový nápoj pak hodnotíme jako klamavě označený. Výrobek nemůže nést název víno," dodává Daniela Kolejková.
Nejpravděpodobnější ze všech tří variant je ta třetí. Víno bylo "nastaveno" druhákem nebo kvasničákem, které se při výrobě doslazují. Třebaže vína pocházejí ze zahraničí, inspektoři jsou přesvědčeni, že falšování se děje až v místech, kde jsou stáčena do lahví, tedy u českých vinařských firem.
"Všechna ta vína pocházela z jižních zemí a nelze předpokládat, že by třeba v Itálii měly hrozny nízkou cukernatost a musely být doslazeny. Nehledě na to, že cukr je v těchto zemích velmi drahý," vysvětluje Pavelka a míní: "Ten černý Petr zůstává v rukou tuzemských výrobců."
Nepoctivci by se měli bát
Falšování vína je pro poctivého vinaře tím nejhrubším porušením profesionální etiky a doslova hříchem. Je přitom jedno, zda jde o "rozmnožování" vína vodou, které se děje při prodeji burčáku, nebo o pančování jinými způsoby.
"Touto kontrolou chceme dát najevo, že umíme zjistit nejen zmnožování vína vodou, ale také další nepovolené praktiky používané při jeho výrobě. Nechceme, aby několik nepoctivců kazilo dobré jméno zdejšího vinařství," řekl ústřední ředitel inspekce Jakub Šebesta.
Donedávna mohli být nepoctivci víceméně v klidu, inspekce neměla metody, jak jim falšování prokázat.
Dnes už je to jinak. "Hříšníci" by se měli bát dalších kontrol.
NEVYHOVUJÍCÍ VÍNA |
NENÍ VÍNO |
Zámecká číše, bílé (krabice) Víno Trade Mutěnice1, 2) Veselý šenkýř, bílé polosuché (PET) Revix Dolní Bojanovice1, 2, 3) Sklepníkův pohár, červené (PET) RŽ Víno Zaječí1) Vinum ad vitam, bílé polosuché (krabice) Vino Trade Mutěnice Víno stolní červené polosladké (PET) VH Trading Hradec Králové1) Víno bílé polosuché (PET ) Vinařství Mutěnice2) Révový hrozen, červené víno polos. (PET) Vinné sklepy Roztoky2) |
NEVYHOVUJE SMYSLOVĚ, JINAK V POŘÁDKU |
Královský kalich, červené (PET) Vinařství Mutěnice2) Flamenco, polosladké červené (krabice) Linea Nivnice Moudrý Valach, bílé suché (PET) Družstevní vinné sklepy Hodonín Kamelot, červené (PET) ROY-R Brno |
KLAMAVÉ OZNAČENÍ PŮVODU, JINAK V POŘÁDKU |
Víno červené polosuché (PET) Vinařství Mutěnice Zámecká číše, červené (krabice) Víno Trade Mutěnice |
Poznámka: kromě toho má ještě tyto nedostatky 1) nevyhovuje senzoricky 2) klamavé značení původu 3) klamavě označen alkohol, zbytkový cukr Zdroj: SZPI, podrobné výsledky na www.szpi.gov.cz |
TATO VÍNA BYLA V POŘÁDKU |
Stolní víno, bílé polosladké (PET) Diana Hrušovany nad Jevišovkou * Karel IV., červené suché (krabice), Bohemia Sekt, Českomor. vinařská Starý Plzenec *Moudrý Valach, červené suché (PET), Družstevní vinné sklepy Hodonín |