Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klamou potravináři nebo jen ladí chutě? Ptejte se Jany Hajšlové

Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze
velikost textu:
vydáno 15.3.2017 10:30
Srovnatelné ceny, ale různá kvalita. Nejen Čechy zvedá ze židle praxe výrobců, kteří podle nich dodávají na některé trhy jídlo v horší kvalitě. Svůj pohled na praxi v potravinářském průmyslu čtenářům představí profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 15. března 2017 do 11:55

OTÁZKA: Dobry den, rovnake problemy riesime aj na Slovensku :-) Vyrobcovia tvrdia, ze musia pouzivat palmovy tuk a podobne prisady kvoli konzistencii keksikov a dalsich vyrobkov. Ako je mozne, ze pred r. 1989 to vedeli aj bez toho? Ako to, ze napr. horalky vtedy mali ovela lepsiu chut ako dnes a o cokolade orion ci figaro ani nehovorim? To nam fakt chcu nahovorit, ze si nepamatame ako vtredy chutili, a ze dnes je to lepsie? A tyka sa to aj napr. cokoladovych guliek ferrrero - vyrobene v Polsku - sa to neda ani zjest. Ale zaujimave, ze ked som si teraz v Polsku kupoval ich cokoladu a sladkosti, tak boli velmi dobre... Z toho mi vyplyva, ze sunt predavaju len k nam. Peter
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Palmovy olej nahradil hydrogenaci ztuzene tuky. Ty nevyhnutelne obsahovaly trans mastne kyseliny, latky s vysokym potenciálem prispivat ke kardiopvaskularnim onemocnenim. Palmoivy tuk se dnes často kombinuje s jinými rostlinnymui oleji, tak aby obsah "nezdrave" palmitove kyseliny se do jiste miry zrdil. A jak uz jsem rikala, levne výrobky, třeba nahrazky cokolady, jsou méně senzoricky atraktivni. Kvaluitni kakaove maslo je dost drahe. 15.3.2017 12:18
OTÁZKA: Souhlasím sVami,ze kvalita stejných potravin je různá v různých zemích.Moje otázka je,jak je možné,ze se tyto potraviny vůbec mohou dostat v ČR do prodeje.Proc to není regulované a zakázáno? Martin
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: "Odlisne" potraviny mají na obalech pripadnou "odlisnost" deklarovanou (napr. glukozo-fruktozovy syrup namisto repneho cukru, tedy sacharózy), znamena to, ze obsah a udaje na obalu odpovidaji, vyhovujke to legislative. Je na konzumentech, aby si vybirali. Nejsem dost kompetentni posoudit teori "vsemocne rukly trhu", ale neuspesny výrobek, tedy ten co lide nebudou kupopvat, se asi postupne sam z trhu odstrani. A ještě chci dodat, ze v zahranici .lide mnohem casteji o volbe "informovane" premysli, ale jsou také vice zasveceni do problemu... 15.3.2017 12:24
OTÁZKA: Dřív, když jsem si dal spišský párek "stříkala" z něj štáva a člověk si na něm pochutnal. Dnes mi připadají všechny stejné, je možné, že obsahují víc masa než dřív ale o koření se jim ani nezdá.. Jan Bell
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Ano, dřív existovaly zavazne oborove normy. Dnes je vyrobcum dana vetsi moznost upravy receptury. Na strane druhé, tech skodlivin v potravinách prece jen ubylo...kontrola je mnohem komplexnejsi. 15.3.2017 12:25
OTÁZKA: Dobrý den. Například Globus rád zdůrazňuje své vlastní řeznictví. Co vy na to, dá se na něj spolehnout? (I když buřty, tenké párky či kabanos chutnají zcela identicky) Radek
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Uplne neumim posoudut, ale rada lidi si Globus v tomot smyslu chvali jezdi tam maso a masne výrobky nakupovat. Urcite je dobře, když se cesta mezi zpracovatelem a zákazníkem zkrati. Potraviny jsou vesmes neudrzne komodity a i když ne zkazene, prece jen skladovanim ztraci chut a vuni... 15.3.2017 12:28
OTÁZKA: Jsou v rámci Evropy stejná pravidla pro uvádění složení? Kdysi jsem viděl vyjádření nějakého českého řezníka, že zatímco u nás musí dělat rozpad složení na maso, sádlo, kůže, německý řezník může souhrnně uvést pouze maso. Moc se mi to nezdálo, ale je fakt, že když se dívám třeba na německé grilovací klobásy, uvádějí 95% masa, ale mastné mi přijdou stejně jako české. Petr Svoboda
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Tak toto je uz otázka pro kolegu, specialistu na technologii masa. 15.3.2017 12:29
OTÁZKA: Musím jen souhlasit. Pokud jedu do Německa tak rozdíl je v kvalitě potravin a bohužel i v cenách. Příkad sýr Gouda nebo v mléčných výrobcích (pudinky, activia jogurty ale i dětmi oblíbené kinder tyčinky či obyčejný bílý jogurt). V salámech nemusím koukat na složení protože vím že budou mít min. 80 % masa ale většinou 90 - 95% a přitom nejsou dražší než u nás. Je to smutné. Ale proč pochybuji že naše chutě jsou tak rozdílné než jejich. Ivana Písaříková
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Nechci nikoho obhajovat, ale urcite se najdou i hodne dobře české výrobky. Ja si kupuji vyhradne české jogurty a i mezi ostatními mlecnymi výrobky lze najit znacku, ke které se rada vracim (třeba plisnove syry, zerve, skyr..). Premyslim o tom, když bude me vuce tlacit na české výrobce také jim davat priletzotost zvýšit odbyt, jestli se to nepromitne i v cenách. 15.3.2017 12:33
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se vás zeptal na váš názor na reakce výrobců, že se přizpůsobují lokálním chutím spotřebitelů. Myslíte si, že je to skutečný důvod nebo pouze výmluva? Jan Novák
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Nesopuhlasim s nimi, pocitaji s tim, ze nemame s cim srovnávat,a ten nas výrobek povazujeme za "referenci", na kterou jsme se nastavili uz v detsi...lepsi jsme nepoznali... 15.3.2017 12:36
OTÁZKA: Dobrý den. Mám otázku na kvalitu českého mléka. Na zahraničních serverech se často dočítám, že kvůli navyšování produktivity krav jsou zvířata uměle udržována ve stavu těhotenství po celý rok. To prý způsobuje vysokou hladinu estrogenu v mléce, což může být pro především muže nebezpečné. Je takový problém také v Česku? Co si obecně myslíte o kvalitě našeho mléka? Radim
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Zrovna včera u me byli moji spolužáci z VSCHT, dnes vyznamni vyrobci tvarohu. Ohromilo me, jake mají moderni technologie, prisne standardy na kvalitu, plne vedopmi, ze prave tato v konkurencnim prostředí je rozhodujici. A kvalita mleka? Vzdyt se vyvazi prebytky do Nemecka a pro tamni trh, to je dukaz sam za sebe, ze je z pohledusrovnatelne s jejich požadavky.. A pokud jde o ten estrogen, tak to nevim. Nedabvno jsme realizovali studii, sledovali jsme ruzne estrogenni latky, ale videli jsme jen fytoestrogeny z krmiva.... 15.3.2017 12:40
OTÁZKA: Dobrý den, jsou potraviny, které míří k nám i zdravotně závadné, tím, že mají nižší kvalitu? Vera Bilkova
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: V zadnem pripade. Pokud jde o tento aspekt, pro všechny potraviny plati naprosto stejne požadavky pokud jde o zdravotni nezavadnost. 15.3.2017 12:49
OTÁZKA: Dobrý den. Mám několikaletou zkušenost, že prací prášky ARIEL a PERSIL dovezené z Německa mají jinou kvalitu, než ty stejné prací prášky, zakoupené v ČR. Z Německa dokonce vyjdou i levněji. Monika Skalická

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Dobrý den, jak se objektivně posuzují spíše subjektivní dojmy jako chuť, barva, vůně, konzistence a tak pod.? děkuji Štěpán Mert
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Dobry den, discipline se říká "senzoricka analyza". Postupije se podle mezinárodních norem; panel posuzovatelu musí byt dostatecne velky a spravne vyskoleny/kvalifikovany, aby výsledek mel vahu. Prijdte se nekdy do senzoricke laboratore VSCHT podivat :-) 15.3.2017 12:52
OTÁZKA: Dobry den. Jaký řetězec prodejen podle vás prodáva nejkvalitnější potraviny a jaký nejhorší. A jaký řetězec prodává nejvíce zahraničních produktů. Pavel anonym

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: A jak je to se zeleninou a ovocem u nás a v zahraničí? je tam veliký rozdíl v kvalitě? Marek
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Ano, bohužel cerstvost zeleniny a ovoce jsou vesmes v CR horsi. Ja osbne prave zde vidim velky prostor ke zlepseni. Je to ale na managementu prodejcu, bohužel nemaji velkou konkurenci,... 15.3.2017 12:54
OTÁZKA: Dobry den. Jaký řetězec prodejen podle vás prodáva nejkvalitnější potraviny a jaký nejhorší. A jaký řetězec prodává nejvíce zahraničních produktů. Pavel Pavel

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Dobrý den, vážená paní profesorko, co mohu jako zákazník udělat pro to, aby výrobci prodávali stejně kvalitní potraviny jako v Německu? Ondra R

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.