Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klamou potravináři nebo jen ladí chutě? Ptejte se Jany Hajšlové

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 15. března 2017 do 11:55

OTÁZKA: Dobrý den,jaká je kvalita českých výrobců?Není ještě horší? Honza
OTÁZKA: Dobrý den, je pravdou, že si kupující určují kvalitu potravin sami? Např. tím, že se ptají prodavačů po kvalitě, vybírají si co koupit a co ne, nenakupují zbytečnosti které nepotřebují atd. Např. já to tak činím a nemám vůbec žádný problém si tu "kvalitu" koupit a připravit doma. Takže kde je pravda? Potřebujeme experty? Marek Xara Quarda
OTÁZKA: Dobry den, na jakem oleji doma smazite a z jakeho duvodu? Dekuji! Jarek Jakubček
OTÁZKA: Zdravim, Rozmohl se osklivy zvyk, ze nelze z etikety zjistit vyrobce, je tam uveden pouze dovozce. Je to legislativne v poradku? Jan Melichar
OTÁZKA: Je pravda, že v potravinách se využívají látky, které nejsou stále moc dobře prozkoumané ohledně dlouhodobého požívání? Že můžou mít negativní vliv na zdraví? A rád bych se optal na kořenovou zeleninu. Nevíte z nějakého průzkumu, jak jsou zdravotně nezávadný? Honza Horní Počernice
OTÁZKA: Dobrý den, v poslední době se ocitl na indexu cukr. Domnívám se, že tažení proti cukru je tak trochu mimo mísu. Ať se podívám na kterýkoliv výrobek v Česku (slazené nápoje, zmrzliny, jogurty, mléčné výrobky apod.) vždy jsou slazeny mnohem škodlivějším glukózo-fruktózovým sirupem. Jak je možné, že např. v německu Coca-cola obsahuje rafinovaný cukr a v Česku jen a pouze glukózo-fruktózový sirup? Aleš Háva
OTÁZKA: Dobrý den. Nerozumím tomu proč diktovat obchodníkům co mají prodávat, pokud nekvalitní potraviny lidem vyhovují ať je kupují, ti kterým nevyhovují si koupí potraviny kvalitní. To už si bez státu neumíme ani nakupit? Tomáš
OTÁZKA: V mnoha potravinách včetně limonád jsou přítomny konzervanty E202 (sorban draselný) a E211 (benzoát sodný). Je jejich konzumace nějak problematická? Jarda Novotný
OTÁZKA: Dobrý den, není to celé spíš otázkou nákupčích potravin? Jako dodavatel potravin do západní Evropy jsem byl už před 20-ti lety konfrotován s tím, že i na značkový výrobek jsem musel odevzdat podepsanou specifikaci, která sloužila jako podklad pro nákup. Pokud by jsem změnil složení (i nepatrně), má zákazník (řetězec) možnost zboží vrátit a ještě bych dostal tučnou pokutu v řádu tísíce EUR. Nehrají tedy řetězce spíš roli obětí, místo toho aby se postavili za své konzumenty? Na otázku proč Coca-cola změnila složení odověděl ředitel nákupu Makro, že jim byla předložen slepý chuťový test (v rámci Retail Summitu 2015) a že to Čechům prý více chutná - celý sál s 1000 zástupci z branže řval smíchy..... Tomás
OTÁZKA: Dobrý den, poslední dobou se hovoří o vysokém podílu soli v potravinách a jejím negativním dopadu na naše zdraví. V Česku jíme údajně 3x více soli než je doporučeno, mnoho soli pochází z potravin, které běžně konzumujeme - chleba, sýry, apod. Zajímá mě, zda zahraniční potraviny obsahují stejné množství soli v konktrétní potravině a zda je možné u nás v Česku s vysokým obsahem soli něco udělat, kdo je za to zodpovědný? Děkuji Honza
OTÁZKA: Dobrý den, neměla by se zavést obecná výuka o vhodnodnosti potravin a stravování na školách ať už středních nebo základních? Myslím, že naše generace nebyla příliš vzdělaná v této oblasti a mnoho z nás tak těžko povedeme své potomky ke lepší životosprávě a vhodnému výběru potravin. Martin
OTÁZKA: Dobrý den, rikate, ze kvalita potravin neni tak strasna a ze tam jsou vicemene male rozdily. Tedy ve vysledku ma CR kvalitni potraviny. Je vsak podle Vas v poradku, aby CR s nizsim HDP na hlavu melo tentyz produkt drazsi, ba jeste s horsim slozenim (levnejsim), nez napriklad Nemecko s vyssim HDP? Nemelo by se alespon v tomto zakrocit? Preji pekny den Petr H
OTÁZKA: Jak je to v zahraničí - mají třeba v Německu nějaké státem stanovené normy, nebo tam je ,,cochcárna,, jako tady ? Petr Vondráček
OTÁZKA: Dobrý den, při každé služební cestě do Německa kupuji německé salámy a německé prací gely. Salámy se mi zdají výrazně chuťově lepší a podíl bílého tuku je také opticky výrazně nižší než u nás. Stejně tak s pracími gely máme pocit, že perou výrazně lépe a zároveň i prádlo více voní. Děláme správně i když je cena v Německu o pár % vyšší, nebo je to jen naše česká blbost? Dekuji za odpověď. Petr Rumpertesz
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko. Chtěl jsem se Vás zeptat, většinu potravin "zdobí" nálepky typu "česká kvalita, regionální výrobek" apod.. Znamená to všeobecně pro nás, že jsou tyto výrobky kvalitní? Podléhají přísnějším normám? Předem děkuji za odpověď a hezký zbytek dne. Radek Trousil
OTÁZKA: Dobrý den. Čato cestuju, a tak empiricky vím, že většina potravin v západní Evropě chutná líp, než identicky se tvářící potraviny prodávané v Česku. Co mám dělat, když chci, aby se to změnilo a já si mohl pochutnat i v Česku? Jakou páku na to můžou lidé jako já využít? Děkuju Daniel Rafaj
OTÁZKA: Dobrý den, přijde mi to novinářsky nafouknutá bublina. Kolik procent lidí jí luncheon meat? Pravidelně? Přijde mi, že kvalitních potravin na trhu je poměrně hodně, jen prostě člověk musí sáhnout po nějaké rozumné značce. Až bude přecpáno v Bio obchodech, třeba i řetězce zareagují... že luncheon meat může být nějak ošizený v různých zemích pochopím. Je ale Česko, střední a východní Evropa nějak specifická tím, že by zde výrobci více fixlovali oproti údajům uvedeným na obalu? Že 96% šunka má v Rakousku vyšší kvalitu, než 96% šunka v ČR? Máme nedostatek kontrolní kapacity a mechanismů oproti západu? V zemědělství jsme oproti Itálii, Polsku, Španělsku výrazně přísnější... Adam Žert
OTÁZKA: Dobrý den, často se výrobci odvolávají na to, že preferujeme jiné chutě. Existuje nějaká studie, která by prokázala, že např. občané z Čech mají jiné chutě než např občané Německa? Mě připadá jako největší alibismus firem tvrdit rozdílnost chutí. Robert
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, pracuji v pekařském oboru již přes 20 let a receptury na výrobu konzumního chleba a běžného pečiva ( rohlíky , housky ) jsou víceméně stále stejné ( jen rozdíly v podílu žitné a pšeničné mouky ). Otázka : 1.pozorujete z Vašich měření , že by docházelo u pečiva či chleba za posledních 25 let k nárůstu či poklesu podílu soli u těchto výrobků ? 2. provádíte měření akrylamidu ve výrobcích ? Pokud ano, existuje nějaká technologie či látka , která by toto množství akrylamidu snižovala. Upéct chléb pod 180 st se nedá. Děkuji a moc Vám fandím.. Milan
OTÁZKA: Dobrý den, sám mám zkušenosti z mnoha zemí Evropy a je faktem, že v ČR jsou potraviny na první ochutnání výrazně méně kvalitní, než kupříkladu v Německu nebo Velké Británii. Největší rozdíly jsou tam, kde je nejvíce přidané lidské práce, to jest u polotovarů nebo hotových jídel, které se v ČR prakticky nedají pozřít a chemie je z nich cítit na 100 honů a to i přesto, že cena je buď stejná nebo signifikantně vyšší. Například hotová jídla značka Heli v ČR (řetězec Tesco) stojí 65-90 Kč, srovnatelný produkt v řetězci Tesco ve Velké Británii stojí 1.45 GBP, tedy signifikantně méně. Přesto se jídlo v ČR nedá sníst jednak z důvodu estetických a jednak z důvodů složení (dlouhodobá konzumace by podle mého přinesla zdravotní problémy z důvodu absence důležitých nutrientů). Nyní otázka: je to vinou distributorů, kteří žádají nejnižší nákupní cenu (tedy v tomto případě managerů v českém Tesco) a tak ji dostanou, nebo je to vina producentů, kteří si tímto nemravným způsobem snižují náklady? Honza
OTÁZKA: Dobrý den, mají stejné podmínky v ČR domácí výrobci potravin a zahraniční výrobci potravin s EU? Hlavně mě zajímá jestli zahraniční výrobci musejí přesně dodržovat české zákony co se týká popisu složení a technologické úpravy na potravinách… Slyšel jsem, že např. výrobce z EU (ne z česka) dá na výrobek popis složení např., že obsahuje 60% masa, ale do masa se dle zákonu cizího státu počítá i to co český výrobce počítat nemůže. Takže podobný český výrobek musí český výrobce uvést, že obsahuje např. jen 40% ale, když porovnáme tyto 2 výrobky tak v českém je masa více protože je zahraniční výrobce ve výhodě oproti českému… Je to pravda že u nás neplatí stejná pravidla pro každého? František Novotný
OTÁZKA: Není celá diskuse o nekvalitě potravin v ČR jen bouře ve sklenice vody? Pořád se opakuje, jak je cola slazená cukrem vs. glukózo-fruktózovým sirupem, ale to je jen malá část běžného nákupu. Co ten zbytek - maso, ovoce, zelenina - je taky horší než v zahraničí? Martin Ž.
OTÁZKA: Dobrý den, jak je možné, že zmrzliny jsou dnes převážně ze ztužených pokrmových tuků a palmového oleje? Proč ve většině z nich není smetana, a to se týká i nejdražších? je to podle Vás šizení? Děkuji Vladimír Havránek
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na které pozici v celosvětovém hodnocení kvality a bezpečnosti potravin je Česká republika a na které pozici je Polsko. Vlad anonym
OTÁZKA: Dobry den. Jaký řetězec prodejen podle vás prodáva nejkvalitnější potraviny a jaký nejhorší. A jaký řetězec prodává nejvíce zahraničních produktů. Pavel Pavel
OTÁZKA: Dobry den. Jaký řetězec prodejen podle vás prodáva nejkvalitnější potraviny a jaký nejhorší. A jaký řetězec prodává nejvíce zahraničních produktů. Pavel anonym
OTÁZKA: A jak je to se zeleninou a ovocem u nás a v zahraničí? je tam veliký rozdíl v kvalitě? Marek
OTÁZKA: Dobrý den, jsou potraviny, které míří k nám i zdravotně závadné, tím, že mají nižší kvalitu? Vera Bilkova
OTÁZKA: Dobrý den, jak se objektivně posuzují spíše subjektivní dojmy jako chuť, barva, vůně, konzistence a tak pod.? děkuji Štěpán Mert
OTÁZKA: Dobrý den. Mám několikaletou zkušenost, že prací prášky ARIEL a PERSIL dovezené z Německa mají jinou kvalitu, než ty stejné prací prášky, zakoupené v ČR. Z Německa dokonce vyjdou i levněji. Monika Skalická
OTÁZKA: Dobrý den. Mám otázku na kvalitu českého mléka. Na zahraničních serverech se často dočítám, že kvůli navyšování produktivity krav jsou zvířata uměle udržována ve stavu těhotenství po celý rok. To prý způsobuje vysokou hladinu estrogenu v mléce, což může být pro především muže nebezpečné. Je takový problém také v Česku? Co si obecně myslíte o kvalitě našeho mléka? Radim
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se vás zeptal na váš názor na reakce výrobců, že se přizpůsobují lokálním chutím spotřebitelů. Myslíte si, že je to skutečný důvod nebo pouze výmluva? Jan Novák
OTÁZKA: Musím jen souhlasit. Pokud jedu do Německa tak rozdíl je v kvalitě potravin a bohužel i v cenách. Příkad sýr Gouda nebo v mléčných výrobcích (pudinky, activia jogurty ale i dětmi oblíbené kinder tyčinky či obyčejný bílý jogurt). V salámech nemusím koukat na složení protože vím že budou mít min. 80 % masa ale většinou 90 - 95% a přitom nejsou dražší než u nás. Je to smutné. Ale proč pochybuji že naše chutě jsou tak rozdílné než jejich. Ivana Písaříková
OTÁZKA: Jsou v rámci Evropy stejná pravidla pro uvádění složení? Kdysi jsem viděl vyjádření nějakého českého řezníka, že zatímco u nás musí dělat rozpad složení na maso, sádlo, kůže, německý řezník může souhrnně uvést pouze maso. Moc se mi to nezdálo, ale je fakt, že když se dívám třeba na německé grilovací klobásy, uvádějí 95% masa, ale mastné mi přijdou stejně jako české. Petr Svoboda
OTÁZKA: Dobrý den. Například Globus rád zdůrazňuje své vlastní řeznictví. Co vy na to, dá se na něj spolehnout? (I když buřty, tenké párky či kabanos chutnají zcela identicky) Radek
OTÁZKA: Dřív, když jsem si dal spišský párek "stříkala" z něj štáva a člověk si na něm pochutnal. Dnes mi připadají všechny stejné, je možné, že obsahují víc masa než dřív ale o koření se jim ani nezdá.. Jan Bell
OTÁZKA: Souhlasím sVami,ze kvalita stejných potravin je různá v různých zemích.Moje otázka je,jak je možné,ze se tyto potraviny vůbec mohou dostat v ČR do prodeje.Proc to není regulované a zakázáno? Martin
OTÁZKA: Dobry den, rovnake problemy riesime aj na Slovensku :-) Vyrobcovia tvrdia, ze musia pouzivat palmovy tuk a podobne prisady kvoli konzistencii keksikov a dalsich vyrobkov. Ako je mozne, ze pred r. 1989 to vedeli aj bez toho? Ako to, ze napr. horalky vtedy mali ovela lepsiu chut ako dnes a o cokolade orion ci figaro ani nehovorim? To nam fakt chcu nahovorit, ze si nepamatame ako vtredy chutili, a ze dnes je to lepsie? A tyka sa to aj napr. cokoladovych guliek ferrrero - vyrobene v Polsku - sa to neda ani zjest. Ale zaujimave, ze ked som si teraz v Polsku kupoval ich cokoladu a sladkosti, tak boli velmi dobre... Z toho mi vyplyva, ze sunt predavaju len k nam. Peter
OTÁZKA: mě by zajímalo, jestli si myslíte, že jsou tu obecně horší potraviny než třeba v Německu, jde mě o to, že když někdo bude chtít dokázat, že jsou lepší potraviny v Praze než v Brně tak to nebude problém na několika příkladech prokázat, víte jak to myslím, vezmou se jen takové vzorky jaké se hodí a určitě se najde nějaká potravina, která bude mít v Praze víc masa než v Brně, ta co bude zase v Brně lepší se neuvede Vladislav Buryšek
OTÁZKA: Pokaždé slýcháme věty typu, že se výrobce přizpůsobuje místní chuti obyvatel. Případně, že je to snaha o zlevnění potravin na trzích s menší kupní silou. Když pomineme tu kuriozitu, že výrobky které jsou zde ošizené, tak jsou i dražší. Máme tomu rozumět tak, že chuť lidí se začíná měnit s německou a rakouskou hraniční čárou, a že za těmito hranicemi lidem chutná a vyhovuje kupovat horší potraviny za více peněz? Jan Nový
OTÁZKA: Dobrý den, nyní se o složení potravin mluví daleko více, že pro "východoevropský" blok jsou dodávány od stejného výrobce méně kvalitní potraviny. Bohužel se bojím, že se výrobci opět vymluví na jiné preference chuti. Sama jsem psala pá dotazů firmám, např proč je u nás Coca cola s glukozovo-fruktozovým sirupem a v Rakousku či Německu s cukrem, odpověď byla, že Češi preferují chuť umělého sladidla.... dá se proti tomu vůbec nějak bojovat? Andrea Nováková
OTÁZKA: Jelikoz nakupuji v Nemecku, Rakouku i tady, myslim si, ze je to hysterie. Produkty mi senzoricky pripadaji stejne kvality. Muzete mi to nejak vyvratit? Michal Rejzek
OTÁZKA: Dobrý den, chci se zeptat, zda-li se uvažuje o jednotné legislativě upravující kvalitu potravin pro celou EU? Pavel Richter
OTÁZKA: Dobrý den, proč podle Vás není politická vůle toto nějak razantně řešit, když se řeší daleko malichernější problémy? Je to tak malým vlivem a důležitostí států V4 v EU nebo pasivitou českých politiků? Jarek Wolf
OTÁZKA: Pěkný den.Proč naše legislativa není v tomto směru přísnější? Roman
OTÁZKA: Jsou také rozdíly při koupi v různých státech ve složení/kvalitě u kojeneckých nemléčných kaší, bezlaktózových výrobků a podobně prodávaných v opticky stejných obalech? Lada Štěrbová
OTÁZKA: Paní Hajšlová. Na potraviny se díváte "pod mikroskopem". Najíte se vůbec ještě? :) Jak na vás působí profesní deformace? Berete to spíš s rezervou nebo když brouzdáte obchodem, tak zkoumáte všechny etikety a máte nutkání podrobit nákup laboratorním analýzám? Adéla
OTÁZKA: Dobrý den, může jednotlivec vůbec něco změnit? Je jediná cesta pro změnu nakupovat dražší potraviny? Vojtěch
OTÁZKA: Přeji dobrý den. Myslíte si, že je třeba zpřísnit nějak normy, ať už výrobní pro potravináře nebo pravidla značení výrobků a balení, aby se takto lidi neklamali? A co v tom diskutovaném tématu, jaké praktiky, sama považujete už za hranou? Martin Pokorný
OTÁZKA: Nepřehánání se to u nás s tím "nadáváním" na kvalitu potravin? Drahomíra Perníková
OTÁZKA: Dobrý den, vážená paní profesorko, co mohu jako zákazník udělat pro to, aby výrobci prodávali stejně kvalitní potraviny jako v Německu? Ondra R
OTÁZKA: O (ne)kvalitě potravin v Česku se mluví dlouhé roky. Proč toto téma chtějí politici řešit právě teď? Není to tak trošku kalkul před volbami? Nebojíte se, že se stejně nic nestane? Roman
OTÁZKA: Dobrý den. Pokud mám cestu do Německa, rád tam nakoupím. Často kvalitně na podstatně vyšší úrovni, cenově rovněž výhodnější. Nejen jídlo, ale i drogerie, je toho spousta ze spotřebního zboží. Pěkné že? A zároveň smutné.. Miki
OTÁZKA: Přeji hezký den, můžete porovnat kvalitu potravin u nás před rokem 1989 a dnes? Věk dožití se značně zvýšil, může za to také kvalita potravin? Petr Němec

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.