Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klamou potravináři nebo jen ladí chutě? Ptejte se Jany Hajšlové

Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze
velikost textu:
vydáno 15.3.2017 10:30
Srovnatelné ceny, ale různá kvalita. Nejen Čechy zvedá ze židle praxe výrobců, kteří podle nich dodávají na některé trhy jídlo v horší kvalitě. Svůj pohled na praxi v potravinářském průmyslu čtenářům představí profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 15. března 2017 do 11:55

OTÁZKA: Dobrý den, jak je možné, že zmrzliny jsou dnes převážně ze ztužených pokrmových tuků a palmového oleje? Proč ve většině z nich není smetana, a to se týká i nejdražších? je to podle Vás šizení? Děkuji Vladimír Havránek
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Pokud se palmovy tuk pouziva ke smazeni, není mone tam pridavat smetanu, netukova slozka by se prepalila. Palmobvy tuk na smazeni vyhovuje hlavne s ohledem na malou nachylnost ke zluknuti..ale pozor, smazene výrobky obecne s mirou! 15.3.2017 12:58
OTÁZKA: Není celá diskuse o nekvalitě potravin v ČR jen bouře ve sklenice vody? Pořád se opakuje, jak je cola slazená cukrem vs. glukózo-fruktózovým sirupem, ale to je jen malá část běžného nákupu. Co ten zbytek - maso, ovoce, zelenina - je taky horší než v zahraničí? Martin Ž.
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Ovoce, zelenina, ryby, tady vidim velkou rezervu ke zlepseni. A nadmerna konztumace coly, at uz je jakkoliv prislazena, stoji obecne za zvazeni 15.3.2017 13:00
OTÁZKA: Dobrý den, sám mám zkušenosti z mnoha zemí Evropy a je faktem, že v ČR jsou potraviny na první ochutnání výrazně méně kvalitní, než kupříkladu v Německu nebo Velké Británii. Největší rozdíly jsou tam, kde je nejvíce přidané lidské práce, to jest u polotovarů nebo hotových jídel, které se v ČR prakticky nedají pozřít a chemie je z nich cítit na 100 honů a to i přesto, že cena je buď stejná nebo signifikantně vyšší. Například hotová jídla značka Heli v ČR (řetězec Tesco) stojí 65-90 Kč, srovnatelný produkt v řetězci Tesco ve Velké Británii stojí 1.45 GBP, tedy signifikantně méně. Přesto se jídlo v ČR nedá sníst jednak z důvodu estetických a jednak z důvodů složení (dlouhodobá konzumace by podle mého přinesla zdravotní problémy z důvodu absence důležitých nutrientů). Nyní otázka: je to vinou distributorů, kteří žádají nejnižší nákupní cenu (tedy v tomto případě managerů v českém Tesco) a tak ji dostanou, nebo je to vina producentů, kteří si tímto nemravným způsobem snižují náklady? Honza
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Ja samozrejme nemohu podrobne odpovědět na ekonomicke aspekty. Ale zkušenost s hotovymi pokrmy mam podobnou. Myslim si ale, ze to je o obratu, u nas se tento typ zboží neprodava a je mozna ztratovy, skladuje se dlouho - nechutna... 15.3.2017 13:02
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, pracuji v pekařském oboru již přes 20 let a receptury na výrobu konzumního chleba a běžného pečiva ( rohlíky , housky ) jsou víceméně stále stejné ( jen rozdíly v podílu žitné a pšeničné mouky ). Otázka : 1.pozorujete z Vašich měření , že by docházelo u pečiva či chleba za posledních 25 let k nárůstu či poklesu podílu soli u těchto výrobků ? 2. provádíte měření akrylamidu ve výrobcích ? Pokud ano, existuje nějaká technologie či látka , která by toto množství akrylamidu snižovala. Upéct chléb pod 180 st se nedá. Děkuji a moc Vám fandím.. Milan
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Pokud jde o sul, bohužel se vyrobci často domnovaji, ze konzument sslanou chut vyžaduje. A pokud jde o akrylamid, je to nase velke vyzkumne téma, pokud chceteb podrobnosti, poslete mi e-mail 15.3.2017 13:04
OTÁZKA: V mnoha potravinách včetně limonád jsou přítomny konzervanty E202 (sorban draselný) a E211 (benzoát sodný). Je jejich konzumace nějak problematická? Jarda Novotný
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Nebojte se, všechna "Ecka" nez jsou povolen,a jsou mimoradne rozsahle testovana. Na strane druhé, vždy je třeba se rozhodnout, jaky typ vyrobku preferujete... 15.3.2017 13:07
OTÁZKA: Dobrý den,jaká je kvalita českých výrobců?Není ještě horší? Honza
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: Opravdu si to nemyslim. Vzdyt mají obrovskou konkurenci na trhu, snazi se vyhovet ve všech parametrech...samozrejme musíme srovnávat srovnatelne kaztegorie 15.3.2017 13:08
OTÁZKA: Dobrý den. Nerozumím tomu proč diktovat obchodníkům co mají prodávat, pokud nekvalitní potraviny lidem vyhovují ať je kupují, ti kterým nevyhovují si koupí potraviny kvalitní. To už si bez státu neumíme ani nakupit? Tomáš
Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová: A stat nam diktuje? Takto bych to nedefinovala. Mate pravdu, lide musí umet se nejprve objektivne informovat a pote si vybirat...A to ještě rada lidi neumi... 15.3.2017 13:10

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.