Obaly na čokoládu se u levných typů paradoxně zhoršují. Například Studentská pečeť, která se dříve prodávala jen v tradičním staniolu a papírovém obalu, je dnes k dostání také v tenké zatavené plastové folii na první pohled připomínající voskovaný papír. "Folie se dá roztrhnout jen způsoby, po kterých se o uložení zbytku čokolády nedá hovořit," tvrdí Tomáš Fassati, který koordinoval celý test Institutu designu. I zatavená folie však může jako jednorázový obal dobře sloužit třeba na vycházkách do přírody. Například značka Ritter používá otevírací pásek podobně jako výrobci tavených sýrů nebo sušenek. I mezi tradičně balenými čokoládami však lze najít nepraktické řešení. Jsou to některé série čokolád Milka, které mají z nevysvětlitelných příčin vnitřní staniol zalepený. "Při otevírání se nekontrolovatelně trhá," tvrdí Tomáš Fassati. Milka přitom spolu s Orionem a Figarem dokáže balit své další produkty do klasických a zatím nepřekonaných skládaných staniolů a papírových přebalů. "Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že ve výběru materiálů pro balení potravin v posledních letech jednoznačně zvítězily plasty, má v obalových technologiích stále své nezastupitelné místo i papír," je přesvědčena šéfredaktorka časopisu Moderní obchod Alena Máchová.
Celá zpráva o testu tuzemských obalů je k nahlédnutí v internetovém magazínu iDNES na adrese www.idnes.cz/test
PRAKTICKÉ OBALY
* ochranný papírový obal a uvnitř staniol, který se otevírá podélně ve středu (například Orion, Figaro a Zora)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat
* ochranný papírový obal a uvnitř staniol, který se otevírá na boku (Milka)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat
* svařená plastová folie s označeným místem pro otevření (Ritter Sport)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat
PRŮMĚRNÉ OBALY
* svařená plastová folie s otevíracím páskem (Milka Luflee)
- zbytky čokolády nelze uložit
NEPRAKTICKÉ OBALY
* ochranný papírový obal a uvnitř zalepený staniol (některé série Milka)
- obal se nekontrolovatelně trhá
* svařená plastová folie (některé levné čokolády, Studentská pečeť)
- obal se nekontrolovatelně trhá, málo hygienická konzumace, zbytky čokolády nelze uložit