Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kombinace chladu a mrazu

aktualizováno 
Mnohá domácnost se obejde bez pracky - či televizoru, těžko však bez ledničky.
či televizoru, těžko však bez ledničky. Ta je obvykle prvním spotřebičem, který si rodina pořizuje. Jednoznačný recept na to, zda si koupit samostatnou chladničku a k ní mrazák, nebo kombinaci chladničky a mrazničky, ani jak velkou, neexistuje. Záleží nejen na počtu členů rodiny ale i na jejích stravovacích zvyklostech.
Jinou lednici potřebuje ten, kdo si chladí jen pár lahví piva a máslo ke snídani, jinou domácnost, kde se nakupuje do zásoby, v neděli vaří na týden dopředu, a úplně jinou rodina, která má zahradu a chce uchovávat ovoce a zeleninu či půlku prasete na horší časy. Do menších kuchyní, kde chybí místo pro samostatný mrazák, se hodí kombinace chladničky s mrazničkou. Jsou dlouholetým evergreenem trhu, protože nemají tak velké nároky na prostor, na malé zastavěné ploše je možné skladovat čerstvé i mrazené potraviny. Ale pokud už je v rodině samostatný mrazák, je k němu lépe pořídit chladničku bez vnitřního mrazicího prostoru. Chladničky se čtyřhvězdičkovým mrazákem spotřebovávají ve srovnání s modely stejné velikostí bez tohoto prostoru až o 40 % víc energie. Vzhledem k tomu, že chladničky a mrazničky běží v domácnosti bez přestání, ukrajují z celkového účtu za elektřinu podstatný díl. U starých přístrojů lze spotřebu energie snížit dodržováním důležitých zásad (viz Tipy na úsporu energie), nový je dobré vybírat mezi úspornějšími modely. Nejmenší spotřebu energie mají přístroje na energetickém štítku označené písmenem A, většina přístrojů se dnes prodává v kategorii B. "Rozdíl mezi roční spotřebou v kategorii A a B je dost malý na to, aby pokryl rozdíl v pořizovací ceně," říká Blanka Šonková z pražské prodejny Elektrouniversal. Kus chladicího nábytku dnes lze koupit za pět, ale i za padesát tisíc. "Malé padesátilitrové ledničky i mrazáky můžete koupit už za pět šest tisíc," vysvětluje Blanka Šonková. "Střední velikost do linky se dnes dá pořídit v ceně kolem sedmi až deseti tisíc podle značky. Kombinace s dvoušuplíkovým mrazákem ve spodní části začínají zhruba od jedenácti tisíc." Na trhu jsou samozřejmě i modely dražší, vybavené různými technickými novinkami. Řada firem nabízí i chladničky vestavné, celou lednici i s mrazákem je možné schovat za dvířka kuchyňské linky.

KOMBINACE CHLADNIČKA - MRAZNIČKA: JEDEN, NEBO DVA KOMPRESORY?

Dvoje dveře neznamenají vždy dva motory. Modely s mrazákem nad chladničkou mají jen jeden kompresor, kombinace s mrazákem ve spodní části mají jeden pro chlazení, druhý pra mrazení. Dvoumotorové modely jsou obvykle o něco dražší, ale mají své výhody. Umožňují regulovat nezávisle chladničku a mrazničku, spodní mrazák je také obvykle větší, přehlednější, protože na rozdíl od horního má zásuvky a při výpadku proudu teplota stoupá pomaleji. Jednomotorové lednice mají termostat v chladničce a mrazák je stabilně nastaven na -18 °C. Nelze v nich tedy zamrazovat a při odmrazování je třeba vypnout i chladničku. Zatímco chladnička se vždy odmrazuje automaticky, mrazicí část se musí občas zbavit ledu ručně. U některých typů se o odmrazování stará automatika

MRAZÁKY: TRUHLA, NEBO SKŘÍŇ?

I mrazničky, které se kupují jako doplněk k lednici, existují v mnoha variantách a velikostech. Od malého padesátilitrového boxu přes sto-, dvousetnebo třistalitrovou šuplíkovou skříň až po truhlu o objemu až pět set litrů. Rozhodnutí, zda truhlu, nebo skříň, záleží na tom, kde bude mrazák stát a co se do něj bude ukládat. "Krocan i husa se vám do šuplíkového mrazáku vejdou, ale čtvrtku prasete tam nedáte," říká Blanka Šonková z pražské prodejny Elektrouniversal. Proto truhlicové nebo pultové, jak se jim někdy také říká, kupují lidé do rodinných domků a na venkov. Tam většinou stojí v chladném sklepě, zatímco místo pro skříňové je v teplé kuchyni. Pro běžnou domácnost se doporučuje velikost 40 až 80 litrů na osobu. Majitelé zahrad, lovci a rybáři a venkovské domácnosti by měli počítat minimálně se 100 litry na osobu.

zásuvkové patří do kuchyně
+ snadno se do nich ukládá a jsou přehledné
- jsou dražší, nevejdou se do nich objemné potraviny

truhlicové patří do sklepa
+ větší užitný objem, nižší pořizovací cena, nižší spotřeba proudu (souvisí s lepší izolací, navíc studený vzduch, který leží dole, při otevření téměř neuniká), je v nich dost místa i pro objemné potraviny
- jsou nepřehledné, je třeba v nich lovit v předklonu, malé osoby dosáhnou na dno jen s obtížemi, otvírají se nahoru, horní plochu nelze využít

CO SI PŘEDEM ROZMYSLET

* rozměr (výška, šířka)
* mrazák uvnitř nebo zvlášť, nahoře nebo dole
* kde bude lednice stát (kuchyň nebo sklep)
* kolik mám na nákup peněz

CO JE CO

* užitný objem - udává velikost využitelného prostoru bez výparníku, polic, roštů a zásuvek

* no-(rost - systém cirkulace vzduchu odvádí vlhkost z vnitřního prostoru mrazáku k výparníku na vnější straně přístroje. Vzduch v mrazicím prostoru zůstává suchý, v lednici se netvoří led a na potravinách námraza. Přístroje jsou však dražší a mají i vyšší spotřebu energie.

* klimatická třída - udává, pro jakou teplotu prostředí je přístroj určen. Při výběru je třeba si uvědomit, že teplota v místnosti má vliv jak na spotřebu energie, tak na optimální fungování. Většina u nás nabízených přístrojů pracuje v třídách N (16-32 °C) nebo SN (10-32 °C).

* mrazicí kapacita - vypovídá o tom, kolik kilogramů potravin můžeme zchladit během 24 hodin z +25 °C na -18 °C

* superchlazení - umožní rychle snížit teplotu v chladicím prostoru, aby se nesnížila vnitřní teplota, kdy tam vložíte teplejší potraviny. Funkce se po 48 hodinách vypne sama.

TIPY NA ÚSPORU ENERGIE

- ledničku chránit před sluncem, nestavět bezprostředně vedle topení ani příliš blízko ke stěně, mřížka chladiče na zadní stěně přístroje musí zůstat bezpodmínečně volná

- pro běžný provoz stačí teplota v chladničce +5 °C, při snížení na +3 °C se zvýší spotřeba o 15

- do chladničky ukládat pouze vychladlé pokrmy, do mrazničky volně neukládat tekuté potraviny (polévku, nápoje, vodu na led), i zmrzlé tekutiny se odpařují a vytvářejí námrazu

- dveře otvírat jen na krátkou dobu, přehledné uložení potravin zabrání dlouhému hledání

- termostat je třeba regulovat podle teploty místnosti, v teplejší místnosti je třeba lednici nastavit na nižší teplotu

- jednou za rok důkladně očistit vysavačem chladič od prachu

- čistit těsnění kolem dveří chladničky a mrazáku, těsnicí guma musí přiléhat po celém obvodu, vadné těsnění je nutné vyměnit

- přístroje bez automatiky pravidelně odmrazovat, námraza zvyšuje náklady na elektřinu (uvádí se, že 3mm námraza zvýší spotřebu až 075%

DŮLEŽITÉ DETAILY

* Praktičtější jsou skleněné police než drátěné. Rozlitá tekutina nezateče do potravy ve spodních přihrádkách. Sklo se snadněji čistí.

* Výhodnější jsou mrazničkové zásuvky s průhlednou přední stěnou, zvnějšku je vidět, co se skrývá uvnitř a šuplíky není třeba zbytečně vytahovat.

* Nová generace chladniček má několik teplotních zón, v takzvané nulové zóně potraviny vydrží déle čerstvé, protože umožňuje regulovat teplotu i vlhkost.

* Lahve je možné ukládat tak, aby neubíraly místo ostatním potravinám. Speciální držák je naplněn kapalinou, která pomáhá ochladit rychleji nápoj.

co si ještě přečtete

* myčky 13. 6.
* mikrovlnné trouby 4.7.
* vysavače 18. 7.
* pračky 1. 8.
* sporáky 15. 8.

Pokud máte nějaké dotazy k připravovaným tématům, neváhejte je zaslat na adresu

TEST DNES je nezávislá příloha pra spotřebitele, financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách " Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů * Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz. Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

(ilustrační snímek)
Cena vajec prudce roste, protože slepic je málo kvůli aféře s fipronilem

Vejce v obchodech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.