Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kompromis mezi chutí a zdravím

  10:00aktualizováno  10:00
Máslo výborně chutná, ale špatně se maže na chleba a není nejzdravější. MARGARÍN je zdravější a dobře se roztírá, horší je to s chutí. Jak je na tom třetí varianta ­ směs másla a margarínu?

Rozdíl mezi máslem a margarínem zná asi každý. První je tuk živočišného původu, druhý rostlinného, první má vždy tvar kostky, druhý je balen většinou v plastovém kelímku. Jenže v obchodech jsou i kostky, které máslo obalem připomínají, ale máslo to není. Mnohým lidem, kteří kupují Jihočeské AB (donedávna se nazývalo AB máslo) nebo Ramu Creme Bonjour s krávou na obale, přitom uniká, že si nevybírají máslo, ale směs margarínu a másla.

Směsné emulgované tuky, jak se tato kategorie správně nazývá, by měly podle všeho mít výhody obou ­ z másla si vzít dobrou chuť, z margarínu zdravější tuk a schopnost dobře namazat krajíc... Jenže je to spíš naopak. Od každého si berou spíš to horší. Ve srovnání s čistě rostlinnými margaríny dopadají z výživového hlediska až na jedinou výjimku hůř. Prokázal to test osmnácti tuků, který pro MF DNES zpracovali na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Výsledky testu dvou desítek margarínů a másel naleznete ZDE


Dobrý, zdravý...

Ukázalo se, že tuk, který by byl zároveň zdravý i chutný a ještě se dobře roztíral, neexistuje. Jihočeské AB chutnalo nejlépe ze všech, ale zase propadlo ze zdraví i z mazání na chleba. Na zdravotním žebříčku se nejvýš vyšplhala Flora Light (spolu s Florou), ale ta je zase na štíru s chutí. A Perla tip, která se nejlépe roztírala, byla v ostatních disciplínách jen průměrná. Každá skupina má své výhody a nevýhody. Pokud bychom přece jen hledali vítěze testu, byla by jím Flora. Představuje nejlepší poměr mezi zdravím, chutí a roztíratelností.

Máslo, margarín a směsné tuky

MÁSLO
mléčný tuk
voda max. 10 %

MARGARÍN
rostlinné oleje
voda
emulgátory
vitaminy, sůl, regulátory kyselosti, barviva, aroma konzervační látky

SMĚSNÝ TUK
rostlinné oleje
voda
máslo, škrob, podmáslí
mléčné i rostlinné bílkoviny, sůl, emulgátory, vitaminy, regulátory kyselosti, barviva, aroma, konzervační látky



Je margarín skutečně tak zdravý?

Když byl v polovině 19. století ve Francii nedostatek másla, vymyslel chemik Hippolyte Mege-Mourries pro Napoleona III. náhradní tuk. Náhražka z hovězího loje a odstředěného mléka dostala jméno margarín podle řeckého výrazu pro perlu, margaron. Zájem byl brzy tak velký, že hovězí lůj nestačil. Problém vyřešila počátkem minulého století technologie ztužování. Z tekutého oleje se podařilo vytvořit tuhou hmotu. Margarín ztratil sice svůj živočišný původ, zato získal pověst nového, zdravého tuku. A byl levnější než máslo. Není divu, že si získal své příznivce. "Rostlinný tuk rovná se zdravý," je nejčastější slogan, jímž výrobci již několik let úspěšně přesvědčují zákazníky, aby od másla přešli k margarínům, které jsou vyrobeny převážně z rostlinných tuků, které neobsahují cholesterol. Hlavním argumentem proti máslu jsou nasycené mastné kyseliny, které zvyšují riziko srdečních a cévních onemocnění a vyskytují se především v živočišných tucích. Jenže jak se ukázalo, ani margaríny se bez nich neobejdou.

Dnešní tuky jsou zdravější

Daní za to, že tekuté oleje musí ztuhnout, aby se daly roztírat, jsou i stejně nežádoucí transkyseliny, které vznikají při procesu ztužování. Pravda je, že dnešní margaríny obsahují méně transkyselin než ty, které se vyráběly před deseti lety. Změnil se totiž technologický postup. "Ještě před sedmi lety obsahovala řada 

Nejvíc chutná
Jihočeské AB

Nejméně chutná
Rama Classic

Nejlépe se roztírá
Perla tip

Nejhůř se roztírá
Jihočeské AB

Nejzdravější jsou
Flora a Flora Light

Nejméně zdravé
Jihočeské AB, Zlatá Haná

margarínů transkyselin přes dvacet procent, jeden zahraniční měl dokonce pětašedesát," říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické. Přesto třetina testovaných tuků měla víc než deset procent, Spar Delikat dokonce dvacet.V porovnání s výsledky obdobných testů například ve Francii nebo Německu je to stále hodně.

Nejlépe z tohoho pohledu dopadly výrobky firmy Unilever: Perla tip, Flora light, Flora a Rama obsahovaly jen stopy. Dokonce i Rama Creme Bonjour měla jen jedno procento, ačkoliv obsahuje mléčný tuk. "Směsné tuky musí obsahovat určité množství transkyselin, protože je tam vnese máslo, kde jsou přirozenou složkou," vysvětluje Jana Dostálová. "U některých jich ale bylo víc, než kolik by odpovídalo množství másla. Znamená to, že výrobce použil rostlinné tuky s vyšším obsahem transkyselin a nasycených mastných kyselin, tedy tuky z pohledu vlivu na zdraví méně kvalitní."

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Legislativa zná tři základní kategorie výrobků podle původu tuku.

  • Máslo: Nesmí obsahovat jiný než mléčný tuk.
  • Margarín (roztíratelný tuk): Tuková složka pochází z rostlinných tuků, ale mohou se do něj přidávat i tuky živočišného původu (sádlo, lůj, rybí tuk). Mléčného tuku nesmí obsahovat víc než tři procenta.
  • Směsný tuk (směsný roztíratelný tuk). Obsahuje 10 až 80 procent z celkového obsahu tuku je mléčného původu. Všechny tři skupiny se ještě dělí do podkategorií podle celkového obsahu tuku. Například roztíratelné tuky s nižším obsahem tuku mohou být třičtvrtětučné (zhruba 60 %), polotučné (40 %) nebo nízkotučné (10­40 %). Své podkategorie má i máslo.

Autor:


Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....



Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

Další z rubriky

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...

Najdete na iDNES.cz