Je libo pěkný řízek z koniny? Pohled do koňského řeznictví v Marseille

Je libo pěkný řízek z koniny? Pohled do koňského řeznictví v Marseille | foto: Reuters

Francouzi si díky skandálu vzpomněli na lahůdku, konina mizí z obchodů

  • 120
Skandál s koňským masem oživil zájem Francouzů o tradiční lahůdku, na kterou už málem zapomněli. Podle sdružení francouzských koňských řezníků se prodej jejich produkce zvýšil až o 15 procent. Francouzi na rozdíl od Anglosasů koňské maso běžně jedí a některé jeho části považují za vybranou lahůdku.

Poptávka po koňském mase ve Francii v posledních letech kvůli nezájmu mladších generací klesala. Neustálé zprávy o podvodech s koňským masem však vzbudily zvědavost a Francouzi se rozpomněli na svou upadající zálibu.

"Je to pravda, prodej se zvedl. Minulý týden jsme pracovali o něco víc, protože naši zákazníci nyní o konině mluví otevřeněji," řekl Reuters šéf sdružení Interbev Equins Eric Vigoureux.

Revoluční tradice

Záliba Francouzů v koňském mase má údajně počátek v dobách Velké francouzské revoluce, kdy revolucionáři a nižší vrstvy pojídali koně svržených aristokratů. V 60. letech 19. století začala v zemi vznikat specializovaná koňská řeznictví. Na britských ostrovech, kde nynější skandál vypukl a spotřebiteli silně otřásl, je naopak kůň považován za stejného přítele člověka jako pes a pojídání jeho masa je tam tabuizované.

"Díky skandálu o tom v kancelářích a na pracovištích každý mluví, takže ti, kdo koňské maso kupují, se za to nijak nestydí a doporučují své řezníky dalším," dodal. Uvedl, že podle zpráv, které má od řezníků po celé Francii, se prodej koniny zvýšil od propuknutí skandálu o 10 až 15 procent.

Skandál se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí vypukl v polovině ledna v Británii a v Irsku. Podobné případy se pak objevily také ve Francii, Rakousku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku, Švédsku a Finsku a lasagne s nedeklarovaným obsahem koňského masa se dostaly i do České republiky.

Šéfkuchař restaurantu Le Taxi Jeune v historické pařížské čtvrti Marais, kde se servírují delikatesy z koňského masa, si zvýšeného zájmu o koninu rovněž všiml. "Zavolejte mi ale za tři měsíce, to uvidíme, jestli to ještě platí," řekl šéf restaurace Otis Lebert.

,