Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mizerná hygiena a bakterie. Inspektoři si vyšlápli na prodejce zmrzliny

  15:50aktualizováno  15:50
V letních měsících si Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) posvítila na prodejce točených a kopečkových zmrzlin. Kontrola prokázala pochybení při výrobě a skladování u skoro poloviny prodejců. Inspektoři zjistili i nedostatky při označování obsažených alergenů ve zmrzlinách.
Inspekce odhalila nedostatky při označování alergenů, ilustrační foto

Inspekce odhalila nedostatky při označování alergenů, ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Inspektoři díky novým kompetencím v létě prověřili celkem 89 cukráren a provozoven rychlého občerstvení. Největší problémy měly provozovny s právními předpisy. Ty porušilo čtyřicet šest procent provozoven, celkem tedy čtyřicet jedna z nich. Většinou se jednalo o špatné dodržování hygienických a mikrobiologických požadavků a falšování označování alergenů.

Dvacet pět procent z 83 kontrolovaných provozoven nedodrželo hygienické standardy. Inspektoři objevili nevyhovující prostředí ve výrobních zařízeních, nezajištěný přívod teplé vody a také nedostatečné zabezpečení vůči pronikání škůdců do prostorů provozoven.

V šesti vzorcích ze čtyřiceti odebraných se prokázala vysoká přítomnost enterobakterií. Ty mohou u člověka způsobit například salmonelu. Těmto provozovnám SZPI dočasně zakázala výrobu zmrzliny a nařídila jim kompletní vyčištění prostor. Dále se musely zavázat k přezkoumání výrobního procesu.

Ze šedesáti šesti kontrol se inspektoři v osmnácti případech setkali s pochybením při poskytování informací o alergenech. Mezi nejzávažnější patřilo zjištění neoznačeného alergenu ve zmrzlině. Konzumace těchto látek může alergikům způsobit vážně zdravotní komplikace. Šlo především o přítomnost arašídů a mléčné bílkoviny v ovocných zmrzlinách.

Inspekce se také zabývala kontrolou míry nahrazování mléčného tuku tukem rostlinným. To se týkalo hlavně zmrzlin označovaných jako mléčná, jogurtová nebo smetanová. Výsledky testů ukázaly falšování tuku až z 89 procent. Naopak splněny byly požadavky na obsah kakaa v čokoládových a kakaových zmrzlinách.

Dobrou zprávou je, že u žádného ze čtyřiceti odebraných vzorků se neprokázala přítomnost nepovolených barviv nebo překročení jejich přípustného množství.

Autoři:


Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...



Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Výkon na hranici padnutí: v Tesle se museli dopovat energetickými nápoji

Podvozek vozu Tesla Model S

Nadšení amerického miliardáře Elona Muska, který před pár dny děkoval zaměstnancům své automobilky Tesla za dosažení...

Další z rubriky

V Česku roste spotřeba alkoholu. Více než Češi pijí jen Litevci

Alkohol (ilustrační foto)

V Česku spotřeba alkoholu roste, a to i u dětí. V Rusku naopak klesá. Česká republika drží společně s Francií stříbrnou...

Firmy dopřávají lidem kvalitnější pracovní pomůcky, hlídají ale plýtvání

Ilustrační snímek

Nízká nezaměstnanost nahrává firmám vyrábějícím pracovní oblečení, boty a ochranné pomůcky. Zhruba šestimiliardový trh...

Maso vypěstované v laboratoři může být v restauracích za tři roky

Uměle vypěstované hovězí maso nizozemské společnosti Mosa Meat.

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety jako první na světě představila laboratorně vypěstovaný hovězí...

Najdete na iDNES.cz