Inspektoři díky novým kompetencím v létě prověřili celkem 89 cukráren a provozoven rychlého občerstvení. Největší problémy měly provozovny s právními předpisy. Ty porušilo čtyřicet šest procent provozoven, celkem tedy čtyřicet jedna z nich. Většinou se jednalo o špatné dodržování hygienických a mikrobiologických požadavků a falšování označování alergenů.
Dvacet pět procent z 83 kontrolovaných provozoven nedodrželo hygienické standardy. Inspektoři objevili nevyhovující prostředí ve výrobních zařízeních, nezajištěný přívod teplé vody a také nedostatečné zabezpečení vůči pronikání škůdců do prostorů provozoven.
V šesti vzorcích ze čtyřiceti odebraných se prokázala vysoká přítomnost enterobakterií. Ty mohou u člověka způsobit například salmonelu. Těmto provozovnám SZPI dočasně zakázala výrobu zmrzliny a nařídila jim kompletní vyčištění prostor. Dále se musely zavázat k přezkoumání výrobního procesu.
Ze šedesáti šesti kontrol se inspektoři v osmnácti případech setkali s pochybením při poskytování informací o alergenech. Mezi nejzávažnější patřilo zjištění neoznačeného alergenu ve zmrzlině. Konzumace těchto látek může alergikům způsobit vážně zdravotní komplikace. Šlo především o přítomnost arašídů a mléčné bílkoviny v ovocných zmrzlinách.
Inspekce se také zabývala kontrolou míry nahrazování mléčného tuku tukem rostlinným. To se týkalo hlavně zmrzlin označovaných jako mléčná, jogurtová nebo smetanová. Výsledky testů ukázaly falšování tuku až z 89 procent. Naopak splněny byly požadavky na obsah kakaa v čokoládových a kakaových zmrzlinách.
Dobrou zprávou je, že u žádného ze čtyřiceti odebraných vzorků se neprokázala přítomnost nepovolených barviv nebo překročení jejich přípustného množství.