Inspekce odhalila nedostatky při označování alergenů, ilustrační foto

Inspekce odhalila nedostatky při označování alergenů, ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mizerná hygiena a bakterie. Inspektoři si vyšlápli na prodejce zmrzliny

  • 7
V letních měsících si Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) posvítila na prodejce točených a kopečkových zmrzlin. Kontrola prokázala pochybení při výrobě a skladování u skoro poloviny prodejců. Inspektoři zjistili i nedostatky při označování obsažených alergenů ve zmrzlinách.

Inspektoři díky novým kompetencím v létě prověřili celkem 89 cukráren a provozoven rychlého občerstvení. Největší problémy měly provozovny s právními předpisy. Ty porušilo čtyřicet šest procent provozoven, celkem tedy čtyřicet jedna z nich. Většinou se jednalo o špatné dodržování hygienických a mikrobiologických požadavků a falšování označování alergenů.

Dvacet pět procent z 83 kontrolovaných provozoven nedodrželo hygienické standardy. Inspektoři objevili nevyhovující prostředí ve výrobních zařízeních, nezajištěný přívod teplé vody a také nedostatečné zabezpečení vůči pronikání škůdců do prostorů provozoven.

V šesti vzorcích ze čtyřiceti odebraných se prokázala vysoká přítomnost enterobakterií. Ty mohou u člověka způsobit například salmonelu. Těmto provozovnám SZPI dočasně zakázala výrobu zmrzliny a nařídila jim kompletní vyčištění prostor. Dále se musely zavázat k přezkoumání výrobního procesu.

Ze šedesáti šesti kontrol se inspektoři v osmnácti případech setkali s pochybením při poskytování informací o alergenech. Mezi nejzávažnější patřilo zjištění neoznačeného alergenu ve zmrzlině. Konzumace těchto látek může alergikům způsobit vážně zdravotní komplikace. Šlo především o přítomnost arašídů a mléčné bílkoviny v ovocných zmrzlinách.

Inspekce se také zabývala kontrolou míry nahrazování mléčného tuku tukem rostlinným. To se týkalo hlavně zmrzlin označovaných jako mléčná, jogurtová nebo smetanová. Výsledky testů ukázaly falšování tuku až z 89 procent. Naopak splněny byly požadavky na obsah kakaa v čokoládových a kakaových zmrzlinách.

Dobrou zprávou je, že u žádného ze čtyřiceti odebraných vzorků se neprokázala přítomnost nepovolených barviv nebo překročení jejich přípustného množství.