Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Restaurace jsou horší než obchody. Kontrolami neprošla třetina z nich

  14:41aktualizováno  14:41
Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) za loňský rok odhalili nedostatky v třetině kontrolovaných restaurací. Gastronomii tak považují za nejproblematičtější segment před řetězci a výrobou. Kvůli neakceptovatelným hygienickým podmínkám uzavřeli na místě 144 provozoven.

Restaurace U Trpaslíka (Plzeň). V kuchyni provozovny inspekce zjistila celou řadu hygienických nedostatků. Plochy kolem digestoře byly znečištěny stékajícím olejem a jeho kondenzátem, strop nad sporáky byl silně znečištěný tukem i prachem a byl poškozený olupující se omítkou. Zařízení jako sporák a mikrovlnná trouba byly narezlé a kolem pracovních ploch se nacházely zbytky potravin z předchozí přípravy pokrmů. | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Inspekce loni dohromady prověřila celkem 15 051 takzvaných „prostorů společného stravování“. Špínu, prošlé potraviny, škůdce nebo plísně odhalila v 4 832 z nich. Celkem tedy nebylo v pořádku 32 procent kontrolovaných restaurací. V oblasti maloobchodu to bylo 26 procent, ve výrobě 19 a ve velkoskladech 6 procent.

Předpisy přitom porušovaly všechny kategorie restaurací. Mezi trestanými jsou asijská bistra, herny, ale i zámecké restaurace, pizzerie a cukrárny, které na první zdání budí dojem seriózního podniku. Vůbec nejznámějším uzavřeným provozem bylo proslulé lahůdkářství Jan Paukert v Praze na Národní třídě. Výsledky zveřejnila inspekce na svém webu Potraviny na pranýři, kde zavedla novou sekci provozovny.

Fotogalerie

Kompetenci prověřovat gastronomii získala SZPI teprve loni. Podle ředitele odboru kontroly Jindřicha Pokory ji v prvním roce šlo především o to, provést v gastronomii „úklid“ a zaměřila se proto především na oblast hygieny. I když s nedostatky počítali, výsledek je překvapil. „Radě provozovatelů chybí elementární povědomí o pravidlech udržování čistoty,“ říká Pokora.

Právě zanedbávání základního úklidu bylo hlavním prohřeškem. Mastnota, nánosy prachu a zbytky v kuchyni objevili v řadě provozů. V jedné pizzerii na severní Moravě pak zjistili 16 druhů prošlých sýrů, který provozovatel nadále využíval při přípravě pokrmů. Často chyběl také přívod teplé vody, ve skladovacích prostorách byla plíseň a živí i mrtví hlodavci a hmyz. „Někteří provozovatelé prováděli rekonstrukci za chodu, což je nepřípustné,“ dodal další příklad Pokora.

Je podle vás výše pokut udělovaných restauracím dostatečná?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. února 2016. Anketa je uzavřena.

Ne 2368
Ano 122

Kvůli rozšíření povinností nabrala SZPI desítky nových zaměstnanců a rozdala také pokuty v rekordní výši. Zatímco v roce 2014 udělila sankce v souhrnné výši 99,4 miliony korun, loni to bylo 141 milionů.

Podle Pokory však nejde veškerý nárůst udělených pokut za restauracemi. Výše sankce se odvíjí od velikosti firmy a také toho, zde jde o první či opakovaný prohřešek. Jelikož SZPI restaurace loni pokutovala vůbec poprvé a ve srovnání s obchodními řetězci jde o relativně malé firmy, pohybovaly se i udělené tresty na nižších úrovních.

Autor:



Nejčtenější

Škoda je Popelkou Volkswagenu. O superb přijdeme, říká šéf odborářů

Škoda Superb Black Crystal

Podle odborového předáka největší tuzemské automobilky je to už jasné. Škodovka přijde o superb, vlajková loď firmy s...

Rakousko má další úsek dálnice z Vídně do Brna hotový. Česko pořád nic

Slavnostní otevření pětikilometrového úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a...

Řidiči, kteří se chystají na vánoční trhy do Vídně a pojedou přes Mikulov, potkají po cestě nové orientační cedule....



Zlatá neděle bude se staženými výlohami. Obchody teď posilují výprodeje

Vlna povánočních slev 28.prosince v Plzni

Blíží se Černý pátek a s ním největší výprodejová akce roku. Z marketingového a obchodního hlediska je pro prodejce...

Sexistické prasátečko mají souložící poradkyně a výcuc odpadu. Urážejí ženy

Snaživá sekretářka v podání Free Radio. Veřejnost v soutěži Sexistické...

Bankovní poradkyně Lenka poslušně souložící na stole za svou cestou k úspěchu. A také pohled na ženu sedící na toaletě...

Musk tratí na autech každou minutu 8 tisíc dolarů. Může mu to zlomit vaz

Elon Musk, šéf automobilky Tesla, představuje nový elektrický roadster

Výroba klíčového vozu společnosti Tesla s názvem Model 3 nabrala tři měsíce zpoždění. Firmu drží nad vodou investoři,...



Další z rubriky

Místo papíru displej. České obchody přecházejí na digitální cenovky

(Ilustrační snímek)

Do regálů v obchodech se dere digitalizace. V Česku zavádějí elektronické cenovky například prodejny Tchibo, v trendu...

V lančmítu chybí 40 procent masa. V Česku je 52 tisíc konzerv

Lunch Meat, ochuzený o 40 procent masa.

Nápis „Tradiční recept,“ na konzervách lančmítu zní jako špatný vtip. Chybí v nich totiž významný podíl masa. Ochuzeny...

Test dětských moučníků: svačinky bez bílkovin, zato plné cukrů a tuků

Ilustrační snímek

I když dětské snacky vypadají jako ideální školní svačina, raději zůstaňte u ovoce nebo chleba. Ty dítěti dodají...



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.