"Musíme začít od voňavejch, pak už nebudou. Specialitky jsou vždycky vypité nejdřív," svěřuje se Lenka Vaníčková a chválí výběr přítelkyni: "Ta tvoje višňovka je nejlepší. Tak šup, hoďte to do sebe, děvčata."
Kořalky se pálí z třešní, višní, meruněk, hrušek, jablek, ale i broskví. Mezi specialitami nechybí pálenky třeba z mišpule, černého rybízu, rozinek či jeřabin, k dostání je i režná a žitná.
Slivovice je nejvíc
Švestku domácí najdou návštěvníci ve třech stech padesáti vzorcích pálenek, vyobrazena je i na koštovačkách nebo třeba v letopočtu místo dvou nul. Trnka vyrostla také uprostřed sálu. Zatímco pod stromem triumfuje trojice mužských sborů, na druhém konci sálu se tlačí lidé u pultů. "Co popíjíte, nalévejte!" dobírá si mladý muž krojovanou obsluhu, která s kamarády hodnotí vzorek.
Mladé děvče běhá mezi pultem a sklenicemi se vzorky, seč jí nohy stačí. Lidé na ni vykřikují čísla z katalogů. Mezi čirými tekutinami se sem tam mihne tmavohnědá ořechovka či meruňka zbarvená do oranžova. "Mě to baví. Ale ti, co nalévají na koštech vína, sem nechcou chodit. Třeba mě to taky přejde," usmívá se.
Na bukovanský košt se sjíždějí lidé z blízkého i širokého okolí. "Máme každoročně dámskou jízdu. Mužského máme jen řidiče," pochvaluje si Eva Cahová z Moravského Krumlova. Mezi dospělými se proplétají děti, přicházejí celé rodiny - od prarodičů až po nejmladší generaci. Na košt zavítal i herec Jiří Krampol. "Má natáčení v Hluku, on nemůže moc pít. Jen si s námi ťukl," prozrazuje Jiří Kunrt z bukovanského mužského sboru.
Šampion už není
Tváře brunátní, bavící se skupinky přidávají na hlase stejně jako zpěváci. Zásoby těch nejlepších kořalek se tenčí. Přichází vyhlašování výsledků. Titul zůstává doma, osmým šampionem se stala šest let stará slivovice z durancií Květoslava Pantlíka z Bukovan. "Je to shodou okolností náš starosta.
Ale degustace byla anonymní," zapřísahají se členové mužského sboru. V polovině ledna vybíralo vítěze šestašedesát degustátorů, kteří ochutnávali vzorky označené pouze čísly.
Starosta se usmívá, jeho pálenka však už v nabídce není. "Když jsme mu to oznámili, měl ji už skoro celou vypitou," smějí se zpěváci.
Z koštu rovnou na mlýn
Komu se zachtělo do sychravého počasí, mohl navštívit větrný mlýn vypínající se nad vsí. "Je to novostavba, starý mlýn stál dřív u lesa, ale vyhořel," říká Jiří Kunrt. Ve mlýně má svou pravidelnou páteční zkoušku mužský sbor, o víkendech je přístupný i návštěvníkům.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
V šestnáct metrů vysoké stavbě se skrývá "dědictví" celé obce. "Když se kopaly základy, našly se tam kostry lidí z devátého století. Je zajímavé, že to všechno byli muži," vypráví Kunrt.
Dvěma lidským pozůstatkům, které byly uloženy do prosklených vitrín, dělá v dalším patře společnost vojenská truhla, hmoždíře, kolébka, trakař či fotografie z dávných i současných slavností obce. Třetí patro tvoří ochoz. "Za pěkného počasí jsou vidět Chřiby, Bílé Karpaty," vypočítává Kunrt.
Do podlahy stavby hodlá mužský sbor zasadit speciální skříňku, která by na sto let ukryla novodobé bohatství. "Dáme tam mobily, filmy, noviny i naši slivovičku, aby naši vnukové věděli, jakou jsme ji měli dobrou," říká majitel Josef Kouřil.
Oldřich Herodek z Bukovan se na tradiční košt vypravil oblečen do kroje. Na místě mohl ochutnat až 350 vzorků oblíbené slivovice. (29. ledna 2005) |