Pivovar, který je součást skupiny Plzeňský Prazdroj, začal budovat vlastní hospody podle franšízinkového konceptu, ročně chce otevřít pět pivnic. Chce tak přilákat nové hosty. První hospodu otevřel v Bystřici nad Pernštejnem na Vysočině.
"Interiér Kozlovny navozuje tradiční hospodskou atmosféru," řekl manažer značky Velkopopovický Kozel Martin Kuděla. Hrazení nákladů na vznik pivnic řeší individuálně.
"Kozel je v naší oblasti oblíbený a chceme vytvořit pro jeho stoupence tradiční příjemnou pivnici s restaurací odpovídající moderním požadavkům," řekl majitel bystřické Kozlovny Bohumil Kobza.
Interiérové prvky jsou doplněny stylovými motivy, jako jsou kopyta, růžky a majestátní socha kozla dominující hospodě. Speciální sortiment jídel vychází z národní i regionální kuchyně. Značka Kozel má dynamický růst na českém trhu i v cizině a vede český trh s tmavými pivy.
Podobným konceptem prodeje vlastních restaurací s jednotnými parametry postupuje už pět let Pivovar Staropramen, který má šestadvacet restaurací, od loňska otevírá své pivnice Starobrno. Značkové restaurace Staropramenu jsou známé pod označením Potrefená husa.
Staropramen, druhý největší pivovar v Česku, si vlastní hospody pochvaluje. "Máme už 26 značkových restaurací a jejich počet vzroste do konce roku na třicet," řekl manažer konceptu restaurací Staropramenu David Petřík. Rozšiřováním sítě pivnic vyššího standardu láká pražský pivovar nové zákazníky na spojení kvalitní gastronomie a interiéru s více než deseti druhy piv. Tyto restaurace nám stabilizují výtoč, dodal Petřík.
Pivovar Starobrno, čtyřka na českém trhu, má od loňska restauraci v Jihlavě, letos ji otevře v Brně a počet bude zvyšovat. "Jsou postavené na zážitkové gastronomii, kdy se jídlo dokončuje přímo před hostem," uvedla mluvčí Kateřina Eliášová. Nabízejí deset značek piva.
Prazdroj opustil model vlastních restaurací Pilsner Urquell před deseti lety a nyní už má jen partnerské provozovny. Prazdroj má 12 partnerských restaurací ve velkých městech, kterým propůjčuje licenci Pilsner Urquell Original Restaurant. Jejich majitelé musí zachovat jednotný vzhled interiéru, zaměření na české pivo a kuchyni. Pivovar nepočítá s jejich výrazným rozšiřováním.