Jan Čechura, 30, stavební technik:
Vykrajovač dužniny z ananasů se ukázal jako hloupost. Pokusil jsem se s ním přesně podle návodu vykrojit nejprve střední válec, ale přitom jsem musel udělat díru i dospodu plodu. Tím pádem jsem se již nemohl ani pokoušet nalít do zbytku ananasu exotické nápoje citované v návodu. Když jsem se pokusil vyříznout zbytek dužniny do spirály, trhala se a nešla ven. Navíc i menší ze dvou kotoučů byl příliš veliký na ananas, jaké jsou k dostání v obchodech.
Ilona Dvořáková, 23, recepční:
Návod mi připadal nesrozumitelný, takže jsem měla zpočátku s krájením ananasu potíže. Měla jsem poměrně měkký ananas a dužina nešla moc dobře krájet. Myslím si proto, že je vykrajovač vhodnější na plod s tvrdší dužinou. Použila jsem k vykrajování menší kolečko a zbylo mi dost zbytečného odpadu. Cena 390 korun mi připadá dost přehnaná.
Jana Koubalová, 55, manažerka:
Kráječ je možná vhodný pro restauraci nebo ovocnou jídelnu, ale pro normální domácnost je to jen další přístroj k občasnému použití. Skutečným pomocníkem je kráječ navíc jen v případě, kdy ananas není přezrálý a příliš měkký. Za cenu 390 korun je to zbytečný luxus.
Věra Rendlová, 47, úřednice:
Asi zůstanu u toho, že celý ananas buď normálně oloupu a rozkrájím na kostičky, nebo si koupím hotová kolečka v plechovce. Manipulace s kráječem mě nenadchla, nelíbila se mi kolečka ani vyříznutý dutý ananas. Ten jsem navíc poškodila a udělala do něj kráječem ještě jeden otvor ze strany. Měkká dužina šla jen obtížně krájet, šťáva vytekla stejně, jako kdybych ananas normálně rozřízla. Mám připomínky i k zoufale stručnému českému návodu.
Jiřina Štrolová, 51, chemička:
Kráječ na ananas považuji za další zbytečnou věc, která v kuchyni zabírá jen místo. Ananas nekupuji tak často, abych kráječ mohla dostatečně využít. Kromě toho je důležité odhadnout, zda je ananas akorát zralý. Pokud je příliš tvrdý nebo měkký, nejde kráječem naporcovat. Cena 390 korun je na platový strojek vysoká.
Lenka Kolářová, 45 let, lékařka:
Když se postupuje přesně podle návodu, jde to snadno. Kráječ lze jistě s výhodou používat v provozu s větší spotřebou ananasu, třeba v restauraci. U nás v rodině bychom jej využili snad jen na Vánoce.
Kristián Takáč, 32 let, malíř:
Jde to s ním dobře, akorát jsem měl strach, jestli se kráječ nezlomí. Umělá hmota přece nevydrží všechno. Když se takhle ananas krájí častěji, člověk si na to zvykne a pak se naučí i to, aby šťáva nevytékala a zůstala uvnitř. Třeba na večírek, kdy někdo ananasů připravuje více, je to dobrý pomocník. Cena 390 korun se mi ale zdá příliš vysoká.
Eva Brožková, 49 let, profesorka střední hotelové školy:
Kráječ se hodí jen na hodně velké plody. Přestože jsem se snažila postupovat podle návodu, který je mimochodem dokonalý, nepodařilo se mi vůbec dužinu ukrojit. Kráječ totiž nestačí na běžnou velikost ananasu, i menší násada je větší než šířka průměrného plodu. Když jsem odřízla vršek, nepodařilo se mi na otočný klíč nasadit násadu. Záměrně jsem si koupila i větší ananas, abych vyzkoušela, zda zvládnu stejné vzory jako na obrázku, ale ani to se mi s kráječem nepovedlo. Měla jsem několik hezkých koleček, zbytek byl nepoužitelný odpad. Profesionální barmani se tedy obejdou bez podobných pomůcek. Obyčejným ostrým nožem rozkrojí ananas podélně na půlku a z té pak vykrajují takové dílky se slupkou, jaké potřebují.
Na využití kráječe anansu je potřeba nejen šikovné ruce, ale vzhledem ke složitému návodu i chytrou hlavu. |