Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Krčma u Mezinárodního měnového fondu

aktualizováno 
Tři hvězdičky za celkový dojem z téhle hospody by se snad někomu mohly zdát jako až moc vysoká známka -
jsou ale ohodnocením toho, že pivnice NAD VYŠEHRADEM v Praze na Pankráci dobře plní své poslání. To jest napojit a nasytit štamgasty a hlavně dělníky, kteří teď usilovně opravují protější Palác kultury pro světový sjezd finančníků. Hostinec, neoficiálně nazývaný "U smrťáka", vypadá přibližně stejně jako před deseti lety. Jen pivo stojí bez třiceti halířů pětkrát tolik. Tehdy to byl Braník, dnes mocně přitahující Gambrinus. Že by sem v září zaskočil na gáblík například prezident Světové banky James D. Wolfensohn, o tom se dá s úspěchem pochybovat; i když to sem z PaKulu, nyní Kongresového centra, bude mít přes parkoviště co by kamenem dohodil. Zato antiglobalizační demonstranti by tu mohli mít dobrý občerstvovací punkt. Jenže - hospoda už bude ležet v ostře sledovaném pásmu, a tak vůbec není jisté, jestli sem policie potenciální rebely vpustí. Spíše ne. Neměli by živnostníci dostat nějaké odškodnění za ušlý zisk? Pět měsíců před celým tím finančním cirkusem každopádně panuje U smrťáka pěkný frmol. Sociologové nedávno zjistili, že 35 procent lidí chodí do hospody míň než v roce 1989 (a jen 15 procent chodí víc). Tady to ale určitě podle toho nevypadá. Už dvacet minut po desáté jsou všechny stoly obsazeny, z devadesáti procent muži v montérkách. Nejčastěji se posilují světlým pivem a hovězí krupicovou polévkou, kterou srkají z hlubokých misek. V půl jedenácté už houstne dým a větrák bude až do zavírací hodiny protestovat marně. Oblíbená jsou i místa k stání na chodníku, s okenním parapetem coby pultem na odkládání půllitrů. Otvírá se odtud výhled na ulici, staveniště Kongresového centra a sousední hotel Corinthia Towers. Kdybychom chtěli použít nějaké pěkné klišé, dalo by se říct, že chudý a bohatý svět si tu podávají ruce. I když tak ostré, jako dejme tomu v Sao Paulu, to samozřejmě není. U smrťáka chybí tradice hotových jídel, a tak se vybírá z osnovy "polívka - teplé uzeniny - sýry - věci z rybiček". Začíná se i s "uvařeným" chodem, například s játry na cibulce. To však až do večera nevydrží. Detail: pivní sýr by bylo dobré dávat na větší talíř, aby bylo dost místa na rozpatlání té pivem zalévané pomazánky. Hospoda leží výhodně blízko u malebného hřiště Slavoje Vyšehrad, momentálně mužstva divizní skupiny A. U výčepu je také rozpis včetně výsledků dosavadních zápasů; jinak ovšem nic nenasvědčuje tomu, že by to byla klubová restaurace - žádné vlajky ani fotografie ze slavných mačů. Okna jsou zvenčí opatřena poctivými mřížemi - snad účelné, ale trochu to kazí výhled. Senzační a v dobrém slova smyslu šokující je záchod. Fungl nově vykachlíčkovaný, v pisoárech červeně bliká očko fotobuňky. Že by tu přece jen očekávali nějaké ty bankéře?
NAD VYŠEHRADEM, Mikuláše z Husi 16, Praha 4 - Nusle.
Otevřeno denně 10-22 hod. 7 stolů, 45 míst k sezení.

Gambrinus 10° 12,20 Kč **
Gambrinus 10° černá 12,20 Kč ***
Kvalita obsluhy ***
Celkový dojem ***

Žádná hvězdička je v hodnocení nejméně, pět nejvíc. Útratu si platí autoři sami, o hodnocení personál neví.


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Test dvojí kvality potravin, které provedlo slovenské ministerstvo zemědělství.
PŘEHLEDNĚ: Slováci zjistili u poloviny potravin výrazné rozdíly v kvalitě

Slovenské ministerstvo zemědělství už podruhé otestovalo rozdíly v kvalitě potravin. Druhý test prokázal u téměř poloviny zkoumaných potravinářských výrobků...  celý článek

(Ilustrační foto)
Už nejen vejce. Toxický fipronil našli Němci i v dalších potravinách

V Německu se vedle vajec toxický insekticid fipronil našel i v dalších potravinách, včetně pečiva, vaječných salátů nebo vaječných likérů. S odvoláním na...  celý článek

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.