Víte, jak nejlépe rozeznáte pravou čokoládu od její náhražky? Když je obě nabídnete svému psovi. Vybere si čokoládu. Raději to ale nezkoušejte. Psi jsou totiž mimořádně citliví na teobromin a kofein a nedokážou je vyloučit z těla tak dobře jako lidé.
Pravá a méně pravá
Pravá čokoláda se vyrábí z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Před čtyřmi lety však Evropská unie povolila přidávat do čokolády kromě kakaového másla až pět procent jiných rostlinných tuků.
Nejsou to však jakékoli tuky, ale šest přesně definovaných tuků. Říká se jim ekvivalenty, protože čokoláda má stejné vlastnosti, jako když je vyrobena jen z kakaového másla. Pokud je výrobce použije, musí se k nim na obale přiznat.
Čokoláda (kakaová hmota, kakaové máslo, cukr) Čokoláda s ekvivalentem (kakaová hmota, kakaové máslo, určený rostlinný tuk, cukr) Imitace čokolády (kakaový prášek, náhrada kakaového másla, cukr) |
Výrazně, v blízkosti seznamu složek, ale zřetelně odděleně a minimálně stejně velkým písmem musí uvést: "Kromě kakaového másla obsahuje rostlinné tuky."
Chuť se nemění
Podle některých přídavek rostlinných tuků čokoládu degraduje, podle jiných jí to na kvalitě a chuti neubírá. "Objektivně si myslím, že ekvivalenty nesnížily kvalitu čokolády, ale subjektivně mi to vadí," říká odbornice na čokoládu z Vysoké školy chemicko-technologické Jana Čopíková.
"Když chci čokoládu, koupím si jen tu s kakaovým máslem - z tradice, že je to delikatesa." Poznat ji v obchodě by neměl být problém. Jednak je dražší a pak výrobce se rád pochlubí, že jeho čokoláda je tradiční produkt.
Státům, které proti použití rostlinných tuků v čokoládě několik let razantně protestovaly, se totiž podařilo prosadit alespoň to, že ti, kteří vyrábějí čokoládu výlučně z kakaového másla, to mohou na obale zdůraznit. Musí ovšem prokázat, že ekvivalenty nepoužívají.
Množství rostlinných tuků se totiž zatím nedá analyticky určit, i když Belgičané prý nedávno objevili metodu, jak během několika sekund zjistit přesný obsah kakaového másla v čokoládě.
Nečokoládová čokoláda
Problém současného trhu je ale v něčem jiném. Ve stejném "kabátě" se nabízejí i výrobky, které jsou jen náhražkou čokolády. Ta se vyrábí jen z levných rostlinných tuků a barvu jí dodává kakaový prášek. Nejsou to ale stejné tuky jako ty, které se do čokolády smějí přidávat.
"Zatímco ekvivalenty se nesmějí chemicky upravovat, náhrady se upravovat musí, aby získaly vlastnosti kakaového másla, protože se většinou dělají z olejů, třeba sojového nebo řepkového," vysvětluje Jana Čopíková.
Proč ne? I takové výrobky mají právo na svou existenci. Horší je, že jsou snadno zaměnitelné s čokoládou. Nová vyhláška o cukrovinkách, kterou Česká republika přijala se vstupem do Evropské unie, se k "nečokoládové čokoládě" nezná. Je tedy na výrobci, jak ji označí.
Jak ukázal náhodný nákup několika vzorků, zejména u vánočních figurek je obtížné zjistit, co jsou zač. Údaje jsou uvedeny tak miniaturním písmem, že by člověk musel přijít do obchodu vyzbrojen lupou. A pak, jak se ukázalo, ne všichni výrobci nové předpisy respektují nebo své figurky vyrobili ještě před naším vstupem do Evropské unie.
Jak se tedy nenechat napálit? Když najdete ve složení kakaovou hmotu a kakaové máslo, máte před sebou čokoládu. Pokud tam bude jen kakaový prášek a rostlinné tuky, čokoláda to není.
DÁLE ČTĚTE:
Od kakaových bobů k čokoládě