"Každý rok se šeptalo, že už už ji dostaneme. A teď to přišlo,“ popsal včera pro MF DNES ředitel Beauchamp. Andrea Accordi mezi desítkami svých kolegů s čepicemi i bez nich zářil.
Pro něj je to už podruhé v životě. První hvězdu dostal ve Florencii před čtyřmi lety a restaurace, kterou opustil, už ji ztratila. Zatím nevědí, jestli se teď něco změní. "Bude k nám jezdit více znalců, jako tehdy ve Florencii," tipuje Accordi.
Jejich kuchyně je vyhlášená už několik let. Jsou jediní, kteří za 11 let vyhráli čtyřikrát za sebou v českém průvodci Grand Restaurant Pavla Maurera. "To dokazuje, že názory michelinských inspektorů - odborníků - odpovídají hodnocení našich pěti set hodnotitelů-laiků,“ popisuje Maurer, který sestavuje pořadí podle hlasů stovek hodnotitelů.
Proč je taková cena důležitá? Proslýchá se, že každá michelinská hvězdička nebo i zmínka v důležitém průvodci přinese větší obrat, klidně o čtvrtinu. A to potvrzuje i autor českého žebříčku.
Pro Four Seasons vaří kuchařská elita
Poslední vítěz jeho stovky nejlepších je pražská restaurace U Lípy. "Musel jsem přijmout tři další lidi pro lepší obsluhu, kterou teď zákazníci chtějí. Začali chodit noví hosté, které jsem neznal. Ochutnávají šípkovou omáčku, telecí játra, domácí knedlíky. A taky už nejsou hluché dny jako pátky a víkendy, kdy jsem i zavíral. Teď o víkendu chodí celé rodiny,“ popisuje majitel restaurace Miroslav Růžička, ale odmítá upřesnit, o kolik mu vzrostl obrat.
V oceněném Allegru se samozřejmě byl podívat. "To víte, nemám takové zázemí jako oni. Tady si nikdo nemůže hrát šest hodin s omáčkou. Možná to ocení komisaři, ale já vařím pro lidi a nemám milionové obraty,“ popisuje.
Hotel si může dovolit silný tým kuchařů. "V každé hvězdičkové restauraci jich vaří alespoň deset,“ říká gurmet a bývalý textař Vladimír Poštulka, který hodnotí české restaurace pro německého průvodce Der Feinschmecker.
Podle něj je Four Seasons jedno z hnízd kuchařské elity. Michelinská hvězda, která ve skutečnosti na stránkách průvodce Main Cities in Europe (Hlavní města Evropy) vypadá jako kytička, přináší tedy kromě uznalejších hostů, většího obratu i lepší kvalitu pro celý český trh. Nejde jen o kuchaře.
"Málokdo věděl, že jeho předchůdce Vito Mollica si našel i místní dodavatele a Accordi v tom pokračuje,“ dodává Poštulka.
. Jídlo jako uměníMichelin v novém průvodci po Evropě Main Cities of Europe 2008, který se začne prodávat tento týden, v Praze doporučuje 40 hotelů a dvacet restaurací s cenami za oběd od 200 do 2 450 korun. Potvrdil populární cenu Bib gourmand - skvělé jídlo a rozumná cena - třem podnikům v Praze: Aromi, Brasserie M a Le Terroir. Mezi levnějšími je dále Kolkovna a Olympia ze sítě Kolkovna Group. Nejdražší jsou Allegro a další horký favorit na budoucí hvězdičku, restaurace La Dégustation. Nejde vždy o luxus. Vloni překvapil Michelin v Tokiu. Ocenil tam i restauraci v metru se společnými veřejnými záchodky. Vejde se za plastový závěs, posadíte se u vyvýšeného pultu a jediný kuchař vám připraví nejlepší sushi na světě, popsal mluvčí komisařů Jean-Luc Naret. |