Slovníček
reduktivní technologie - proces, který zabrání okysličování vína
ležení (nebo stárnutí) vína na lahvi - zrání vína v lahvi
dochuť - zbytková chuť po polknutí
reduktivně školená a uzavřená vína - vína s maximálně rozvinutou chutí a vůní po určité
době zrání oxidativní, širší a měkký projev - víno bohaté chutí a vůní, které však nemusejí být vždy příjemné
ročníkový charakter - v severních vinařských oblastech jsou ročníky vína proměnlivé, ovlivněné klimatickými poměry v daném roce
Pořadí podle průměrného počtu bodů:
Pořadí výrobce země původu ročník cena (Kč) průměrný počet bodů ve stobo-
dové stupnici
1. Valtické zámecké, Vinné sklepy Valtice ČR 1996 54 83,4 bodu
2. Vinium Velké Pavlovice ČR 1995 suché 64,90 83,4 bodu
3. Vinselekt Perná, Michlovský ČR 1997 kabinet 135 83,3 bodu
4. Movino Velký Krtíš SR 1997 suché 55 77,1 bodu
5. Bohemia Vinum, Starý Plzenec ČR * suché 55,90 76,4 bodu
6. Víno Mikulov ČR * suché 49,90 76,0 bodu:
7. Josef Tichý, Rybníky ČR * suché 75 75,6 bodu
8. ZOD Mikulov ČR 1996 105 72,7 bodu
9. Patria Kobylí ČR * suché 65 72,0 bodu
10. Znovín Znojmo ČR 1996 suché 125 70,4 bodu
11. Zera Ratíškovice ČR 1997 suché 57 69,3 bodu
12. Templářské sklepy Čejkovice ČR * polosuché 58 63,1 bodu
13. Esprit Tibava SR 1993 109 46,9 bodu
Poznámka: * bez vytištěného ročníku na vinětě.Vína byla nakoupena v běžných obchodech. Pramen:
|