Recepturu na pravý špekáček musí totiž dodržovat jen tuzemští výrobci. Ti zahraniční mohou pod stejným názvem prodávat napodobeniny.
Větší jasno do dnešního zmatku mají vnést nové recepty pro špekáčky a tři další výrobky - lovecký salám, spišské párky a liptovský salám. Kdo bude chtít jeden z těchto názvů používat, bude se jimi muset řídit.
O registraci nových receptur budou žádat Češi spolu se Slováky u Evropské unie. "Receptury jsou hotové, začátkem srpna je předáme ministerstvu zemědělství," potvrdil za Svaz zpracovatelů masa jeho předseda Jaromír Kloud.
Co přesně budou špekáčky proti dnešku obsahovat, nechce zatím prozradit. Slibuje ale, že jejich kvalita bude vyšší než dnes. Nebudou totiž moci například obsahovat drůbeží separát (strojově oddělené maso) nebo sóju. Tyto dvě látky dělají ze špekáčku hmotu, kterou nelze nad ohněm opékat, nevoní a při skousnutí připomíná mazlavou kaši.
Špekáčky se liší
Dnes uzeniny v obchodech provází několik problémů. Pod názvem špekáček lze totiž nalézt dobroty i nechutnosti. Záleží mimo jiné na tom, kde jsou vyrobené.
Český špekáček, vyrobený v souladu s takzvanou špekáčkovou vyhláškou, musí být vyroben z masa a nemůže se při něm používat separát, tedy strojově oddělené maso od kosti, které je sice zdravotně nezávadné, ale kvalitu postrádající.
Tyto podmínky nemusí plnit výrobci z ciziny a často toho využívají. Aby se to prokázalo, nechali si místní uzenáři za poslední rok udělat několik rozborů výrobků ze Slovenska. A ty vyhlášku nesplňovaly. Kde se přesně prodávaly, prozradit nechtějí.
Občasné nedodržení standardů potvrzuje i Martina Šmídtová za Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ta však podobné prohřešky podle ní postihovat nemůže.
Špekáčkovou mlhu dále zahušťují výrobky, které nemají s jeho vlastnostmi vůbec nic společného a jmenují se podobně. Například v Lidlu jsou k mání opekáčky, v Kauflandu vuřty. Průvodním znakem je kromě názvu i nižší cena.
. Co je špekáček a co ne?Špekáček - tyto podmínky však platí jen pro českého výrobce Drůbeží špekáček - může obsahovat i vepřové a drůbeží kůže Špekoun, vuřt... - zpravidla jsou vyráběny z levnějších separátů – zbytků masa od kosti Pramen: Vyhláška ministerstva zemědělství o potravinách |
Konec matení zákazníků?
Zmatkům, co je a co není pravý špekáček, by měla zamezit až registrace daných výrobků v Bruselu. Ty budou označeny emblémem Evropské unie. "Měla by to být jistota pro spotřebitele, že jde o kvalitní výrobek," říká Kloud za výrobce masných výrobků.
Pokud s registrací v Bruselu uspějí, na řadu by pak měly přijít i další masné výrobky. Úplně se však špekáčková mlha nezvedne ani poté. Nyní vytvořenou recepturu totiž podporují jen takzvaní "červení" výrobci. To jsou ti, kteří používají červené maso, tedy hovězí a vepřové.
Na trochu jiné lodi jsou "bílí" výrobci používající drůbeží maso. Ti dnes mají podle vyhlášky povoleno používat pro výrobu špekáčků separáty, které jejich kvalitu snižují. Stačí pak, aby měl výrobek na obalu název "drůbeží špekáček". To se zřejmě ani do budoucnosti nezmění, protože tito producenti se vytváření receptur pro Brusel neúčastní. "Drůbežích špekáčků se tyto receptury nebudou týkat," říká František Mates za Sdružení drůbežářských podniků.