Kvalitu špekáčků pohlídá Evropská unie

  1:05aktualizováno  1:05
Češi mají šanci dočkat se zhruba za rok voňavějšího špekáčku, než jaký je možné si koupit v obchodech pod tímto názvem dnes. V současnosti musí být milovník této uzeniny obzvláště zkušený, aby dokázal odlišit dobrý špekáček od jeho napodobeniny.
Poznat pravý špekáček je dnes umění. Ilustrační foto.

Poznat pravý špekáček je dnes umění. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Recepturu na pravý špekáček musí totiž dodržovat jen tuzemští výrobci. Ti zahraniční mohou pod stejným názvem prodávat napodobeniny.

Větší jasno do dnešního zmatku mají vnést nové recepty pro špekáčky a tři další výrobky - lovecký salám, spišské párky a liptovský salám. Kdo bude chtít jeden z těchto názvů používat, bude se jimi muset řídit.

O registraci nových receptur budou žádat Češi spolu se Slováky u Evropské unie. "Receptury jsou hotové, začátkem srpna je předáme ministerstvu zemědělství," potvrdil za Svaz zpracovatelů masa jeho předseda Jaromír Kloud.

Co přesně budou špekáčky proti dnešku obsahovat, nechce zatím prozradit. Slibuje ale, že jejich kvalita bude vyšší než dnes. Nebudou totiž moci například obsahovat drůbeží separát (strojově oddělené maso) nebo sóju. Tyto dvě látky dělají ze špekáčku hmotu, kterou nelze nad ohněm opékat, nevoní a při skousnutí připomíná mazlavou kaši.

Špekáčky se liší
Dnes uzeniny v obchodech provází několik problémů. Pod názvem špekáček lze totiž nalézt dobroty i nechutnosti. Záleží mimo jiné na tom, kde jsou vyrobené.

Český špekáček, vyrobený v souladu s takzvanou špekáčkovou vyhláškou, musí být vyroben z masa a nemůže se při něm používat separát, tedy strojově oddělené maso od kosti, které je sice zdravotně nezávadné, ale kvalitu postrádající.

Tyto podmínky nemusí plnit výrobci z ciziny a často toho využívají. Aby se to prokázalo, nechali si místní uzenáři za poslední rok udělat několik rozborů výrobků ze Slovenska. A ty vyhlášku nesplňovaly. Kde se přesně prodávaly, prozradit nechtějí.

Občasné nedodržení standardů potvrzuje i Martina Šmídtová za Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ta však podobné prohřešky podle ní postihovat nemůže.

Špekáčkovou mlhu dále zahušťují výrobky, které nemají s jeho vlastnostmi vůbec nic společného a jmenují se podobně. Například v Lidlu jsou k mání opekáčky, v Kauflandu vuřty. Průvodním znakem je kromě názvu i nižší cena.

. Co je špekáček a co ne?

Špekáček
 - musí být vyroben z hovězího, vepřového nebo telecího masa, nesmí obsahovat separát, tedy strojně oddělené maso od kosti

 - tyto podmínky však platí jen pro českého výrobce

Drůbeží špekáček
 - je vyroben z drůbežího masa, a to včetně masa strojně odděleného, a syrového vepřového sádla

 - může obsahovat i vepřové a drůbeží kůže

Špekoun, vuřt...
 - nemusí splňovat žádné jakostní parametry

 - zpravidla jsou vyráběny z levnějších separátů – zbytků masa od kosti

Pramen: Vyhláška ministerstva zemědělství o potravinách

Konec matení zákazníků?
Zmatkům, co je a co není pravý špekáček, by měla zamezit až registrace daných výrobků v Bruselu. Ty budou označeny emblémem Evropské unie. "Měla by to být jistota pro spotřebitele, že jde o kvalitní výrobek," říká Kloud za výrobce masných výrobků.

Pokud s registrací v Bruselu uspějí, na řadu by pak měly přijít i další masné výrobky. Úplně se však špekáčková mlha nezvedne ani poté. Nyní vytvořenou recepturu totiž podporují jen takzvaní "červení" výrobci. To jsou ti, kteří používají červené maso, tedy hovězí a vepřové.

Na trochu jiné lodi jsou "bílí" výrobci používající drůbeží maso. Ti dnes mají podle vyhlášky povoleno používat pro výrobu špekáčků separáty, které jejich kvalitu snižují. Stačí pak, aby měl výrobek na obalu název "drůbeží špekáček". To se zřejmě ani do budoucnosti nezmění, protože tito producenti se vytváření receptur pro Brusel neúčastní. "Drůbežích špekáčků se tyto receptury nebudou týkat," říká František Mates za Sdružení drůbežářských podniků.



Nejčtenější

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...



Z prošlého jídla a miliard much udělali dva Britové v Jižní Africe byznys

Od roku 2008, kdy firma vznikla a přijala první zaměstnance, se jejich počet...

Miliardy much a hnijící jídlo jsou pro bratry Jasona a Davida Drewovy z Velké Británie jádrem podnikání. V Jižní Africe...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

KVÍZ: Proč chyběl v Československu toaletní papír a kde byste našli Baťov?

Peníze

České a slovenské hospodářství prošlo za posledních sto let etapami bouřlivého rozvoje i zaostávání. Děti dnes už...

Další z rubriky

Zákaz dvojí kvality nesmí mít zadní vrátka, žádají zpřísnění europoslanci

Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha porovnával kvalitu stejných výrobků...

Evropský parlament žádá přísnější postihy případů takzvané dvojí kvalita potravin. Směrnici, která staví tuto praxi na...

Bohatí klienti nedosáhnou na dobré investice. Na vině jsou směrnice EU

Ilustrační snímek

Nová evropská pravidla pro investování MiFID II jsou omezující, doplácí na to majetní privátní klienti, říkají švédští...

Vepřové ze států s morem prasat se bude kontrolovat, rozhodl stát

Ilustrační snímek

Příjemci vepřového ze států, kde se vyskytuje africký mor prasat, musejí nechat zkontrolovat maso na tuto nemoc....



Najdete na iDNES.cz