Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ladislav Špaček: Víno si zaslouží kulturní přístup

  11:00aktualizováno  11:00
"Udivují mě ty Hukvaldy; člověk by řekl, že na severní Moravě nikdo neumí pěstovat víno. Ale tohle mě příjemně překvapilo. Mohu ho doporučit," řekl Ladislav Špaček poté, co ochutnal vítěze testu vín Müller Thurgau - Herbarium Moravicum kabinet 2004.
I taková maličkost, jako je správné držení sklenice s vínem, patří ke kultuře stolování, říká Špaček.

I taková maličkost, jako je správné držení sklenice s vínem, patří ke kultuře stolování, říká Špaček. | foto: Jan ZátorskýMF DNES

* Co mu říkáte?
Müller Thurgau není víno, které by člověka uvádělo v úžas, je to běžné spotřební víno, ale tohle má příjemnou, velmi výraznou a zajímavou vůni. Nádhernou čistou barvu. A příjemně překvapí i chuť.

Myslím, že si to ocenění v testu zaslouží, protože je velmi dobře vyvážené. U bílého vína není těch harmonických složek tolik, proto záleží na tom, aby kyseliny byly v rovnováze s cukry. Což se nedá říct o některých jižních vínech.

Když si dáte třeba takové chardonnay z Jižní Afriky, bývá někdy jakoby ugrilované sluncem. Právě proto, že postrádá ty kyseliny, které jsou typické pro vína rakouská, moravská nebo moselská.

* Jaká vína máte rád?
Já dávám přednost červeným vínům, protože mě připadají jakoby plnoformátová. Tím, že obsahují řadu složek - říká se, že červené víno je multivitamin - tak v něm nacházím daleko větší škálu různých valérů, chutí, vůní. Bílá vína mi připadají jednodušší.

* Jak si víno vybíráte?
Navštěvuju vinotéky, prohlížím si vína, a když objevím něco zajímavého, koupím si vzorek. Když se mi zalíbí, tak si samozřejmě musím koupit několik lahví, a když se přesvědčím, že jsem zvolil správně, tak si pořídím několik krabic.

* Znamená to, že máte nějaký svůj sklípek, svůj archiv?
Ano. Doma i na chalupě mám, neříkám, že stovky, ale desítky lahví určitě.

* Máte mezi nimi i nějaké vzácné kousky?
Nedávno jsem se zúčastnil audience vín Grand cru Bordeaux na Pražském hradě, z které jsem si přinesl několik skvělých lahví. S těmi zacházím jako se skutečnou vzácností.

* Víno je společenský nápoj, patří k dobré výchově umět vzletně hovořit o víně?
Hovořit ne, ale konzumovat ho určitě. Umět pít víno, umět ho ochutnávat a umět se k němu chovat, to je součást etikety.

* Co by měl člověk vědět, než si poprvé objedná v lepší restauraci lahev vína?
Především si musí umět dobře vybrat. Není možné, aby si objednal víno, které ho potom něčím překvapí. Musí vědět, co má očekávat, aby potom nebyl třeba rozladěn. Víno musíme vnímat tak, jak si zaslouží. To znamená všemi smysly. Víno nemůžeme pít překotně, musíme se k němu chovat kulturně. K tomu patří spousta maličkostí: umět k vínu přivonět, umět správně držet skleničku...

* Je to skutečně tak důležité?
Je. Tím, že držíme skleničku za stopku, udržujeme víno v té teplotě, která je pro ně předepsána. Kdo drží číši za její tělo, tak jednak na ní zanechá otisky prstů, což vypadá barbarsky, protože sklenice s vínem je to nejušlechtilejší, co na tom stole stojí, a jednak si víno ohřeje.

* Co když vínu nerozumím? Znamená to, že si nemohu v restauraci objednat víno?
Pak bych to nedoporučoval. Kdo nemá základní poznatky o tom, jak víno degustovat a jak se k němu chovat, tak by si měl raději dát pivo. Je dobré odezírat od zkušenějších nebo se nechat poučit. Ale chovat se k vínu nekulturně, to je barbarství.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

řezník kšána salámy
Nejrizikovější je nákup masných výrobků. České jsou horší, ukázaly testy

Prodejci nejčastěji podvádějí zákazníky na masných výrobcích. Nekvalitních potravin je v tomto sortimentu devětkrát víc než jinde. Napálit se lidé nejčastěji...  celý článek

(Ilustrační foto)
Už nejen vejce. Toxický fipronil našli Němci i v dalších potravinách

V Německu se vedle vajec toxický insekticid fipronil našel i v dalších potravinách, včetně pečiva, vaječných salátů nebo vaječných likérů. S odvoláním na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.