Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lambic je bruselským šampaňským

  9:11
Vezmi 450 kilo pšenice a 850 kilo ječného sladu. Použij normální tvrdou bruselskou vodu, plus mínus 10.000 litrů. Vraž do toho 22 kilo vyšeptalého, tři roky starého chmele. A modli se, aby se ti na to vrhly divoké baktérie a kvasinky. Když se tohle všechno stane, je vyhráno.

Ale pozor: je dobře, aby těch kvasinek bylo pokud možno všech 85 a mezi nimi hlavně Brettanomyces Bruxellensis a Brettanomyces Lambicus.

Nevzhledná bouda rodiny Cantillonů je posledním místem, kde se v Bruselu ještě vyrábí pivko lambic a jeho deriváty tradičním řemeslným způsobem. Když ji v roce 1900 praděda Paul zprovozňoval, konkurovala mu ještě stovka dalších. Všechny vzaly postupně za své. Převálcovala je konkurence velkých pivovarů a hlavně změna chuti, způsobená prý poválečnou invazí kokakoly. Lidé dneska chtějí cucat sladké a nasládlé nápoje. Lambic je kyselý. Až hrůza.

Právě ony báječné divé kvasinky, které se tradičně vyskytovaly jen v povodí bruselské říčky Senne a dnes sídlí výlučně pod střechou pivovárku v andrelechtské ulici Gheude, způsobí, že pomalu chladnoucí kejda, z níž se už odpařilo dva a půl tisíce litrů, chytne kyselinku. Děje se to v široké mělké mosazné kádi hned pod střechou, kde si baktérie medí mezi pavučinami. Zatímco běžná česká piva mají nízkou fermentaci, belgická speciální piva vysokou fermentaci, u Castillonů se improvizuje - říká se tomu spontánní fermentace.

Zprvu se lambic v sudech nesmí zavřít, protože by vybuchly. Po třech týdnech se kvasinky uklidní a už jen tiše předou; dokáží však být aktivní až tři roky. Za tu dobu se odpaří další pětina, takže konečný výstav se rovná zhruba polovině původního objemu. Ze sudů teče nazlátlá tekutina, bez pěny, nakyslá, se silnou, komplikovanou kvasnou chutí.

"Je potřeba si říkat, že to není pivo, že to je něco jiného," radí Yvan de Baets, jediný zaměstnanec Cantillonovic rodiny. "Jinak dnes lambic lidi šokuje. Kultura tohoto piva se vytratila nesmírně rychle, během několika desetiletí. Přitom jde o naprosto unikátní výrobek." A nadává na velké pivovary, které také vyrábějí lambic a jeho deriváty, jenže do nich cpou cukr, kysličník uhličitý, zastavují fermentaci. "Nikdy se nepovedla prosadit ochrana původní receptury. Mocným se to nehodí do krámu."

Je zrovna jeden z 19 zimních dnů, kdy se u Cantillonů vaří. Z mosazného kotle se valí voňavá pára a boty se lepí k prknům mezi sudy. Na každém jsou napsána podivná písmena a numera - to aby si starý pán pamatoval, jak který soudek chutná, co se mu ve kterém urodilo. Jeden je hodně kyselý a druhý méně, ten je mdlý a tamten zase jiskřivý. Je potřeba najít správnou rovnováhu mezi nimi při výrobě gueuze, nejslavnějšího bruselského piva, které je směsí tří lambiků - ročního, dvouletého a tříletého.

Ten poslední jí dává ušlechtilou chuť a výraznou kyselinku, ten druhý vyvažuje a ten první, neposeda, způsobí dodatečné prokvašení v lahvích, které obsah sjednotí, vyváží a probublá. Láhvová gueuze je pěnivá, nakyslá, bohatá. První sklenice šokuje - však také francouzský básník Charles Baudelaire kdysi po tomto zážitku napsal, že v Bruselu se pije pivo, které chutná, jako kdyby ho už někdo pil. Druhá vyvolává zvědavost. Kdo se propracuje ke třetí, propadl a stává se gueuzákem.

Dva roky starý lambic slouží také k tradiční výrobě ovocných pivo, kvůli kterým je Belgie známá po celém světě, ve skalních českých pivních končinách spíš nechvalně. Kvasinky si několik měsíců hrají z višněmi ze Schaerbeeku, s francouzskými malinami, španělskými meruňkami nebo lucemburskými hrozny muscadetu.

Nezbyde po nich nic, ani zrníčko, ani pecička. Jen příslušná ovocná barva, příchuť - a ještě trošku kyselosti navíc, protože doslazování se netrpí.

Takový kriek od Cantillonů je temně rudý višnový kyseláč s pořádným obsahem alkoholu, který se pije na žízeň a pro potěchu patra zblblého průmyslovými napodobeninami plnými cukru. I na takové se však myslí - nejlidovějším nápojem bývalo kdysi faro, což je nepovedený, překyselený lambic, do kterého se nasype

třtinový cukr a karamel, aby se to nemuselo vylít. "Bývalo to nejlacinější pití a dělníci se tím nalévali, až nemohli chodit," vzpomíná De Baets. "Říkalo se tomu také bruselské šampaňské. My jsme převzali tento eufemistiský název pro veškerou naši produkci, která dělá 900 hektolitrů ročně."

Rodinný podnik se tak tak drží nad vodou, ale nemá v úmyslu to vzdát. V přízemním šenku ostatně posedává vedle několika náhodně zavátých turistů samá typická místní fauna, lidé bodří, rozložití, červených tváří a bujarých hlasů. Mluví tím nejbruselštějším dialektem, kterému se dá rozumět jen místy. Řeknou-li gueuze, nezní to jako nějaké trapné odříhnutí, ale jako hrdé válečnické troubení.

Autor:

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Upozornili na výrobní vady letadel Boeing, oba během měsíce zemřeli

3. května 2024  18:23

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

Jak se peče uran. Reportáž z hlídané továrny, kde vzniká palivo do elektráren

5. května 2024

Korejská republika vyrobí téměř třicet procent elektrické energie prostřednictvím domácích...

Pár kilometrů, poloviční ceny. Byty na severu Čech jsou dražší než v Německu

5. května 2024

Premium Navzdory zpomalení ekonomiky a vysokým úrokovým sazbám cena nemovitostí na českém trhu za poslední...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Jižní Korea bojuje se smrskflací. Výrobci i prodejci musí hlásit zmenšení zboží

4. května 2024

Jihokorejský antimonopolní úřad se vydal do boje proti smrskflaci. Výrobci a dodavatelé potravin...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....