Co se na keřích urodilo, bylo sklizeno, jednoduše zpracováno a nalahvováno. Výsledkem bylo obrovské množství obyčejných vín s poměrně nízkou hladinou alkoholu - mezi 9 až 12 stupni.
Jednoduchého, levného vína bylo ovšem více než zapotřebí - v těch časech dosahovala průměrná roční spotřeba vína ve Francii 135 litrů na osobu a muži v těžkých provozech ho vypili běžně denně přes deset litrů. Už dávno se spotřeba vína ve Francii posunula směrem k menšímu množství a pěstování révy v Languedoku k vyšší kvalitě.
Přesto je dodnes tento rozsáhlý kraj symbolem produkce běžných vín a i na pultech našich obchodů je "Vin de Pays d'Oc" nejhojnějším zástupcem francouzského vinařství. Languedoc či krátce jenom Oc - toto zvláštní jméno má původ ve staré francouzštině, která se kdysi rozvinula do dvou skupin dialektů.
V severní verzi se pro souhlas používal výraz oil (dnešní "oui"), v jižní verzi výraz "oc". To dalo název oběma skupinám dialektu - jazyk oil a jazyk oc neboli - Langue d'oil a Langue d'oc. Severní, pařížská verze dialektu nakonec zvítězila a stala se oficiální francouzštinou, jižní dialekt dal alespoň jméno rozsáhlé oblasti táhnoucí se podél větší části Středozemního moře a zasahující i daleko do vnitrozemí.
Přestože se plocha zdejších vinic od poloviny 20. století výrazně zmenšila, i dnes se tu pěstuje réva téměř na 350 tisících hektarech. Na takto rozsáhlém území lze samozřejmě nalézt řadu specifických přírodních podmínek znamenajících velké rozdíly v charakteru vín. Společné mají však horké klima, které automaticky znamená výraznou převahu modrých odrůd. Na bílá vína zbývá pouhých pět procent produkce a vinice pro jejich pěstování bychom mnohdy paradoxně našli na severních úbočích kopců.
Drtivá většina zdejší produkce nese značku Vin de Pays neboli "zemských" vín. Kategorii "zemských vín" zná nově i český vinařský zákon.
Označuje vína, která na rozdíl od vín stolních musí pocházet z určité vymezené oblasti a splňují řadu omezujících podmínek při pěstování révy i jejím dalším zpracování. Na druhou stranu nejsou opatření regulující jejich výrobu zase tak přísná jako u vín z nejvyšší kategorie, která nese označení "apelace" neboli AOC. I ta získala svůj nový český ekvivalent v podobě označení VOC - víno originální certifikace.
Zemská vína tak představují střední, nenáročnou kategorii vín pro běžnou spotřebu. Vin de Pays d'Oc jsou jejich typickým francouzským představitelem a Merlot či Cabernet Sauvignon s tímto označením je dnes k vidění na pultech snad všech našich supermarketů.