"Specialita bude mít růžovou barvu, protože mošt nemůže kvasit na slupkách," vysvětlil ředitel společnosti Ivan Kalaš s tím, že červené ledové víno se nepřipravuje příliš často.
Stejně jako řada konkurentů firma využila zatím jediného výrazného poklesu teplot pod bod mrazu a z vinic převezla ke zpracování téměř pět tun hroznů odrůdy Svatovavřinecké. Z přemrzlé suroviny získali vinaři přes 1500 litrů moštu s cukernatostí 32 stupňů.
Pozadu nezůstal ani Vinofrukt Dolní Dunajovice, který je kapitálově propojen s Vinnými sklepy Valtice na Břeclavsku. Z viniční trati Dunajovický kopec získal 6,5 tuny hroznů odrůdy Veltlínské zelené a moštoměry naměřily čtyřicet stupňů cukru. Podle výkonného ředitele valtické firmy Marka Šťastného bude k dispozici asi za rok zhruba 1500 litrů vinařské lahůdky.
Veltlínské zelené sbírala z více než jednoho hektaru také firma Agrodružstvo Vrbovec na Znojemsku. Ve sklepích Vinařství Waldberg se pak vylisoval z 3,5 tuny suroviny mošt s obsahem cukru 32,5 stupně. Víno bude na trhu zřejmě příští léto.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Ledová vína patří mezi jakostní s přívlastkem. Zákon uvádí, že musí být vyrobeno z hroznů, sklizených při teplotě nejméně minus sedm stupňů Celsia a nesmí rozmrznout ani při následném zpracování. Vylisovaný mošt k další výrobě musí mít cukernatost alespoň 27 stupňů. Vzniklá specialita je jednou z možností, jak se uplatnit v zahraničí, protože v jižních státech chybí právě nezbytné vysoké mrazy.