Tentokrát se inspektoři zaměřili na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin i kuchyňských a výrobních zařízení. Prověřovali, do jaké míry překračuje normy přítomnost patogenních organismů, jako jsou bakterie Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, noroviry, hepatitida A a další patogeny.
Výsledky kontroly byly značně znepokojivé. Velká část provozovatelů totiž hrubě zanedbává hygienu při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Hygienické nebo zdravotní limity nesplňovala skoro polovina restaurací. Vyšší než povolené normy dosahovaly hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22 a 36 stupních Celsia.
Inspektoři kontrolovali vzorky ledu do nápojů z restaurací, pivnic, barů, cukráren, rychlého občerstvení, heren a dalších provozoven společného stravování.
Provozovatelům, kteří nesplnili hygienické podmínky, nařídili inspektoři důkladnou dezinfekci výrobníků ledů a následně jim přikázali, aby si nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady.
V odůvodněných případech nařídili inspektoři aktualizaci Sanitačního řádu podniku, případně zapracování zásad HACCP. „S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude Potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Znečištěný led nemají v nápojích jenom Češi. V červnu minulého roku testovali zdravotní nezávadnost zmrzlé vody britští novináři. V kostkách ledu tří velkých kavárenských řetězců ve Velké Británii - Costa Coffee, Starbucks a Caffe Nero - se našly koliformní bakterie, které se vyskytují ve fekáliích. Psali jsme o tom zde.