Dnešní vyhláška definuje mražený krém (zmrzlinu) jako výrobek získaný zmrazením směsi připravené zejména z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek.
Konzistence musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin; výrobek může obsahovat viditelné částice ochucujících složek v nerozmělněné formě.
Z čeho je vyroben?
Označení na obalu se musí řídit podle toho, z jaké základní suroviny je produkt vyroben. Tento údaj je pro zákazníka velmi důležitý. Je totiž rozdíl, jestli je na obale napsáno "mražený krém smetanový", nebo "mražený krém s rostlinnými tuky".
Kolik jahod a čokolády je ve zmrzlině?
Zmrzlina musí být označena ještě podle ochucující složky. "Mražený krém s rostlinnými tuky čokoládový" znamená, že není vyroben z mléka a čokolády, ale z rostlinných tuků a kakaa.
Stačí, když jsou kakaa alespoň tři procenta, ale pokud je ho ještě méně, musí se krém nazvat "kakaový". Aby byl krém označen jako jahodový, stačí jedno procento jahod, navíc to nemusí být přímo ovoce, stačí ovocná dřeň, ovocná šťáva nebo jiný ovocný výrobek čerstvý nebo konzervovaný, třeba i ve formě pasty.
V sorbetu je víc ovoce?
Jinak je to u ovocného krému nebo sorbetu, kde je ovoce základní složkou. Ovocný krém musí mít 10 a sorbet 15 procent ovocného podílu.
Skutečné, nebo umělé jahody?
Výrobce nemusí použít ani ovoce, ani ovocnou šťávu, ale zmrzlinu ochutit jen aromatizující látkou. Svůj výrobek pak musí označit "s příchutí". Jahodová zmrzlina získala tedy svou chuť někde na počátku výroby ze skutečných jahod, zmrzlina s jahodovou příchutí z jahodového aroma.
Výjimka z tohoto pravidla je u vanilkové zmrzliny. I když obsahuje jen aroma, může se nazývat "vanilková".
Leží pořád v mrazu?
Mražené krémy musí být v prodejně uloženy při teplotě minus 18 °C a nižší v mrazicích boxech nebo skříních s viditelně umístěným teploměrem. Přepravovat se musí dopravními prostředky s mrazicím zařízením, které umožňuje zachování teploty pod minus 18 °C a je vybaveno přístrojem pro záznam teploty (nemusí ho mít, pokud rozváží jen do vzdálenosti 200 kilometrů).
MRAŽENÝ KRÉM MŮŽE BÝT: |
* smetanový - pouze z mléčného tuku, musí ho být nejméně 8 procent; rostlinný tuk a rostlinné bílkoviny jsou tabu |
* mléčný - může být i jogurtový nebo tvarohový; ani sem nepatří jiné než mléčné tuky a bílkoviny; mléčného tuku musí být nejméně 2,5 procenta |
* s rostlinným tukem - místo mléčného tuku se používá tuk rostlinný (5 %) |
* vodový - neobsahuje vůbec žádný tuk |
* ovocný - vyrábí se z vody a ovocné pasty, ovocné složky musí být nejméně 15 procent (u citrusů a exotického ovoce stačí 10); nesmí obsahovat žádný záměrně přidaný tuk |
* sorbet - ovocné složky musí být nejméně 25 procent (u citrusů a exotického ovoce stačí 15); nesmí obsahovat žádný záměrně přidaný tuk. |