Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lepší než vlastní pověst

  9:34aktualizováno  9:34
ZNÁMKOVÁ VÍNA, tedy směsi odrůdových vín, nemají v tuzemsku tak dobrý zvuk jako vína odrůdová. Ve vinařských zemích jsou známková vína míchaná z několika odrůd mnohdy populárnější než čistě odrůdová. Proč?

Například na francouzských bordeaux nenajdete název odrůdy, ale název známky. Ta je pro zákazníky zárukou, že víno přinese pokaždé stejný chuťový zážitek bez ohledu na to, jaká ten rok byla sklizeň. Vinař nemíchá vína proto, aby zamaskoval vady, ale aby naopak znásobil dobré vlastnosti odrůd. Proslulé Chateauneuf du Pape je smícháno ze 13 různých odrůd! Ve zdejších krajích však nemají známková vína příliš dobrý zvuk. Zřejmě je to pozůstatek doby nedávno minulé, kdy se "známky" vyráběly z nezralých hroznů a doslazovaly velkým množstvím cukru. Výsledek neměl valnou chuť.

Výsledky příjemně překvapily

Poslední kolo testu MF DNES, který posuzoval dvacet známkových vín, ukázalo, že si zas tak špatnou pověst nezaslouží. Výsledky byly docela příjemným překvapením. Ani jedno víno nepropadlo, ani jedno nemuselo být diskvalifikováno. Na druhou stranu žádné také nezazářilo. "Čekali jsme, že to bude horší," shodli se degustátoři, kteří vína v Národním salonu vín ve Valticích posuzovali. Projevilo se to i na známkách, které vzorkům přidělili - víc než polovina získala bronzovou medaili. ú

Vítěz testu

Velmi těsnými vítězi testu se staly mezi bílými Dan Ermite, směs veltlínů ze znojemského Znovínu, a mezi červenými směs cabernetu a merlotu s názvem Santé Collection z Bulharska.

"Podstatné je, že ani jedno víno nebylo nemocné, ale zase bych jejich kvalitu nepřeceňoval," řekl po degustaci předseda komise Fedor Malík, známý slovenský vinařský odborník, který o víně učí na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě. Úplně bez vad totiž vína nebyla. Bílá byla vesměs ošetřena větším množstvím oxidu siřičitého, po kterém může nastat známý bolehlav. A červená? Žádné neoslovilo, žádné nevzrušilo, dalo by se říct, že jsou uniformní. Degustátoři bezpečně rozlišili, která vína se urodila na moravských vinících a která pocházela ze zahraničí. První nazvali "moravským standardem" s vyššími kyselinami a hubeným tělem, kterému prostě chybí slunce. Zahraniční dopadla o malinko lépe, většinou s charakteristikou "harmonické" nebo "dobře se pije". Slušný průměr - tak by vypadala známka za celkový dojem ze známkových vín. "Jsou to vína bez charakteru a osobitosti. Ale tu jsme v této kategorii ani neočekávali," shrnul dojem z testovaných vín Fedor Malík.

Co prozradily zátky

Chcete vědět, jak v testu dopadla jednotlivá vína? Klikněte ZDE.

Není bez zajímavosti, že vína, která skončila na hodnotícím žebříčku výše, měla kvalitnější zátky než ostatní. Zatímco většina výrobců používá - alespoň pro tuto kategorii vín - zátky z korkové drti, někteří už přesedlali na kvalitnější zátky, takzvané twintopy, vyrobené sice také z drceného korku, ale na obou koncích opatřené ploškou z korkového masivu. "Lépe chrání víno před oxidací, protože lépe těsní," říká Fedor Malík. "Zátky vypovídají hodně o serióznosti výrobku a výrobce." Na zátky nového typu vsadil znojemský Znovín, Vinium Velké Pavlovice a Bohemia Vinium Starý Plzenec. Méně kvalitní používá Diana Hrušovany nad Jevišovkou a České vinařské závody v Žamberku.


Co je známkové víno

Vzniká smícháním dvou nebo více jakostních odrůdových vín. Jakostní víno se vyrábí z hroznů o cukernatosti nejméně 15 stupňů buď jako odrůdové (nejméně 85 procent z odrůdy uvedené na obalu), nebo jako známkové.

Známkové víno:

* musí být označeno názvem známky, pod kterou je stále uváděno na trh; odrůdy mohou, ale nemusí být uvedeny
* pokud se označuje geografickým údajem (např. Velkopavlovický Veltlín), musí skutečně pocházet jen z hroznů vypěstovaných v této oblasti
* může být smícháno z vín několika ročníků, ale pouze z odrůdových jakostních vín, která byla předložena ke schválení komisi hodnotitelů a zatříděna
* míchá se několik odrůd (například Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené), nebo jen jedna odrůda z několika zdrojů nebo ročníků
* mělo by mít stálé vlastnosti bez závislosti na ročníku
* někdy se také nazývá cuvée

Co dělat, pokud je víno cítit po korku? Jak poznáte vadné či nemocné víno? Čtěte ZDE




Autor:


Témata: Test iDNES.cz, Cukr


Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Za cheeseburger u McDonald’s si připlatíte, zdražil poprvé od roku 2013

Americká síť s rychlým občerstvením McDonald’s zdražila jeden ze svých nejoblíbenějších produktů - cheeseburger. Zákazníci za něj nově zaplatí 29 korun, tedy o...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

Test dvojí kvality potravin, které provedlo slovenské ministerstvo zemědělství.
PŘEHLEDNĚ: Slováci zjistili u poloviny potravin výrazné rozdíly v kvalitě

Slovenské ministerstvo zemědělství už podruhé otestovalo rozdíly v kvalitě potravin. Druhý test prokázal u téměř poloviny zkoumaných potravinářských výrobků...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.