"Mladé víno se jeví pěkně. Hrozny dozrály do nevídaných cukernatostí. I co se týče kyselin, je jejich obsah optimální," myslí si Petr Ilgner z Vinařství rodiny Špalkovy. Vylisovaný mošt nebylo třeba doslazovat, kromě ranných odrůd, jako je Müller Thurgau či Mopr.
Úspěch zažijí zejména vína, jejichž hrozny přečkaly vlhkou periodu na konci srpna a dočkaly se teplého podzimu. "I když byly některé hrozny nahnilé, tak je teplý podzim vysušil, prohnilé se scvrkly a zůstaly jenom zdravé bobule," přiblížil vinař Ilgner.
Letošní víno bude podle něho výtečné. "Máme velice pěkný Ryzlink rýnský i Rulandské šedé. I odrůda, jako je Sauvignon, se letos jeví pěkně," dodal.
Úroda však byla letos menší než loni. „Letos jsou o 30 až 40 procent nižší výnosy. Na Znojemsku činí asi 4,5 tuny hroznů na hektar. Loni to bylo přes šest,“ uvedl předseda Sdružení znojemských vinařů Jaromír Čepička. Úrodu hroznů podle něho ovlivňovalo nestálé počasí. V době těsně po odkvetení révy přišly deště. Tehdy napadala vinice plíseň peronospora.
"Ke konci června bylo velmi teplo. A začala infekce padlí, která hrozila šest týdnů," vzpomněl předseda sdružení. Vínu však letošní počasí nadělilo optimální obsah kyselin. Ve druhé části podzimu díky teplu a častému slunci začalo nabírat i na cukernatosti. Stejné zkušenosti mají i vinohradníci z české oblasti. Více ZDE
Vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku je s vysokým obsahem přírodního cukru v letošním víně velmi spokojen. "Přirovnal bych jej k ročníku 2003," řekl. "Určitě to bude dobrý rok," souhlasí i vinař ze Šardic na Hodonínsku Marek Nešpor. "Vína jsou sladká, nebudou kyselá. Oproti minulým rokům je kvalita i v horších odrůdách. Uněkterých dokonce až nadprůměrná," podotkl.