Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Letošní vína stojí za to, slibují vinaři

  9:50aktualizováno  9:50
I když počasí nebylo stálé a hrozny často ohrožovaly plísně, výsledek stojí za to. Moravské víno má hodně přírodního cukru a optimální obsah kyselin. K degustaci se včera sjeli vinaři ze Znojemska. V Modrém sklepě ochutnali první vzorky úrody a byli většinou spokojeni.
Víno

Víno - Víno - ilustrační foto | foto: MF DNES

"Mladé víno se jeví pěkně. Hrozny dozrály do nevídaných cukernatostí. I co se týče kyselin, je jejich obsah optimální," myslí si Petr Ilgner z Vinařství rodiny Špalkovy. Vylisovaný mošt nebylo třeba doslazovat, kromě ranných odrůd, jako je Müller Thurgau či Mopr.

Úspěch zažijí zejména vína, jejichž hrozny přečkaly vlhkou periodu na konci srpna a dočkaly se teplého podzimu. "I když byly některé hrozny nahnilé, tak je teplý podzim vysušil, prohnilé se scvrkly a zůstaly jenom zdravé bobule," přiblížil vinař Ilgner.

Letošní víno bude podle něho výtečné. "Máme velice pěkný Ryzlink rýnský i Rulandské šedé. I odrůda, jako je Sauvignon, se letos jeví pěkně," dodal.

Úroda však byla letos menší než loni. „Letos jsou o 30 až 40 procent nižší výnosy. Na Znojemsku činí asi 4,5 tuny hroznů na hektar. Loni to bylo přes šest,“ uvedl předseda Sdružení znojemských vinařů Jaromír Čepička. Úrodu hroznů podle něho ovlivňovalo nestálé počasí. V době těsně po odkvetení révy přišly deště. Tehdy napadala vinice plíseň peronospora.

"Ke konci června bylo velmi teplo. A začala infekce padlí, která hrozila šest týdnů," vzpomněl předseda sdružení. Vínu však letošní počasí nadělilo optimální obsah kyselin. Ve druhé části podzimu díky teplu a častému slunci začalo nabírat i na cukernatosti. Stejné zkušenosti mají i vinohradníci z české oblasti. Více ZDE

Vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku je s vysokým obsahem přírodního cukru v letošním víně velmi spokojen. "Přirovnal bych jej k ročníku 2003," řekl. "Určitě to bude dobrý rok," souhlasí i vinař ze Šardic na Hodonínsku Marek Nešpor. "Vína jsou sladká, nebudou kyselá. Oproti minulým rokům je kvalita i v horších odrůdách. Uněkterých dokonce až nadprůměrná," podotkl.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Obce dostanou třikrát víc peněz. Na hřiště či silnici se přidá i těm malým

Na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově řádí krtci. Travnatou plochu rozryli...

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí příští rok výrazně víc peněz na národních dotacích než letos. Především do...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Najdete na iDNES.cz