Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Letošní víno bude skvělé, míní čeští vinaři

  11:37aktualizováno  11:37
Na severu Čech začínají slavnosti vinobraní. Místní pěstitelé míní, že letošní ročník bude výjimečný. "Na podzim má být veselo a náš burčák veselý rozhodně je," láká nejen na mostecké vinobraní hlavní vinař Českého vinařství Chrámce Ivan Váňa.
Čeští vinaři míní, že jejich vinice letos vydají výjimečná vína

Čeští vinaři míní, že jejich vinice letos vydají výjimečná vína | foto: Iveta LhotskáMF DNES

"Burčák máme už čtrnáct dní, co jsme sklidili první ranou odrůdu. Vybíráme do něj jen ty nejlepší hrozny. Jedná se sice o nákladnou a zdlouhavou ruční práci, ale o to je pak lepší výsledek," dodává.

Nekvalitní burčák je podle něj naprostou výjimkou. "Rozhodně v případě, že jej nakupujete přímo u pěstitelů a nikoli u pouhých překupníků," obhajuje Váňa všechny severočeské vinaře.

Vinaři: Ročník 2005 bude výjimečný

Nejen kvasící mošt z čerstvě vylisovaných hroznů potěší tento rok milovníky vína. Pokud vydrží slunečné počasí, mohou se těšit na skvělé víno srovnatelné s těmi v letech 1998 a 2002. "Bude rozhodně lepší než loňské, a bude-li se teplota i nadále pohybovat kolem dvaceti stupňů, můžeme očekávat mírně nadprůměrný ročník. Jen aby rtuť neklesla k deseti stupňům," obává se Váňa.

Letošní rok si zatím vinaři pochvalují. Révu nepoškodily zimní mrazy, dobře odkvetla a pěkné počasí na přelomu června a července uspíšilo její růst.

"Nadějný vývoj nám trochu zkazil vlhký a chladný srpen," stýská si Váňa. Nyní si ale majitelé vinic díky teplému, ale i srážkově vydatnému září opět mnou ruce. "Bobule jsou krásně nalité a plné, protože měly dostatek vody. Rozhodující budou pro kvalitu vína následující dva měsíce a příchod prvních mrazů," míní Váňa.

Ani hladoví špačci, okřídlený trn v oku všech vinařů, nenapáchali na severočeských vinicích tolik škod jako na Moravě.

"Naše vinice jsou izolovanější a méně rozlehlé než moravské. Mnoho špačků dá přednost bezinkám, kterých bylo a je v tomto období dostatek. Se zbylými špačky si však také musíme umět poradit. Naši hlídači mají k dispozici startovací pistole, zábavnou pyrotechniku a dělo na propan-butan. To je však tak drahé, že hlídači pak musejí před gaunery hlídat i samotné dělo," vysvětluje Váňa.

Letos se daří všem odrůdám

"Tento rok je naprosto ojedinělý. Každý rok je rokem jedné odrůdy, což letos neplatí. Nazval bych jej rokem všech odrůd, protože se daří opravdu všem a nedá se určit, které nejvíc. Díky vysoké cukernatosti očekáváme opět vína s přívlastkem kabinet (pozn. redakce -hrozny dosáhly alespoň 19 stupňů cukernatosti) a pozdní sběr (nejméně 21 stupňů). Ani nebudeme muset doslaďovat, což je velmi nákladné a ročně stojí až 200 tisíc korun. Přislazovat budeme snad jen rané odrůdy, například Müller Thurgau. Ostatní bude už dost cukernatý kabinet," pochvaluje si Váňa.

"Vína s přívlastkem, tedy i kabinet, jsou sklízena v pozdním podzimu, kdy je dosažena maximální vyzrálost hroznů. Dlouhodobě zrají v sudech a jsou vhodná i pro archivaci, při níž se kvalita vín s přívlastkem dále zvyšuje," objasňuje klasifikaci vín Váňa.

Povede se ledové víno?

Mnoho nadějí vkládá i do ledového vína, kterému v minulém roce počasí nepřálo. "V Mostě loni mráz zkrátka nepřišel, tak jsme hrozny namočili do kabinetu, a vytvořili u nás první víno typu tokajské červené. Tento podzim to snad vyjde, ledové víno je opravdovou raritou a velmi se na něj těšíme," říká Váňa a doufá, že v tomto roce přijde listopadový mráz tak, jak má.

"Prvním ledovým vínem u nás vyrobeným bylo Rulandské modré košer z roku 2002," připomíná vinař tříletou historii ledového vína.

Jaký bude ročník 2005, však nechce odhadovat vedoucí Žernoseckého vinařství František Kupsa. „Neřeknu vám, jaké bude víno, protože to nevím. Na to se ptejte až po sklizni,“ uvedl stroze Kupsa. Lobkowiczké zámecké vinařství, které produkuje převážně odrůdová vína z vyhlášených odrůd - sylvánského zeleného a svatovavřineckého, se také raduje z teplého babího léta.

Hodnotit kvalitu letošní úrody je podle roudnických vinařů předčasné. "Předpoklad zahájení sklizně u nás je 3. října. Zatím to vypadá na ročník kvalitní. Důležitý bude průběh počasí ve zbytku září a v říjnu," říká Jan Podrábský z Lobkowiczkého zámeckého vinařství. "Zdravotní stav vinice je ale dobrý, plísním jsme se naštěstí ubránili," raduje se Podrábský.

A kam je možné se vydat na vinobraní?

* Roudnice nad Labem, 17. září program: na Husově náměstí, u kulturního domu a před Lobkowiczkým vinařstvím - jarmark řemesel, šermířské vystoupení, country, bluegrassové a swingové kapely, cimbálovka, ve 21 hodin zahraje na hlavním pódiu u kulturního střediska Fleret s Jarmilou Šulákovou. Vstup zdarma

* Most, 17. září program: mostecké slavnosti vína budou v areálu přesunutého děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie, ochutnávka burčáku, chrámeckých i ostatních českých vín, vinobraní je součástí Mosteckých oslav, na nich účinkují: moderátor Jiří Kraus, Maxim Turbulenc, Šárka Vaňková, Ondřej Hejma a Žlutý pes. Vstup zdarma

* Velké Žernoseky, 16. a 17. září program 16. září: od 20 hodin Vinařská taneční zábava v kulturním domě, hraje skupina Paradox, ve 21 hodin noční průvod obcí s loučemi a bubnováním, historický šerm, zasazení vinné révy program 17. září: 10 hodin, vystoupí dechovka, mažoretky, kapela Jakuba Smolíka, dražba obřích hroznů, v 15 hodin vychází průvod historických postav, ve 22 hodin ohnivé vystoupení historického šermu, ohňostroj. Vstup: 30 korun

* Litoměřice, 24. září program: od 13 hodin na Mírovém náměstí, Máchových schodech a Dominikánském náměstí, hrají Kryštof, B. S. P., Support Lesbiens, Děda Mládek Illegal Band, připraven průvod Karla IV. a ohňostroj. Vstup: 100 korun

* Ústí nad Labem, 7. října program: od 10 hodin na Lidickém náměstí začnou Dny vína a burčáku, vinařské stánky, hudba a komické převleky. Vstup zdarma

Vínem budou žít také moravská města. více ZDE

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Mobilní telefony se zakusují do online nakupování. Oblíbili si je mladí

Ze 129 největších maloobchodních prodejců jich má web přizpůsobený pro mobil 81...

Prostřednictvím mobilního telefonu nakupuje online 21 procent Čechů, o deset procentních bodů více než před dvěma lety....

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Podvodné stránky úřadu práce klamou nezaměstnané, varuje ten skutečný

Desítky nových pracovních míst přibude na Ostravsku a Karvinsku pro úředníky....

Klamavé weby nabízejí rekvalifikaci zdarma pro každého a volná pracovní místa, zdánlivě garantovaná úřadem práce....

Najdete na iDNES.cz