Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Líc a rub Medvídků

aktualizováno 
"Zde slowe od starodawna u medwidku.
"Zde slowe od starodawna u medwidku." Kdo by neznal tento nápis provázený starobylým dřevorytem, na němž se kaboní dva k jakémusi kořenáči uvázaní brtníci, připomínající spíš dvě otylé kočky. Milý to výjev a zároveň logo proslulé pivnice U medvídků, jednoho z nejstarších hostinců v celé Praze. Právě zde se v sedmdesátých letech minulého století zrodilo kulturní zařízení, jež se později stalo pro českou metropoli typickým: šantán. Šlo vlastně o import z Vídně. "První český tingl-tangl, který řídí Bachmann a Frankl!" hlásala cedule na futru. Za komunistů byli Medvídci tak trochu zvláštní podnik. Skoro každý tu někdy byl, ale jen málokdo tu byl stálým hostem. Pivnice o mnoha sálech působila tak trochu neosobním dojmem - nejen pro svoji rozlohu. Velkým zdejším lákadlem byl Budvar, tehdy jen málokde k dostání. A chodila sem spousta estébáků ze sousední Bartolomějské ulice. Českobudějovický světlý ležák pozoruhodné láce je dnes také u Medvídků jedním z mála pojítek s minulostí. Dům sice vypadá tak, jako vypadal, a je pěkně opravený, ale uvnitř je skoro všechno jinak. Původním vchodem do pivnice vchází se dnes do recepce penzionu, jehož pokoje jsou situovány v gotickém podkroví. Ze dvou vedlejších lokálů je noční pivní bar, pozoruhodný velkým výběrem piv. Navíc zde lze i pozdě k ránu dostat posilující dršťkovou polévku. Kdo se chce dostat do pivnice a restaurace, musí nejprve projít tunýlkem plným suvenýrů. Půllitry a trička ve vitrínách naznačují, že podstatná část příjmů podniku plyne z cizineckého ruchu. Na konci tunýlku sedává jakási recepční. Prodává upomínkové zboží a dohlíží na to, aby se dovnitř nedostal někdo, kdo tam tak úplně nepatří. A vskutku - prostitutky, které sem měly ve zvyku zaskočit v zimě ze Skořepky na stopku vodky pro zahřátí, tu dnes člověk skoro nepotká. V době oběda tu bývá dost plno a cizinci se na lavicích mísí s našinci v pracovních úborech. Příčinou je denní jídelní lístek s překvapivě lidovými cenami. Polévka za dvanáct až patnáct Kč, výběr z pěti hotových jídel za 45-60 Kč, z nichž až dvě bývají bezmasá. Hosty z Němec určitě udivuje, že tu do kyselého zelí nesypou kvanta cukru. Příjemně překvapí pražená cibulka na bramborovém knedlíku. Ceny na stálém jídelním lístku jsou už nasazeny podstatně výš. Nejbanálnější vepřo knedlo zelo začíná na devětaosmdesáti korunách. Nutno uznat, že se tu nevaří zle. Kuchyni navíc slouží ke cti, že oprášila několik málem zapomenutých národních receptur: k mání je například staročeský kuba (89 Kč), jelení plec se šípkovou omáčkou (165 Kč), kapr na černo (149 Kč) nebo králík na černo (170 Kč). Čtyřčlenná společnost si tu může objednat celou pečenou husu či živáňskou pečeni: obojí za 999 Kč. Na rozdíl od minulosti není personál u Medvídků ani trochu protivný. Naopak: projeví-li například host z ciziny zájem o některou stránku jídelníčku a rád by si ji odvezl domů jako suvenýr, číšník mu za chvíli s úsměvem přinese volnou kopii. Přísun piva ani jídla nevázne. Přesto má pivnice a restaurace U Medvídků jednu velmi stinnou stránku. Pokud jde o večery, činí z tohoto podniku současná praxe krajně nespolehlivé zařízení. Přijdete v pátek - zadáno. Zkusíte to v sobotu - zase zadáno. Oknem sice vidíte, že je lokál poloprázdný, ale recepční je nekompromisní. To si pak jeden příště rozmyslí vážit sem nazdařbůh cestu.

Pivnice a restaurace U medvídků, Na Perštýně 7, Praha 1 Otevřeno po-ne 11-23 hodin. Až 180 míst u stolu.

Budvar 12 **** 0,5l 20 Kč
kvalita obsluhy ****
celkový dojem ***

Pět hvězdiček je nejvíc, žádná nejméně. Útratu v bodovaných podnicích si platí autoři sami, personál ani majitelé o hodnocení nevědí.


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Všemi smysly. Nové kino 4DX v obchodním centru Chodov přináší do kinosálu déšť,...
Nový král mezi chrámy konzumu. Centrum Chodov láká na kino, kde sněží

V Praze se ve středu otevírá „nové“ - a do počtu prodejen největší - obchodní centrum v Česku. Zmodernizované Centrum Chodov se rozrostlo o třetinu na 300...  celý článek

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.