Ze sýrů jsou rizikové měkké sýry.

Ze sýrů jsou rizikové měkké sýry. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Listerióza ohrožuje především těhotné ženy

Listerióza je vzácná, ale nebezpečná. I bez příznaků může být smrtelná. Alespoň pro některé lidi. Lépe je tedy o jejích rizicích vědět. MF Dnes přináší odpovědi na nejčastější otázky týkající se této nemoci.
Reklama

Co způsobuje listeriózu?
Na svědomí ji má bakterie Listeria monocytogenes, která se nachází v půdě a ve vodě a vyskytuje se také ve výkalech zvířat.

Nositeli bakterie mohou být i zvířata, aniž by jevila známky nemoci, a mohou je přenést na potraviny živočišného původu, jako je maso a mléčné výrobky. Zelenina se může kontaminovat z půdy, obzvláště pokud se výkaly zvířat používají ke hnojení. Zdrojem nákazy může být také nemocný člověk, ale i zdravý bacilonosič.

Jak se mohu nakazit listeriózou?
Dospělí lidé se nejčastěji nakazí požitím potravy obsahující listerie. Novorozenci se mohou nakazit již v průběhu těhotenství, pokud matka v té době pojídala potraviny napadené listeriemi.

Ačkoliv většina zdravých dospělých může jíst kontaminované potraviny, aniž by onemocněli, tak lidé se zvýšeným rizikem mají při pojídání takových potravin velkou pravděpodobnost nákazy.

Koho ohrožuje nejvíc?
Listerióza ohrožuje nejvíc těhotné ženy a jejich plod. Rizikem je i pro lidi s oslabenou imunitou, s onkologickým onemocněním, diabetem či chronickým onemocněním jater a ledvin nebo HIV pozitivní.

Do rizikové skupiny patří i osoby podstupující léčbu kortikoidy a staří lidé. Naopak větší riziko než běžná populace nenesou starší zdraví lidé, ani malé děti.

Jak se nemoc projevuje a jak se léčí?
Průběh kolísá od lehkých, někdy bezpříznakových nákaz až po smrtelná onemocnění. Většinou se objeví horečka, bolesti svalů a občas i střevní a žaludeční potíže (nechutenství a průjem). Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, objeví se silné bolesti hlavy, zmatenost, křeče...

Bohužel se také nemusí projevit vůbec. Těhotné ženy infikované v průběhu těhotenství mohou mít jen mírné příznaky, ale může se nakazit jejich plod. Žena může potratit nebo porodit mrtvé dítě či dítě s vážným postižením nervového systému.

Léčí se antibiotiky. Když se listerióza objeví u těhotné ženy, lze většinou ihned antibiotiky zabránit nákaze plodu. Ale někdy ani antibiotika nezabrání úmrtí plodu či osob s oslabenou imunitou.

Které potraviny jsou nejrizikovější?
K nejčastěji kontaminovaným potravinám patří zejména syrové maso a syrová i mrazená zelenina. Bývají to i některé druhy sýrů, tepelně neopracované masné výrobky, paštiky, jelita, výrobky z ryb, ale i zelenina. Vesměs jsou to potraviny, které se konzumují bez ohřívání, pokrmy ze syrového masa nebo ryb.

Ke kontaminaci může také dojít až po její výrobě, například u pultu s lahůdkami. Listerie totiž odolávají chladírenským teplotám. Rozmnožují se při teplotě mezi -2 °C a 45 °C. Bezpečně je likviduje teplota 72 °C po dobu 10 minut.

Jak se lze vyhnout listerióze?
Nejlepší prevencí pro rizikové osoby, především těhotné ženy a lidi s oslabenou imunitou, je vyhnout se konzumaci potravin, které jsou nejčastěji kontaminované. Pro ostatní pak respektování pravidel při manipulaci s potravinami a přípravě jídla.

 Kde se objevují listérie
měkké sýry (s plísní na povrchu i uvnitř, sýry zrající pod mazem, sýry z nepasterovaného mléka...); naopak tvrdé sýry, tavené a krémové nepředstavují riziko
uzené a syrové ryby (suši), mušle, ústřice, tatarský biftek (i když tam je spíš riziko salmonelózy)
syrová naklíčená zrna, třeba sojová
lahůdkové saláty (hermelínový, pochoutkový...), třebaže riziko nákazy z potravin prodávaných v lahůdkářství je obecně nízké
tepelně neopracované masné výrobky (métský salám, čajovka), ale i vařené masné výrobky (jitrnice, jelita, tlačenka, paštiky) konzumované za studena
cukrářské výrobky se žloutkovou náplní

Reklama
Reklama
Reklama