V klasické soutěži se hodnotí profesionální čistota práce i výsledná kvalita drinku. „Z 35 procent má váhu vůně, vzhled i chuť koktejlu,“ říká barman a předseda poroty Václav Vojíř.
Při freestylu budou naopak hrát roli efekty s lahvemi, šejkry, ledem i brčky. „Hodnotí se originalita triků i sestav nebo interakce s publikem, šoumenství,“ dodává člen poroty Martin Baťha.
Trestné body budou barmani v této disciplíně inkasovat za upadnutí nebo rozbití lahve, stříkání nápojem nebo rozlití.
Základem koktejlů pražského Havana Club Grand Prix, odkud vítězové postoupí do větového finále na Kubě, bude samozřejmě rum. „Je velmi univerzální, pojí se se šťávami či ovocem, umožňuje kyselé, sladké i hořké kombinace,“ říká Václav Vojíř.
Podle něj je rum velmi oblíbeným základem koktejlů. Tvoří přes padesát procent prodaných surovin na baru. „Je to dáno i atmosférou, kterou Kuba či Karibik vyvolávají - teplo, pláže, hezké dívky,“ dodává Vojíř.