Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Madeta vyrábí sýry už přes sto let

  11:40aktualizováno  11:40
Přestože se sýry objevují na jídelníčku Evropanů už od 14. století, historie prvních skutečných mlékárenských podniků je mnohem kratší. V roce 1838 vznikla v Pitkovicích u Říčan první skutečná sýrárna. Sýrárnu tehdy založili Schwarzenberkové na svém dvoře Koroseky.

Tím dostartovali historii jihočeského mlékařství.

Dnešní sýry se od těch prapůvodních v lecčems liší. Nejstarší známé sýry v podstatě nebyly ničím jiným než vylisovaným tvarohem smíchaným se solí a kmínem. Ten se pak sušil ve formách a tmavých místnostech déle než rok. Takovou výrobu praktikovali naši předkové ještě zhruba před sto lety.

Sýr? Hlavně pro chudinu
Ve středověku sýry jedla zejména chudina. Existovaly ale i "luxusní" sýry. Velkým českým obchodním hitem byl pražský bochníkový sýr,  na kterém si panstvo pochutnávalo už kolem roku 1584. V archivech rožmberských účtů stojí doporučení, že tento druh se hodí pouze do zámecké kuchyně nebo k prodeji.

Korosecká mlékárna nedaleko Kamenného Újezdu  v jižních Čechách začínala s limburským a švýcarským sýrem, které si našly odbyt v Praze, ale i za hranicemi - ve Vídni a Linci.

Odstředivky dodávala plzeňská Škoda
Díky průmyslové revoluci a silné poptávce se provozy dál rozšiřovaly. Opravdu velký rozvoj přinesl konec století. Do té doby ručně poháněné odstředivky nahrazovaly stroje. Odstředivky vyvíjely od roku 1920 například i Škodovy závody v Plzni.

V kraji se začaly objevovat i další menší závody, které měly zásobovat okolí. Na přelomu století existovala tři hlavní centra - České Budějovice, Tábor a Protivín. Věhlas jihočeských sýrů pronikl až do Štýrska, Pešti a italské Verony.

V té době také vzniká název Madeta. Vycházel ze začátečních písmen Mlékařského družstva  Táborského, které vzniklo v roce 1902.

Rozvoj přerušila válka
Rychlý rozvoj zastavila až 1. světová válka. Jen táborská mlékárna, která do té doby zpracovávala dva miliony litrů mléka ročně, se propadla na pouhých 44 tisíc v roce 1919. V meziválečném období se sice výroba mléka vzpamatovala - pomohl ji především objev pasterizace - ale přišla nová rána v podobě 2. světové války.

Z Madety se stala družstevní mlékárna. Po únoru 1948 se družstva jako první ocitla v národní správě. Vznikly nové mlékárny v Českých Budějovicích, Nových Hradech, Prachaticích, Kaplici a sýrárna v Řípci.

V padesátých létech vznikl Jihočeský mlékárenský trust se šesti národními podniky, které se později sloučily ve dvě obří společnosti - českobudějovickou a táborskou.

Sušené mléko: africký hit
V roce 1960 vznikl jediný národní podnik Jihočeské mlékárny, kam spadala i Madeta. Hlavním programem byly máslo a sýry. Denně se v té době zpracovávalo půl milionu litrů mléka, rozpínal se i export. Na českých sýrech si pochutnávali i v arabských zemích Středního východu.Do severní Afriky a Libanonu se začalo vyvážet sušené mléko v plechovkách.

Mléko v pytlících se objevilo v roce 1969
Rok 1969 dal sbohem skleněným lahvím a mléko se začalo balit do známých plastikových sáčků, které z trhu zmizely až po sametové revoluci. Specialistou jižních Čech se stal ementál. Světlo světa spatřil sýr Lipno.

Na konci osmdesátých let vzniká státní podnik Mlékárenský průmysl. Po třech letech se v roce 1992 firma privatizovala a vznikla akciová společnost Jihočeské mlékárny. V roce 2002 se firma vrátila k názvu Madeta.

Ta nyní zpracuje nejvíce mléka v zemi, ročně závratných půl miliardy litrů - pětinu z celkového objemu České republiky. V osmi závodech (Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Pelhřimově, Plané nad Lužnicí, Prachaticích, Řípci a Strakonicích) zaměstnává přes 1700 lidí.

Asi čtvrtinu produkce exportuje, a to především do Libanonu, evropských zemí, ale i Spojených států, jižní Afriky a Jižní Ameriky.  Na zahraničních trzích je největší zájem o máslo, sušené mléko a bílé sýry.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Konec čerstvého jídla na černém tácku. Lidl končí se škodlivým plastem

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Maloobchodní řetězec Lidl se ve Velké Británii zavázal, že přestane používat černý plast, do kterého balí ovoce a...

Další z rubriky

Kampaň MeToo se přesunula do McDonald‘s. Firma neřeší sexuální obtěžování

Restaurace McDonald’s v čínském Pekingu

V úterý budou stávkovat v deseti amerických městech zaměstnankyně McDonald‘s. Podle nich společnost neřeší sexuální...

Čínská „aplikace pro všechno“ si na burze došla pro miliardy

Společnost Meituan Dianping mimo jiné podniká i se zavážkou jídla až ke dveřím.

Čínská internetová společnost Meituan Dianping získala při svém čtvrtečním debutu na akciové burze od investorů...

Presumpce viny v Dánsku: bankéř rezignoval, i když důkazy proti němu nejsou

Bývalý šéf Danske Bank, Thomas Borgen, na fotografii z 16. listopadu 2017.

Šéf největší dánské bankovní společnosti Danske Bank rezignoval. Banka čelí obvinění, že přes svou estonskou pobočku...



Najdete na iDNES.cz