Kromě nepříznivých přírodních podmínek připravila maltským vinařům další těžkosti Evropská unie. Když se jim díky vládnímu programu "Réva pro víno" začalo před několika lety skutečně dařit a maltská vína se pomalu zabydlovala i na exportních trzích (zejména v Británii a Skandinávii), přišel vstup do Unie a s ním i odbourání vysokých cel na dovoz hotových vín z ciziny.
Charakteristickým znakem středomořského ostrova jsou malá políčka oddělená zdmi, terasovitě rozesetá na svazích. Révu na ostrovech Malta a Gozo pěstuje dohromady asi sedmdesát vinařů, řada dalších malopěstitelů vyrábí domácí, stolní vína.
SERIÁL: Méně známé vinařské země
Vína z Francie, Itálie, či Španělska ochutnal už snad každý. Jaká vína ale vznikají v Jižní Americe či ve Středomoří? To se dovíte v novém seriálu. Všechny díly najdete zde.Kromě řady mezinárodních odrůd sem patří místní odrůdy Gellewza a Ghirghentina, která často dávají překvapivě dobrá vína. Červená maltská vínka jsou ideálním doprovodem k tradičním ostrovním pokrmům: pepřenému kozímu sýru, toastu se sušenými rajčaty a s olivami nebo dušenému králíku.
Většina maltských vín je z italských hroznů
Jakýmsi "nešvarem z nutnosti" je dovoz hroznů ze zahraničí. Hrozny sklizené z místních vinic rozhodně nestačí uspokojit poptávku po maltských vínech, a proto se většina na Maltě vyrobeného vína pěstuje v jižní Itálii. Při nákupu maltských vín je proto třeba dobře číst etiketu. Pravdou nicméně je, že právě "dovozová maltská vína" už několikrát zvítězila v mezinárodních soutěžích.
Článek vznikl ve spolupráci s časopisem BarLife |
Místnímu trhu dominují dva producenti: Marsovin a Delicata. Obě vinařství dělají poctivá, moderní a atraktivní vína za použití moderních technologií. V poslední době jim zdatně konkuruje i "třetí vzadu" – Meridiana s vinohrady "hluboko" v maltském vnitrozemí, poblíž někdejší metropole ostrova Mdiny.
Úspěch Marsovinu už od roku 1974
Rodina Cassarů vyrábí pod značkou Marsovin víno, které v posledních letech slaví nečekané úspěchy i v zahraničí. Nestor rodu Anthony Cassar začal s pěstěním révy na konci první světové války. Původně malá firma, zpracovávající hrozny od farmářů z okolí, si zajistila proslulost v roce 1974, kdy (už na vlastních vinohradech Wardija) přivedla na svět "svoji variantu" odrůdy Cabernet Sauvignon.
Vznešené víno výtečné specifické chuti, kterou mu dodalo vápencové podloží, mělo na trhu okamžitý úspěch. Mezi pozoruhodná vína firmy patří Cheval Franc a Antonin, bílé či červené víno nesoucí jméno zakladatele. Možná největší úspěchy však oprávněně sklízí sekt Cassar de Malte, vyrobený poprvé na přelomu tisíciletí podle tradičních metod používaných v Champagne.
Současný rozvoj značky Marsovin nejvíc ovlivňuje Tony Cassar, pravnuk zakladatele. Ten se dlouhou dobu zajímal o výrobu archivních vín a po prozkoumání možností začaly vyrůstat nové vinice v Marsaxlokku, zaměřená už čistě na ně. Vynikající zprávou z letošního veletrhu Víno & destiláty je, že marsovinská vína se k nám začala dovážet.
Delikátní Delicata je velmi vzácná
Prémiová řada vín "Gran Cavalier" vinařství Delicata je vysoce ceněná i v zahraničí a je poměrně obtížně k dostání. Vína zrají v nových francouzských sudech.
Za zvláštní pozornost stojí bílé známkové "Foir del Mondo", které je scelováno z hroznů Gellewza a Ghirghentina celé řady vinic, ovšem výlučně maltských. Dobrá je i řada červených vín "Grand Vin de Hauteville" a především "Victoria Heights of Gozo", zajímavých už jen tím, že se vyrábí výlučně z hroznů pocházejících z menšího maltského ostrova Gozo.