Autorství tohoto populárního koktejlu připisují znalci Američance Margaritě Samesové, která jej poprvé namíchala v roce 1948 v mexickém Acapulku. "Připravila ho vybrané společnosti, ve které nechyběl ani pozdější hotelový magnát Nick Hilton nebo herečka Elizabeth Taylorová," tvrdí Alexander Miškovic v knize pojmenované Umění koktejlu.
Jiná verze zase tvrdí, že koktejl se narodil za trochu jiných okolností: "Americká herečka Marjoric King byla hostem v baru Ranoba La Gloria v mexické Tijuaně, který vlastnil Danny Herrera. Ten na její počest namíchal z tequily nový koktejl a nazval jej Margarita, což je mexická obdoba Marjoric," je možné se dočíst v jiných pramenech. Frozen Margarita je podávána s drceným ledem, Frozen Fruit Margarita se dělá v mixéru (blendru) s čerstvým ovocem, s ovocným likérem a drceným ledem.
Jisté ale je, že základní ingrediencí je tequila, led a že Margarita pochází z Mexika. A co všechno do koktejlu patří? Olmeca Tequila (2 cl), Cointreau (2 cl) a čtyři centilitry citronové šťávy.
Předem připravíme slanou krustu, do šejkru vložíme kostkový led a ingredience. Důkladně prošejkrujeme a scedíme do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme. Původně se koktejl podával jako originální aperitiv před jídlem, dnes je ale možné si jí objednat prakticky kdykoli.