Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Cukráři zdraží. Roste cena másla i dalších surovin, vysvětlují

  5:08aktualizováno  5:08
Dorty, koláče, šátečky, koblihy nebo croissanty patří mezi pochoutky, které by v nejbližší době mohly zdražit. Cukráři a pekaři se totiž chystají zdražovat kvůli rostoucím cenám surovin, především másla, tvarohu nebo smetany. Podraží zřejmě i vánoční cukroví.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Výrobci se nicméně shodují na tom, že zdražení nemá být nijak dramatické, a to kvůli velké konkurenci a silnému slovu supermarketů v cenotvorbě.

Zvýšit ceny o 5 až 8 korun už musela například cukrárna U Školy v pražských Modřanech. Denně vyrobí 120 dortů, část z nich prodá ve své vlastní provozovně, část dodává ostatním cukrárnám.

Máslo v některých obchodech chybí, dodavatelé odmítají vyšší objednávky

O zdražení uvažuje také vyhlášená pražská cukrárna Saint Tropez, která se specializuje na francouzské zákusky. Zakládá si na kvalitních surovinách. „Nechceme zdražovat nijak extrémně, ale o něco budeme muset. Roste nejen cena másla, ale i smetany a dalších surovin,“ uvedla majitelka a šéfcukrářka Michaela Nosková s tím, že to bude mít dopad i na cenu vánočního cukroví, která půjde nahoru.

Ceny nyní přepočítává také příbramské pekařství Vodička, které dodává produkty nejen do obchodů, ale i restaurací a hotelů ve svém okolí.

Domácí máslo

„Dramatické zdražování to ale nebude, trh je daný cenou,“ říká generální ředitel pekárny Milan Widla s tím, že pekaři musejí při tvorbě cen zohlednit silnou konkurenci i velkou sílu řetězců, které si zpravidla určují ceny. Velcí výrobci sladkostí ani Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů se k cenové politice zpravidla nevyjadřují.

Zdražení o 5 až 15 procent chystá kladenská pekárna a cukrárna Kompek. Zvyšovat ceny bude u produktů s obsahem másla, tvarohu nebo máku. Tedy surovin, jejichž cena roste. „Nejvíc se to dotkne jemného pečiva, jako jsou například koblihy, šátečky a podobně,“ vysvětluje výkonný ředitel pekárny Pavel Zeman. Pro ilustraci dodává, že když loni nastupoval do vedení pekárny, byla cena másla zhruba o polovinu nižší než dnes.

50 korun za máslo je normální, tvrdí zemědělci. Obchody shánějí levnější

Kompek dodává pečivo a cukrářské výrobky 1 500 odběratelům ve středních Čechách a části Prahy. Necelou polovinu produkce dodává obchodním řetězcům, tu další menším sítím prodejen nebo nezávislým prodejcům.

Máslo je nyní rekordně drahé. Podle údajů Českého statistického úřadu stálo v červnu kilo v průměru 187,50 Kč, kostka másla tak průměrně vyjde na 47 korun. Realita v obchodech je mnohdy o něco horší. Kostka másla stojí běžně přes 50 korun, někde se blíží i 60 korunám za čtvrt kila. V poslední době se z něj navíc stalo nedostatkové zboží (psali jsme zde).



Nejčtenější

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...

Mladík šel do práce 22 kilometrů pěšky. Šéf mu za oddanost daroval auto

Americký student Walter Carr byl z nečekaného daru dojatý.

Walter Carr, osmnáctiletý nováček ve stěhovací firmě Bellhops, měl svou první práci odvést v domě v americkém Pelhamu....



Čokoláda Toblerone se vrátí ke svému původnímu tvaru, mezery se neosvědčily

Čokoláda Toblerone

Tradiční švýcarská čokoláda Toblerone se vrátí ke svému původnímu tvaru. Její americký majitel předloni zvětšil mezery...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Obří létající „velryba“ od Airbusu má za sebou první zkušební let

Nový airbus Beluga XL poprvé vzlétl z letiště v Toulouse

Vysokokapacitní nákladní letoun Airbus Beluga XL ve čtvrtek poprvé vzlétl. Obrovský stroj, který svým vzhledem nápadně...

Další z rubriky

Pivo při degustaci musím spolknout, ochutnávám od rána, říká kontrolorka

Kontrolorka piva Dana Hriczová pracuje v pivovaru Gambrinus už třicet let. (13....

Výroba piva je tak trochu alchymie, ale výsledek by měl být vždy stejný. Proto je třeba ho neustále kontrolovat a na...

Zoot řeší množství vráceného zboží, čeká ho boj se Zalandem

Prodejna e-shoopu Zoot v Praze.

Nakupovat oblečení a boty po internetu není zatím pro většinu Čechů obvyklé. Na tomto poli se přitom právě rozhořel boj...

Firmy dopřávají lidem kvalitnější pracovní pomůcky, hlídají ale plýtvání

Ilustrační snímek

Nízká nezaměstnanost nahrává firmám vyrábějícím pracovní oblečení, boty a ochranné pomůcky. Zhruba šestimiliardový trh...

Najdete na iDNES.cz