Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Cukráři zdraží. Roste cena másla i dalších surovin, vysvětlují

  • 112
Dorty, koláče, šátečky, koblihy nebo croissanty patří mezi pochoutky, které by v nejbližší době mohly zdražit. Cukráři a pekaři se totiž chystají zdražovat kvůli rostoucím cenám surovin, především másla, tvarohu nebo smetany. Podraží zřejmě i vánoční cukroví.

Výrobci se nicméně shodují na tom, že zdražení nemá být nijak dramatické, a to kvůli velké konkurenci a silnému slovu supermarketů v cenotvorbě.

Zvýšit ceny o 5 až 8 korun už musela například cukrárna U Školy v pražských Modřanech. Denně vyrobí 120 dortů, část z nich prodá ve své vlastní provozovně, část dodává ostatním cukrárnám.

Máslo v některých obchodech chybí, dodavatelé odmítají vyšší objednávky

O zdražení uvažuje také vyhlášená pražská cukrárna Saint Tropez, která se specializuje na francouzské zákusky. Zakládá si na kvalitních surovinách. „Nechceme zdražovat nijak extrémně, ale o něco budeme muset. Roste nejen cena másla, ale i smetany a dalších surovin,“ uvedla majitelka a šéfcukrářka Michaela Nosková s tím, že to bude mít dopad i na cenu vánočního cukroví, která půjde nahoru.

Ceny nyní přepočítává také příbramské pekařství Vodička, které dodává produkty nejen do obchodů, ale i restaurací a hotelů ve svém okolí.

Domácí máslo

„Dramatické zdražování to ale nebude, trh je daný cenou,“ říká generální ředitel pekárny Milan Widla s tím, že pekaři musejí při tvorbě cen zohlednit silnou konkurenci i velkou sílu řetězců, které si zpravidla určují ceny. Velcí výrobci sladkostí ani Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů se k cenové politice zpravidla nevyjadřují.

Zdražení o 5 až 15 procent chystá kladenská pekárna a cukrárna Kompek. Zvyšovat ceny bude u produktů s obsahem másla, tvarohu nebo máku. Tedy surovin, jejichž cena roste. „Nejvíc se to dotkne jemného pečiva, jako jsou například koblihy, šátečky a podobně,“ vysvětluje výkonný ředitel pekárny Pavel Zeman. Pro ilustraci dodává, že když loni nastupoval do vedení pekárny, byla cena másla zhruba o polovinu nižší než dnes.

50 korun za máslo je normální, tvrdí zemědělci. Obchody shánějí levnější

Kompek dodává pečivo a cukrářské výrobky 1 500 odběratelům ve středních Čechách a části Prahy. Necelou polovinu produkce dodává obchodním řetězcům, tu další menším sítím prodejen nebo nezávislým prodejcům.

Máslo je nyní rekordně drahé. Podle údajů Českého statistického úřadu stálo v červnu kilo v průměru 187,50 Kč, kostka másla tak průměrně vyjde na 47 korun. Realita v obchodech je mnohdy o něco horší. Kostka másla stojí běžně přes 50 korun, někde se blíží i 60 korunám za čtvrt kila. V poslední době se z něj navíc stalo nedostatkové zboží (psali jsme zde).